ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αυτές είναι οι Ελληνίδες φοιτήτριες που χτίζουν σχολείο στη Γκάνα!

Αυτές είναι οι Ελληνίδες φοιτήτριες που χτίζουν σχολείο στη Γκάνα!

Δώρα Μιχαήλ

Οι υποστηρικτές της θετικής σκέψης θα σου πουν, ότι η θετική σκέψη κάνει θαύματα, ενώ «Ο Αλχημιστής» του Coelio θα σου υπενθυμίσει πως το σύμπαν συνομωτεί για να αποκτήσεις αυτό που ονειρεύεσαι. Εγώ πιστεύω, πως όταν το όραμα σου έχει ως αποδέκτη το καλό του συνόλου, τότε τίποτε και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εκπλήρωση του.

Κάτι τέτοιο πρέπει να είχαν στο μυαλό τους, η Λήδα και η Πέννυ, δύο φοιτήτριες από την Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, όταν απόφασισαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την ανέγερση σχολικής αίθουσας στη Γκάνα. Οι δύο φίλες ανακυρήχθηκαν νικήτριες στο διαγωνισμό του ιδρύματος ‘Nka Foundation’ και ετοιμάζονται να δουν την πρωτότυπη ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά.

Η συντακτική ομάδα του theactivist.blog μίλησε μαζί τους, λίγο πριν φύγουν για τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους!

Πως πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό της Nka Foundation;

Πέννυ: Αρχικά μας άρεσε πολύ. Το είδαμε τυχαία στο διαδίκτυο και μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε.

Λήδα: Στην αρχή δεν ξέραμε πολλά, αφού όμως ψάξαμε περισσότερα πράγματα για την περιοχή, ενθουσιαστήκαμε ακόμα περισσότερο.

Το σχέδιο σας κέρδισε ανάμεσα σε άλλες 160 συμμετοχές, από που εμπνευστήκατε την ιδέα;

Λήδα: Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά υλικά που να συμβαδίζει με το περιβάλλον της περιοχής, όπως για παράδειγμα μπαμπού, ξύλο και μπουκάλια. Επίσης θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ανακύκλωσιμα υλικά για να είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον και να μάθουμε και μια νέα τεχνική στους κατοίκους.

Πέννυ: Όταν αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στον διαγωνισμό κάναμε μια πρώτη έρευνα για τον τόπο, τα υλικά και την κουλτούρα γενικότερα για να τα ενσωματόσουμε στην πρόταση μας.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης ποιος θα το διαχειριστεί;

Πέννυ: Ένα ποσό μας έχει δοθεί από το ίδρυμα της διοργάνωσης, τα υπόλοιπα όμως πρέπει να τα καλύψουμε εμείς.

Λήδα: Γι΄αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε εθελοντές, δημιουργώντας μια σελίδα για τον σκοπό αυτό. Με χαρά είδαμε πως υπήρχε πολύς κόσμος που αποδέχτηκε το κάλεσμα και θέλησει να μας βοηθήσει, πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα του. Έπειτα μέσω crowdfunding στην οποία όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει κάποιο ποσό, μικρό ή μεγάλο, για να βοηθήσει στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος η ομάδα του workshop προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εθελοντών μέσω αναζήτησης χορηγιών και διοργάνωσης εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.

Πως πάει μέχρι στιγμής η προσέγγιση των χορηγών;

Λήδα: Μέχρι στιγμής το crowdfunding είναι σε πολύ καλό δρόμο και σιγά σιγά προσεγγίζουμε διάφορους φορείς για χορηγία.

Πέννυ: Είμαστε αισιόδοξες και πιστεύουμε ότι θα βρούμε τα σωστά άτομα που θα μας βοηθήσουν.

Που θα μείνετε εκεί;

Πέννυ: Θα μείνουμε τρεις μήνες στο Abetenim σε ξενώνες που παρέχει η Nka Foundation. (http://www.nkafoundation.org/aboutus.html)

Πως αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι όταν τους είπατε ότι κερδίσατε στον διαγωνισμό;

Πέννυ: Εντάξει, χάρηκαν πολύ!

Λήδα: Ενθουσιάστηκαν, αφού και οι περισσότεροι φίλοι μας ήθελαν να έρθουν μαζί μας!(γέλια)

Σε τι πιστεύετε ότι υστερούν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αυτά του εξωτερικού;

Πέννυ: Επειδή βγήκα και έξω και είδα και το επίπεδο, θεωρώ ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο. Υπάρχει ένα καλό επίπεδο στα ελληνικά Πανεπιστημία, ωστόσο λείπει το πρακτικό επίπεδο στον σχεδιασμο και μας λείπει το πλαίσιο της υλοποίησης τα οικονομικά, τώρα τα μαθαίνουμε δεν έχουμε προετοιμαστεί καθόλου, ωστόσο σημαντικά εφόδια και κριτική σκέψη.

Υπάρχει δουλειά στον χώρο σας σε αυτές τις δύσκολες εποχές; Λήδα έσυ που ολοκλήρωσες τις σπουδές σου τώρα τι σκοπεύεις να κάνεις;

Λήδα: Πρέπει να ξεκινήσουμε μια πρακτική εξάσκηση, η οποία όμως δεν αμείβεται και εγώ προσωπικά δεν θέλω να στηρίξω αυτή την τακτική. Σε αντίθεση με το εξωτερικό στο οποίο πληρώνονται και οι εκπαιδευόμενοι. Πολύ πιθανό να ψάξω κάποια πρακτική στο εξωτερικό.

Πέννυ: Θα το προσπαθήσω εδώ αρχικά, θέλω να έχω την Ελλάδα σαν βάση μου και να δοκιμάζω διάφορα προγράμματα μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Αυτό που κάνατε ήταν αρκετά πρωτότυπο. Οι ‘Ελληνες φοιτητές θεωρείτε ότι δραστηριοποιούνται σε ανάλογες προσπάθειες;

Πέννυ: Θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα, δεν τους δίνεται όμως η ευκαιρία και δεν υπάρχουν οργανωμένα πράγματα, θέλει περισσότερο ψάξιμο.

Λήδα: Γενικά δεν το έχουμε σε οργανωμένο και πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει οργανωμένη δράση πάνω σε αυτό.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας στο μέλλον;

Πέννυ: Μας αρέσει αυτό που κάνουμε τώρα και θα θέλαμε να το συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Λήδα: Μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορόυσα να κάνω και άλλα αντίστοιχα project ειδικά στον ελλαδικό χώρο, η οποία υστερεί στον τομέα των δράσεων και έχει μεγάλη ανάγκη από ανάλογα εγχειρήματα.

Κάποιο μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους νέους για αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε;

Λήδα: Εγώ είμαι αισιόδοξη, πιστεύω μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα για να μην φύγουν οι νέοι από την Ελλάδα.

Πέννυ: Ναι και εγώ, πιστεύω υπάρχουν προοπτικές και δεδομένων των συνθηκών μπορεί να έχουμε και περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Λήδα: Στην ουσία η γενιά μας βγαίνει μέσα από την κρίση άρα αν οργανωθούμε περισσότερο σίγουρα θα τα καταφέρουμε!

Τα κορίτσια έφυγαν την 1 Ιουλίου για τη Γκάνα, για να προετοίμασουν την αίθουσα που θα καλωσορίσει τα παιδιά τη νέα σχολική χρονιά. Τα κορίτσια αυτά, γεμάτα όνειρα και ελπίδες, θα κάνουν χαρούμενα πολλά παιδιά που σε αντίθεση με εμάς, δεν θεωρούν δεδομένα βασικά πράγματα. Είναι δύο απλά, καθημερινά κορίτσια που βλέπουν απλώς και λίγο πιο μακριά από τον εαυτό τους. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμα τους και να ψάξουμε και εμείς τρόπους να βελτιώσουμε την κοινωνία μας.

Για να βοηθήσετε και εσείς την προσπάθεια των κοριτσιών μπείτε εδώ: https://www.generosity.com/community-fundraising/a-handmade-school-for-rural-ghana

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις