ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εκπαιδευση και οχι-μονο- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ για πετυχημένες επιχειρήσεις!

Εκπαιδευση και οχι-μονο- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ για πετυχημένες επιχειρήσεις!

Δώρα Μιχαήλ

Της Δώρας Μιχαήλ

(Από τον προσωπικό της λογοριασμό στο Facebook)

Σταματησα το διαβασμα μου,για να κανω μια δημοσιευση.Προκειται για κατι στ οποιο επιμενω διαρκως μιλωντας μ επιχειρηματιες και εν δυναμει επιχειρηματιες που τωρα οργανωνουν το στησιμο της επιχειρησης τους!

Προκειται για κατι στ οποιο ενω αναφερομαι καθημερινα δεν εχω τοποθετηθει δημοσιως γι αυτο.

Πριν λιγες μερες ενας εν δυναμει επιχειρηματιας μου μιλαγε μ ενθουσιασμο για το νεα επιχειρηση εστιασης που θα δημιουργησει πιστευοντας απολυτα οτι θα πετυχει γιατι θα εχει ταυτοτητα(!).

Η “ταυτοτητα” ειναι μια λεξη που εχουν αρχισει και χρησιμοποιουν ολοι πια, αφου περασαν αρκετα χρονια απο τοτε που αρχισε εντονα ν ακουγεται και να χρησιμοποιειται και πλεον ειναι οικεια εννοια.

Συμφωνω.Ναι στη ταυτοτητα.

Ποια ταυτοτητα ομως;

Εξηγω πως η “ταυτοτητα” που θα πρεπει κανεις να επιλεγει πρεπει να ειναι αναλογη της εκπαιδευσης του κοινου στ οποιο απευθυνεται.Διαφορετικα εξ αρχης πρεπει να εχεις την υπομονη και να παρεις το ρισκο να εκπαιδευσεις εσυ το κοινο σου σ ενα νεο δεδομενο, σε μια νεα γευστικη εμπειρια,σε μια αγνωστη υπηρεσια….που ετσι και αλλιως ακομα και η υπηρεσια για να θεωρηθει πετυχημενη πρεπει να κανει το ιδιο ακριβως με το προιον.Να προσφερει μια ολοκληρωμενη εμπειρια.

Μπορεις; Το εχεις; Το ρισκαρεις; Αντεχεις;

Ειναι αυτο που πιστευω ακραδαντα.Στην Ελλαδα η αναπτυξη της επιχειρησης ειναι αναλογη με την αναπτυξη του επιχειρηματια.

Προσθετεις στην επιχειρηματικη σου νοοτροπια, εκπειδευεσαι στις αλλαγες, στα νεα δεδομενα; Ακολουθεις την εποχη; Εχεις αντιληφθει την διαφορετικοτητα των μαζων; Αντιλαμβανεσαι τις αναγκες της δεδομενης στιγμης; Απαντας επιχειρηματικα αμεσα σε αυτες;

Αν δεν αναπτυχθεις εσυ,δεν θ αναπτυχθει μονη της η επιχειρηση σου!

Αν δεν εκπαιδευσεις το κοινο σου, εχοντας εκπαιδευτει ο ιδιος δεν εχεις να περιμενεις τιποτα…

Ακομα και η λεξη “ταυτοτητα” που ολοι μου χρησιμοποιειται πια, λογω εκπαιδευσης την χρησιμοποιειται.Την ακουσατε,την ακουσατε ξανα και ξανα και πλεον προκειται για εννοια που εγινε δικη σας!

Θυμαμαι εναν επιχειρηματια, που απο τον χωρο του καφε στον οποιον ηταν ιδιαιτερα πετυχημενος,ζητησε τη γνωμη μου προκειμενου ν ανοιξει ενα μαγαζι με ιδιαιτερες γευσεις( δεν γινομαι συγκεκριμενη για ευνοητους λογους).

Αρχικα διαπιστωσα οτι δεν ειχε αντιληφθει τη διαφορα μεταξυ καφε και φαγητου.Ναι προιόν το ένα,προιόν και το άλλο…με τεραστιες αποκλισεις και διαφορες ομως!

Θυμαμαι του ειπα: Αν για ενα μηνα πουλησεις τους μισους καφεδες απ οτι πουλας,ποια η ζημια;

Δεν χανεις τον καφε σου.Τον καφε που δεν καταναλωθηκε.Τον πουλας κ αυριο.

Αν για λιγοτερο απο μια εβδομαδα δεν πουλησεις τα πιατα, τα οποια θα γινουν με υλικα που εβαλες στη κουζινα σου,ποια η ζημια;

ΤΕΡΑΣΤΙΑ….θα πεταξεις υλικα μεγαλου κοστους!

Κι ομως δεν ειχε σκεφτει κατι τοσο βασικο.

Κατι που μπορεις να προλαβεις,ειδικα οταν δεν εχεις εμπειρια στο χωρο,ζητωντας απο τον σεφ σου,λιγοτερες και πιο ποιοτικες προτασεις που θα εκτελουνται μαγειρικα με κυρια υλικα τα ιδια.

Δεν πιστεψα στο εγχειρημα του απο την αρχη και δυστυχως βγηκα αληθινη.

Μεγαλη επενδυση,μηδενικη γνωση του ειδους της επιχειρησης,σημαντικα λειτουργικα εξοδα και μια πολυ ιδιατερη ταυτοτητα για την εκπειδευση του κοινου στ οποιο θ απευθυνοταν.

Ηθελε χρονο να εκπαιδευσει τον πελατη αλλα μεχρι να τον εκπαιδευσει επρεπε να του ειχε κ αλλες “ταυτοτητες” πιο οικειες,που θα τους κρατουσαν το ενδιαφερον και ταυτοχρονα θα τον τροφοδοτουσαν οικονομικα.

Μεγαλο λαθος των επιχειρηματιων ειναι πρωτον οτι δεν σκεφτονται ως πελατες, δευτερον οτι κρινουν πολλες φορες με βαση τα δικα τους γουστα και την δικη τους προσωπικη εκπαιδευση.

Αν εσυ ανθρωπε μου τρως σουσι καθε μερα και σου αρεσει,πιστεψε με δεν αρεσει στον ανθρωπο που οταν βγαινει για φαγητο λεει: Παμε για ψητο στον Γιωργο στο στρατοπεδο!!

Ομως ο ιδιος ανθρωπος,μεσα απο συγκεκριμενες πρακτικες και με τον χρονο μπορει ν αρχισει να τρωει σουσι και οταν παει στον Γιωργο μετα απο καιρο να πει: Πωπω δεν μ αρεσει(αποκλειεται,αλλα ενα απλο παραδειγμα ειναι)!

Ειναι καθαρα θεμα εκπαιδευσης.Ναι αξιζει να ρισκαρετε και να προσπαθησετε.Ναι μπορειτε ν αλλαξετε την εκπαιδευση του κοινου και αξιζει και οφειλετε να το κανετε.

Αν οχι εσεις,ποιος;

Ναι,αλλα βημα βημα,με υπομονη.

Ναι, αλλα με συγκεκριμενες προβλεψεις που δεν θα στερησουν τιποτα οικονομικα απο την επιχειρηση σας,βαζοντας την σε ρισκο,μεχρι να πετυχετε την εκπαιδευση που επιθυμειτε.

Αυτα τα λιγα για σημερα που ελπιζω να σας βαλουν σε σκεψεις και να σας βοηθησουν.

Δωρα Μιχαηλ

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις