ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Βολιώτες έμποροι έτοιμοι για όλα- Τι αλλάζει στον χάρτη

Βολιώτες έμποροι έτοιμοι για όλα- Τι αλλάζει στον χάρτη

Δώρα Μιχαήλ

Το πρώτο σήμα κινδύνου δεν ήταν αρκετό.

Πρώτο σήμα;

Τι εννοώ; Μα φυσικά το πρώτο lockdown…

Όσο διήρκησε οι έμποροι άρχισαν να βλέπουν λάθη και παραλείψεις χρόνων, αντιλήφθηκαν όσο ποτέ άλλοτε ότι πρέπει να παίξουν επιθετικά και να κινηθούν άμεσα και με εξωστρέφεια αν θέλουν να πετύχουν την σωτηρία τους….

Τους άκουγα με αισιοδοξία, αλλά και ελπίδα. Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πως όταν βγούμε απ όλο αυτο, γρήγορα θα ξεχάσουν και θ αφήσουν πίσω τους τις αποφάσεις που πήραν με κλειστά μαγαζιά. Βλέπετε έτσι είμαστε οι Έλληνες…είναι στο dna μας!

Και ναι…βγήκα αληθινή στις περισσότερες των περιπτώσεων!

Και έφτασε το δεύτερο lockdown και τώρα το μάθημα το πήραν για τα καλά….προστέθηκαν και οι τύψεις, για όλα αυτά τα μαθήματα που ενώ πήραν δεν αξιοποίησαν. Για όλες αυτές τις αποφάσεις που ενώ επίσης πήραν, έμειναν στη θεωρία….κάπου εκεί, πάνω στο καναπέ που βούλιαξε από σκέψη στη διάρκεια του lockdown!!!

Tωρα είναι πιο έτοιμοι από ποτέ. Τώρα δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος. Τώρα θα βγουν από αυτό έτοιμοι να τα δώσουν όλα για όλα!!!!

Να δημιουργήσουν κανάλια εσόδων που θα τους προσφέρουν ρευστότητα κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη!

Τώρα θ ασχοληθούν με τα social σοβαρά, τώρα θα κάνουν e-shop ή επιτέλους θα γεμίσουν με κωδικούς προϊόντων και θα βάλουν σε λειτουργία τα e-shop που ενώ έφτιαξαν….τα είχαν να κάθονται!

Ποτέ δε το κατάλαβα αυτό….μα όσα και αν βγάζεις, δεν θες να βγάλεις παραπάνω; Γιατί είσαι επιχειρηματίας τότε και δεν είσαι υπάλληλος ή δημόσιος υπάλληλος…;;;

Είναι απίστευτο πόσα τηλέφωνα δέχθηκα από επαγγελματίες για ν αναλάβω την εικόνα τους στα social media, όχι γενικά….ΤΩΡΑ το θέλουν ΤΩΡΑ!!!

Γιατί πριν το δεύτερο lockdown απλά πληροφοριακά όλοι ρωτούσαν και όλοι ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ!

Είναι απίστευτο πόσοι από αυτούς που έχουν e-shop έχουν αναγνωρίσει, ότι οκ καλές πωλήσεις κάνουν, αλλά αν δώσουν σ έναν ειδικό την διαχείρισή του, τότε θα δουν τα κέρδη ν αυξάνονται!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μου τηλεφώνησαν για υπηρεσίες consulting, δηλαδή συμβουλευτικής, που θα σας αναλύσω σε βάθος τι είναι σε άλλο άρθρο, όμως είναι τόσο σημαντικό κάθε επιχείρηση να έχει έναν σύμβουλο και μαζί κάθε μήνα να θέτουν νέους στόχους, να κάνουν πράγματα που θα συμβάλλον στην ενδυνάμωση του ονόματος της επιχείρησης μα κυρίως να κάνουν αυτές τις ενέργειες που κάθε μήνα θ αυξάνουν τα έσοδα!

Για εμάς, τους επαγγελματίες του είδους, δεν είναι δύσκολο. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να γίνει σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και είμαι βέβαιη πως σε λίγα χρόνια όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν τον σύμβουλό τους, ειδικότερα βλέποντας τ αποτελέσματα των επιχειρήσεων που θα επενδύσουν σε αυτό!!!!

Πέρα από το γεγονός ότι οι εμπόροι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους και αποφάσισαν να επενδύσουν στους ειδικούς, πέρα από το γεγονός ότι αποφάσισαν να δημιουργήσουν πια μια ορατή εικόνα της επιχειρήσεις τους στο διαδίκτυο, είτε μιλάμε για τα social, είτε για το δικό τους e-shop, είναι και αυτοί που διδάχθηκαν από τις νέες ανάγκες, αντιλήφθηκαν ότι σχεδόν ένα χρόνο όλοι εμείς ως καταναλωτές μάθαμε διαφορετικά και συνηθίσαμε σε άλλου είδους πρακτικές!

Κόβουν πια, από πάγια έξοδα μεγάλα, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό, όπως το σημείο που θα είναι η επιχείρηση. Ναι, πολλοί θα μεταφερθούν σε όχι τόσο εμπορικά σημεία, αλλά με μικρότερο ενοίκιο, επενδύοντας αυτά τα χρήματα στους ανθρώπους που θ αυξήσουν τα έσοδα τους.

Κατάλαβαν οτι το σημείο της επιχείρησης είναι μεν πολύ σημαντικό, αλλά όχι και το σημαντικότερο. Κατάλαβαν ότι θέλουν το πελατολόγιο αυτό, ότι θέλουν να γίνουν η επιχείρηση αυτή, που κάποιος θα πηγαίνει να τους βρει σε όποιο σημείο της πόλης και αν είναι!!!!!!

Είτε είναι Ερμού με Σπυρίδη, είτε είναι Ερμού με Κοραή!

Θα δούμε λοιπόν απίστευτη ανάπτυξη στην Ερμού, στο κομμάτι μετά την Πλατεία Πανεπιστημίου, που τ ακίνητα είναι σαφώς φθηνότερα!

Και ίσως, σε λίγα χρόνια από τώρα, γίνεται μάχη για το ποιός θα βρει ακίνητο σε αυτή την περιοχή….

Γιατί περιοριστηκαμε σε 3 τετράγωνα, θεωρώντας το ως πανάκεια επιτυχίας…

Ζούμε σε μια πόλη μ έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους. Έχουμε μια τεράστια Ερμού και την έχουμε ανεκματάλλευτη και ταυτόχρονα έχουμε εμπόρους που με το δίκιο τους τρελαίνονται για τα υψηλά ενοίκια στα 3 αυτά τετράγωνα….

Συγνώμη, αλλά η ζήτηση σας αύξησε τις τιμές…..

Το ενοίκιο είναι ένα από τα πιο “αέρας” έξοδα….γιατί είπαμε, καλό το σημείο, αλλά μπορείς να γίνεις η επιχείρηση που θα δώσει αξία στο σημείο!

Ταυτόχρονα όπως ανέφερα οι πλειονότητα των εμπόρων έχει αντιληφθεί ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες μας!!!!

Έτσι, μη σας φανεί παράξενο, όπως ακριβώς στα καφέ και στα fast food, έτσι και στο λιανεμπόριο να βλέπετε deliverάδες!

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που θα προσλάβουν άτομα για να σας στέλνουν στο σπίτι άμεσα τα ρούχα σας, τα παπούτσια σας, τα καλλυντικά σας….

Κερδίζοντας εσείς χρόνο και αυτοί, έναν ακόμα πιο ευχαριστημένο πελάτη που καλύπτει την ανάγκη του για αμεσότητα παράδοσης και ευκολία!

Ο χάρτης θ αλλάξει επίσης από αυτούς που δεν θ αντέξουν, αλλά και από τους τολμηρούς που τώρα θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο επιχειρειν!

Και μόνο η τόλμη τους, ότι νικούν τους φόβους τους με εξιτάρει…νιώθω την δύναμη μέσα τους και αυτή η δύναμη, η πίστη τους ότι παρά τις συνθήκες θα τα καταφέρουν, η ελπίδα τους είναι που με διαβεβαιώνει πως θα είναι νικητές!

Και η ζωή….όπως λέει και το άσμα του Μπάση, συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες!!!

Και να θέλει τόλμη και τρέλα να ξεκινάς τώρα μια νέα επιχείρηση, όμως θέλει και ΑΞΙΕΣ για να ξεχωρίσεις, να επιβιώσεις να κερδίσεις και να έχεις και μέλλον!

Γιατί επιχείρηση χωρίς ΑΞΙΕΣ, επιχειρηματίας χωρίς ήθος, βαρέλι χωρίς πάτο….

Ν αναφερθώ και σε αυτούς που δεν θ αντέξουν. Δεν θα σας αρέσει αυτό που θα διαβάσετε, αλλά είναι η αλήθεια. Σίγουρα δεν ισχύει για όλους!

Δεν θα είναι η αιτία για όσους δεν αντέξουν ο κορωνοϊός. Θα είναι απλά η χαριστική βολή….θα είναι σα το υποκείμενο νόσημα, που τελικά σε κάνει να χάσεις την μάχη. Το υποκείμενο νόσημα, που χρόνια κουβαλούσες, χωρίς να του δίνεις λύσεις θα είναι η σφαίρα και όχι η ίδια η ασθένεια του κορωνοϊού!!!

Επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, που δεν τα έλυσαν άμεσα και έξυπνα, επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα ή και με χρέη είναι αυτές που τώρα δεν θ αντέξουν…

Δεν αρρώστησαν τώρα, τώρα απλά…θα πεθάνουν!

Αλλοίμονο αν μια επιχείρηση, δεν είναι ικανή να επιβιώσει σε μια απρόβλεπτη συνθήκη. Πρέπει να έχει προβλέψει ότι δεν θα είναι κάθε μέρα ίδια…. και να είναι έτοιμοι γι αυτό!

Στον χάρτη του λιανεμπορίου, θ αλλάξει ακόμα και η νοοτροπία. Θ αλλάξει η εξυπηρέτηση. Οι έμποροι μας θα γίνουν πολύ καλύτεροι στις εμπειρίες που θα χαρίσουν στους πελάτες τους….

Τον χάρτη θα τον αλλάξει ο ίδιος ο καταναλωτής. Πλέον θα είναι ακόμα πιο αυστηρός, γιατί ξέρει περισσότερα, είδε περισσότερα, απαιτεί περισσότερα…

Πολλές ακόμα αλλαγές θα γίνουν….τις βλέπω μπροστά μου, όμως επιλέγω να σας μιλήσω για όσα από τους ίδιους τους επαγγελματίες γνωρίζω πως θα γίνουν!

Του χρόνου τέτοιον καιρό θα μιλάμε σίγουρα για μια άλλη αγορά, για ένα άλλο είδος εμπόρου και σίγουρα για έναν “νέο καταναλωτή-πελάτη”!

Άνοιξε τα μάτια, αφουγκράσου τις νέες συνθήκες και τις νέες ανάγκες που κάθε κρίση δημιουργεί και δώσε επιχειρηματικά τις απαντήσεις που πρέπει!

Έτσι και μόνο έτσι, θα δώσεις ζωή στην επιχείρηση σου και ζωή στην ζωή σου!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις