ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Kοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά

Kοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά

Δώρα Μιχαήλ

Προς το τέλος Νοεμβρίου η καταβολή του, μαζί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον φετινό επιμερισμό του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Documento».
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζε στην εφημερίδα, ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης υπολογίζονται σε περίπου 630.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:
-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, 2.400 ευρώ.
-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, 2.700 ευρώ.
-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί και προς τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της.
Δηλαδή, μέσω των χρημάτων αυτών ή επιχείρηση θα καλύψει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (κυρίως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών).
Πληροφορίες του «Documento» αναφέρουν ότι μετά τη δικαστική απόφαση για την επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους που είχαν παρακρατηθεί στο πλαίσιο των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας το 2012, δόθηκε ήδη εντολή από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο και στον ΕΦΚΑ να ξεκινήσουν την εκκαθάριση προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα όταν εκδοθεί η υπουργική απόφαση.
Και οι πληρωμές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου με την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011,4051/2011 και 4093/2012.
Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους θα επιστραφεί άπαξ ποσό της τάξης των 10 ευρώ.
Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τις 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις