ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» για 20.000 ανέργους

Πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» για 20.000 ανέργους

Δώρα Μιχαήλ

Μέχρι και 500 ευρώ το μήνα φτάνει η μηνιαία επιδότηση του μικτού μισθού για 20.000 ανέργους, που θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες, στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη».
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ μπαίνει σε τροχιά το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου και έχει διπλό στόχο:

Χτυπάει την ανεργία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, αφού επιδοτεί για 18μηνο αντί για 12μηνο την πρώτη πρόσληψη ενός νέου κάτω των 30 ετών.

Ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα ώστε να «φρενάρει» το brain drain, καθώς στηρίζει τους 25άρηδες και τους 30άρηδες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Όπως είχε ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρόγραμμα “πρώτης πρόσληψης” παρέχει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Δίνει δηλαδή την δυνατότητα σε νεανικά επιχειρηματικά σχήματα να “ανθίσουν”, χρηματοδοτώντας σημαντικά το εργατικό κόστος της πρώτης πρόσληψης και στηρίζοντας έτσι νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ανώτατο όριο επιχορήγησης του μικτού μισθού τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει πως καλύπτεται πλήρως το 50% μικτών μισθών έως και 1.000 ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Ατομικοί επιχειρηματίες, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν στο παρελθόν ουδέποτε προσωπικό
Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών. Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν ακόμη και αν συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικές οντότητες, που απασχολούν ή απασχολούσαν κατά το παρελθόν προσωπικό, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους θα είναι έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
Δεν εντάσσονται:

Επιχειρήσεις που απασχολούν ή απασχόλησαν προσωπικό κατά το παρελθόν, όπως και ατομικοί επιχειρηματίες έως 35, μέλη επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής, που στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50%, οι οποίες απασχολούν ή απασχόλησαν κατά το παρελθόν προσωπικό.
Επιχειρήσεις που στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχει ως μέλος νέος ηλικίας έως 35 ετών με ποσοστό άνω του 50%, ο οποίος είτε ως ατομικός επιχειρηματίας είτε ως μέλος άλλης επιχείρησης οποιασδήποτε νομικής μορφής, στην οποία συμμετέχει ως μέλος στο εταιρικό ή μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό άνω του 50%, απασχολεί ή απασχόλησε προσωπικό κατά το παρελθόν.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις