ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Από το Βόλο στο Χόλιγουντ! Υποκλίνεται η βιομηχανία του θεάματος!

Από το Βόλο στο Χόλιγουντ! Υποκλίνεται η βιομηχανία του θεάματος!

Newsroom

Terry Dougas! Ένας Βολιώτης που μας κάνεις περήφανους σε όλο τον κόσμο έχοντας κάνει τη βιομηχανία του θεάματος να υποκλίνεται! Βρήκαμε μια παλιότερη συνέντευξη του, ώστε να τον γνωρίζουμε -όπως οφείλουμε-λίγο καλύτερα!!!

Ο Terry Dougas είναι το δεύτερο μισό του επιτυχημένου διδύμου της 1821 Media. Mαζί με τον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση κατάφεραν να ενώσουν με επαναστατική διάθεση το ελληνικό πείσμα με το Χόλιγουντ, έχοντας στο «πλήρωμά» τους από τον Tom Cruise και την Cameron Diaz, μέχρι τον Kevin Costner, κι έφτασαν μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες.

Η ζωή του 38χρονου Terry Dougas από το Βόλο θα μπορούσε να είναι σενάριο σαν αυτά που αναζητά με το συνεταίρο του, Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση, για την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που δημιούργησαν και έχει το επαναστατικό όνομα Media 1821. Το πολυμήχανο δίδυμο, με πάθος και επιμονή, έχει κάνει τη βιομηχανία του θεάματος να υποκλίνεται στο ελληνικό δαιμόνιο. Ήδη έχουν συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας του Χόλιγουντ (Tom Cruise, Cameron Diaz, Kevin Costner), φτάνοντας με το σπαθί τους μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες! Ο Dougas, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλάει αποκλειστικά στο People για τη διαδρομή μέχρι το Χόλιγουντ και την υποψηφιότητα στις φετινές Χρυσές Σφαίρες. Έχει μόλις προσγειωθεί στο Λονδίνο από το Λος Άντζελες, όπου ζει μόνιμα. Ο ρυθμός της κουβέντας γρήγορος, σαν αυτόν της ζωής του. Η μόνη στιγμή που χαμηλώνει ταχύτητα είναι όταν μιλάει για τους γονείς του, που τον βοήθησαν να πετάξει ψηλά και μακριά, για να φτάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με πυξίδα τις αξίες που του πρόσφεραν απλόχερα.

Πώς ένα νεαρό αγόρι, που μεγαλώνει στο Βόλο τη δεκαετία του 1990, αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο;

Η πρώτη φορά που μπήκε στο πατρικό μου κάμερα ήταν μία που έφερε ένας θείος μου από τις Σέρρες. Ήμουν γύρω στα 16, όταν έπεισα τους φίλους μου να γυρίσουμε μια ταινία. Σύμφωνα με το σενάριο, εκείνοι θα έκλεβαν το σπίτι μου. Τότε δεν ήξερα να κάνω μοντάζ και τη μια στιγμή τράβαγα τον έναν, μετά σταματούσα, συνέχιζα κινηματογραφώντας τον άλλο. Η αλήθεια είναι πως τα χρόνια που μεγάλωνα στο Βόλο ο κινηματογράφος δεν χωρούσε στα όνειρα των παιδιών. Οι φίλοι και οι συμμαθητές μου ήθελαν να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι. Εκείνη την εποχή το να πεις “θέλω να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο” ήταν σαν να έλεγες “θέλω να γίνω αστροναύτης”».

Πώς βρέθηκες τελικά στην «πόλη των αγγέλων» με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα και ελάχιστα λεφτά στην τσέπη;

Το 1995 πήγα στον Καναδά για να σπουδάσω οικονομικά. Τότε πολλές χολιγουντιανές ταινίες γυρίζονταν στο Βανκούβερ και εγώ σε κάθε ευκαιρία παρακολουθούσα τα γυρίσματα. Ταυτόχρονα με τη σχολή μου έκανα κάποια μαθήματα κινηματογράφου, γιατί μέσα μου ήξερα ότι αυτός ήταν ο δρόμος μου! Έτσι, το 1997 αποφάσισα να πάω στις ΗΠΑ.

Μου δίνεις την εντύπωση ότι έχεις κληρονομήσει το γονίδιο του Οδυσσέα από το ναυτικό πατέρα σου.

Ίσως έχεις δίκιο. Όταν είπα στους γονείς μου ότι αποφάσισα να πάω στο Λος Άντζελες για να σπουδάσω κινηματογράφο στο UCLA, εκείνοι, δυο απλοί άνθρωποι από το Βόλο, μου είπαν: «Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θες να κάνεις, αλλά εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου». Ο πατέρας μου έχει ταξιδέψει πολύ και έχει δει πολλούς και διαφορετικούς κόσμους. Όταν πήγα στην Αμερική χωρίς να ξέρω κανέναν, για κάποιους ήταν τρελό. Αλλά, αν δεν είχα ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, θα το μετάνιωνα. Προσπαθώ να ζω χωρίς να μετανιώνω για κάτι που δεν έκανα.

Είναι αλήθεια ότι η πρώτη σου δουλειά ήταν σε βιντεοκλίπ συγκροτημάτων, των οποίων τα μέλη ανήκαν σε συμμορίες;

Στα πρώτα μου βήματα δούλεψα ως βοηθός παραγωγής των βιντεοκλίπ σε gangster rap συγκροτήματα. Τα γυρίσματα γίνονταν σε κακόφημες γειτονιές και τα μέλη των συγκροτημάτων ήταν γκάγκστερ με όπλα. Ήταν ένα δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον, αλλά ούτε με απείλησαν ούτε μου φέρθηκαν άσχημα, γιατί η υπεύθυνη παραγωγής ήξερε να τους κοντρολάρει. Αν και ήταν μέλη συμμοριών, ήταν πολύ επαγγελματίες την ώρα του γυρίσματος, γιατί λάτρευαν τη μουσική, και μάλιστα πολλές φορές κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές συζητήσεις.

Πώς μπήκε στη ζωή σου ο σπουδαίος σκηνοθέτης Martin Scorsese;

Ήταν μια εποχή που βομβάρδιζα καθημερινά με τηλέφωνα την Barbara De Fina, την πρώην σύζυγο και παραγωγό του Martin Scorsese, και της ζητούσα να μου δώσει μια ευκαιρία. Της έλεγα ότι μπορεί να είμαι νέος και σχετικά άπειρος, αλλά έχω πάθος και πείσμα για να ασχοληθώ με την κινηματογραφική παραγωγή. Μετά από περισσότερα από δέκα τηλεφωνήματα, δέχτηκε να με δει. Συναντηθήκαμε και τελικά κάναμε μαζί μια ταινία, Τον Υπνωτιστή. Η συνεργασία μας πήγε καλά και έπειτα με σύστησε στον Scorsese. Έτσι, βρέθηκα ως παραγωγός στις Νύφες, την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, όπου έχει ενεργό ρόλο ο Scorcese.Τι έχεις «κλέψει» από τον Scorsese;

Είναι πραγματικός δάσκαλος. Έχει μια απίστευτη ματιά. Mπορεί να δημιουργήσει όσα κανείς άλλος δεν μπορεί να φανταστεί. Θα σου πω ένα παράδειγμα: Αν στις πρόβες υπάρχει κάποια αδύναμη σκηνή, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις πώς μπορείς να την αλλάξεις, εκείνος όχι μόνο θα βρει τη λύση αλλά και θα την απογειώσει! Λέει τη σωστή κουβέντα, τη σωστή στιγμή. Η De Fina και ο Scorsese είναι παθιασμένοι και εργασιομανείς. Μου έμαθαν να είμαι ρεαλιστής και συγκεντρωμένος.

Επόμενος σημαντικός σταθμός στη διαδρομή σου είναι η γνωριμία σου με τον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση;

Γνωριστήκαμε το 2003 και κολλήσαμε χάρη στο μεγάλο πάθος που έχουμε και οι δυο για τον κινηματογράφο. Ένας άλλος λόγος που γίναμε φίλοι, νομίζω, είναι ότι βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τη ζωή. Το 2005 ξεκινήσαμε με τον Πάρι την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Media 1821, με στόχο να μπούμε στον απαιτητικό κόσμο του Χόλιγουντ.

Είστε δυο άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες. Αυτό δημιούργησε αρχικά επιφυλακτικότητα ανάμεσά σας;

Όχι, καθόλου. Για μένα η φιλία αποτελεί σπουδαίο και ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου. Με τον Πάρι έχουμε αμοιβαίο σεβασμό. Είναι έξυπνος και αφοσιωμένος στη δουλειά, έχει όραμα, ένστικτο και καθαρό μυαλό. Είναι ευλογία που είμαστε και φίλοι και συνεργάτες.

Πώς επιλέξατε το όνομα Media 1821 για την εταιρεία σας; Αποτελεί όντως αναφορά στην εθνική επέτειο;

Το όνομα το διάλεξε ο Πάρις και έχει να κάνει με την ελευθερία, την επαναστατικότητα και, φυσικά, με την ελληνικότητα. Είναι σημαντικό το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπείς να είναι ταυτισμένο με τις ρίζες σου. Τώρα πια όλοι εκείνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό ξέρουν ότι το 1821 έχει να κάνει με την ελληνική ιστορία. Τι πιο ωραίο!

Ο πρώτος μεγάλος σταρ που συνεργάστηκε με τη Media 1821 ήταν ο Kevin Costner το 2008.

Ο Costner έχει μεγάλη καριέρα. Αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου, καθώς κατάφερε πολλά και ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης. Η σχέση μας περιορίστηκε σε καθαρά επαγγελματικό πλαίσιο. Ήταν ευγενικός, τυπικός, χωρίς όμως πολλές κουβέντες.

Οι επαγγελματικοί σου δρόμοι έχουν διασταυρωθεί και με την Cameron Diaz. Φαντάζομαι πως είναι κάτι για το οποίο ζήλεψαν οι φίλοι σου, με την καλή έννοια πάντα.

Ας το πούμε έτσι. Όλοι την είχαν ερωτευτεί στο φιλμ Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη και από κοντά η Cameron έχει όντως κάτι ξεχωριστό. Αν και είναι πολύ ερωτεύσιμη, δεν μένεις μόνο στην εικόνα της. Είναι πολύ fun τύπος, χαλαρή, ευχάριστη στην παρέα, κοινωνική. Έχει πολλή θετική ενέργεια.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις