ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απώλειες 100 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουρισμός

Απώλειες 100 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουρισμός

Newsroom

Ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ενδεχόμενες απώλειες 100 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατά τον μήνα Απρίλιο σημειώνονται απώλειες άνω του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα μέσα μεταφοράς και ιδιαίτερα στις αεροπορικές μεταφορές, που αντιμετωπίζονται ωστόσο μέσω άλλης δέσμης μέτρων.  

Επίσης, στα 40 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει απώλεια εσόδων για την τουριστική βιομηχανία στη Γαλλία τον πρώτο προορισμό παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε στις 24.3.2020, ο αρμόδιος για τον τουρισμό, Υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών κ. Lemoyne, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, εφόσον η κατάσταση περιορισμών διαρκέσει τρεις μήνες, το κόστος θα είναι στα 40 δισ. ευρώ. Ακόμη, αναμένει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός Γάλλων θα επιλέξει εφέτος τη γαλλική επικράτεια σε σχέση με το εξωτερικό, μόλις τα περιοριστικά μέτρα αρθούν.

Σημειώνεται ότι το 2019, τα έσοδα από τον τουρισμό  στη Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ανήλθαν σε 170 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας. Οι δαπάνες ξένων επισκεπτών στη Γαλλία ανήλθαν σε 57,9 δισ. ευρώ, ενώ οι Γάλλοι τουρίστες που επέλεξαν να μείνουν στη Γαλλία δαπάνησαν περίπου 110 δισ. ευρώ.

Η Atout France, με στοιχεία που παρουσίασε στις 2.4.2020, εκτιμά την απώλεια κύκλου εργασιών στη Γαλλία κατά το α’ εξάμηνο του 2020 σε περίπου 45 δισ. ευρώ, με πτώση του τουριστικού ΑΕΠ της τάξης του 25% στο σύνολο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμβολή του τουρισμού στο γαλλικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 8%, ενώ ο τομέας απασχολεί περί τα 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους (στοιχεία Onisep, Νοεμ.2019)  και επηρεάζει ευρύτερα 2 εκατ. εργαζομένους.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE στις 26 Μαρτίου & 9 Απριλίου, δείχνουν απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στα τέλη Μαρτίου. Ο σχετικός δείκτης έχασε 10 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 95. Η μείωση αυτή, αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση του εν λόγω δείκτη, σε σύγκριση ακόμη και με τον Οκτώβριο 2008 (όταν μειώθηκε κατά -9 μονάδες). Ο δείκτης κλίματος για την απασχόληση έχασε 9 μονάδες και διαμορφώθηκε σε 96. Στις υπηρεσίες, οι δείκτες του επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο (-14 μονάδες).

Η απώλεια δραστηριότητας ανήλθε κατά μέσο όρο στο 40% και έπληξε πρωτίστως τον ξενοδοχειακό τομέα και την εστίαση,  όπου σημείωσε πτώση κατά -90%, καθώς  και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, με πτώση κρατήσεων κατά -97% (στοιχεία Observatoire  de l’ Economie du Tourisme, Απρίλιος 2020). Στο πλαίσιο αυτό, η κερδοφορία τους μειώθηκε κατά 64% κατά μέσο όρο, ενώ σχετική ανάκαμψη αναμένεται από το καλοκαίρι. 

Στην Γαλλία, δεν υπάρχει διαθέσιμος δείκτης για την ταμειακή θέση των τουριστικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, πληθώρα στοιχείων επιβεβαιώνει την απότομη επιδείνωσή της τον Μάρτιο ιδίως όσον αφορά  στις ΜΜΕπιχειρήσεις (Banque de France, 8.4.2020), με τις περισσότερες εταιρίες να αναζητούν χρηματοδότηση ή αναβολή εξυπηρέτησης δανείων. Σύμφωνα δε με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Γαλλίας -CCI France, το 95% των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες αφορά την ταμειακή τους ρευστότητα και δυσκολίες στην καταβολή των μισθών μηνός Απριλίου.

Παράλληλα, άνω του 80% των επαγγελματιών του τουρισμού προσέφυγε στην αξιοποίηση των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (περί ‘μερικής ανεργίας’, το 80% των εργοδοτών και το 97% των εργαζομένων, περί ‘αναβολής της καταβολής εισφορών ή άλλων χρεώσεων’, το 87%, ‘εγγυημένα δάνεια’, ‘δυνατότητα rebooking’ το 79%). Το  83% των επιχειρήσεων του τομέα δηλώνει ικανοποιημένο βραχυπρόθεσμα, αμφισβητώντας ωστόσο την αποτελεσματικότητα των μέτρων μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ακόμη ότι, οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τραπεζικά δάνεια που εγγυάται το κράτος (σύνολο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με μετρήσεις, το 85% των επαγγελματιών πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. Το 80% αναμένει επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας εντός οκτώ έως δώδεκα μήνες, ή και αργότερα.

Ανεργία

Η οικονομική κρίση λόγω Covid-19 γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στα ποσοστά ανεργίας.

Τον Μάρτιο 2020, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία, στην κατηγορία Α του Pôle emploi (δημοσίευση στοιχείων στις 27.4.2020), ανήλθε σε 3,73 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 246.000 άτομα σε ένα μήνα, δηλαδή κατά +7,1%. Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τη δημιουργία του εν λόγω δείκτη το 1996, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της τρέχουσας κρίσης σε σχέση με εκείνη του 2008-2009. Ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση βρίσκονται, μαζί με τις κατασκευές, τις μεταφορές και το εμπόριο, μεταξύ των κλάδων που πλήττονται περισσότερο.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στον συντονισμό των προσπαθειών στήριξης και ανάκαμψης του τουριστικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και σε διεθνή φόρα. Σε συνάντηση των αρμοδίων υπουργών τουρισμού της ομάδας G20 την 24η τρέχοντος μηνός, συμφωνήθηκε η ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για την αναβίωση των τουριστικών προορισμών, αρχικά σε εθνικό επίπεδο και εν συνεχεία διεθνώς και υπογραμμίστηκε ο ισχυρός αντίκτυπος της κρίσης σε ορισμένες περιοχές του κόσμου που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον τουρισμό.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις