ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τόρης: Προσπάθησα και πιστεύω ότι αποδείχθηκα επαρκής και συνεπής

Τόρης: Προσπάθησα και πιστεύω ότι αποδείχθηκα επαρκής και συνεπής

Newsroom

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ταχυδρόμος”.

Διαβάσαμε την εξαιρετική συνέντευξη της Βάσως Κυριαζή στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και εκ νέου υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Γιώργο Τόρη και θελήσαμε να την μοιραστούμε μαζί σας, γιατί για ακόμα μια φορά αναγνωρίζουμε σε αυτόν τον άνθρωπο την αλήθεια των λόγων του. Είναι γεγονός, πως η αντιμετώπιση από πλευράς του, στις τελευταίες απανωτές κρίσεις που ζήσαμε, αποτελεί από μόνο του λόγο θαυμασμού και στήριξης. Το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο και αυτά που έχουν προγραμματιστεί ακόμα μεγαλύτερα. Όμως η αξία του ηγέτη φαίνεται περισσότερο στις κρίσεις και δεδομένου των συνθηκών και των πρωτόγνωρων καταστάσεων ο Γιώργος Τόρης, πήρε “‘άριστα 10”.

Διαβάστε την συνέντευξη του, για όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και για όσα ελπίζει και θέλει να γίνουν τα επόμενα.

Οταν ο Γιώργος Τόρης αποδέχτηκε να αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ μετά από πρόταση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, πολλοί πίστεψαν ότι η επιλογή αυτή αποτελεί ρίσκο για τον ίδιο. Πετυχημένος επαγγελματίας στον χώρο της εμπορίας και της εισαγωγής ανταλλακτικών, δεν είχε κανέναν λόγο να «αναλάβει» κι άλλες σκοτούρες. Κι όμως το έκανε και τέσσερα χρόνια μετά ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος, διότι σοβαρά «μέτωπα» που υπήρχαν και ταλάνιζαν τη ΔΕΥΑΜΒ «απειλώντας» ευθέως τη βιωσιμότητά της, έκλεισαν με θετική έκβαση για την επιχείρηση.

«Φτιαγμένος» για τα δύσκολα ο κ. Τόρης, δεν κάνει πίσω ούτε τώρα που η ΔΕΥΑΜΒ έχει μπροστά της έναν κυκεώνα να αντιμετωπίσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Εχοντας κατά νου ότι μια κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία και με δεδομένο ότι υπάρχει η κυβερνητική βούληση να συνδράμει οικονομικά, με τρόπο γενναίο, στην αποκατάσταση των ζημιών, προχωρούμε σε νέες υποδομές, πολύ πιο ανθεκτικές και λειτουργικές, που ασφαλώς θα ανταποκρίνονται περισσότερο στα νέα κλιματικά δεδομένα. Υπήρχαν μελέτες, εκπονούμε και νέες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και τα έργα», λέει σήμερα σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μία εβδομάδα πριν την προσφυγή στις κάλπες σημειώνει επίσης ότι για τον ίδιο η ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο, στον πολίτη, είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα, το οποίο ο ίδιος εισπράττει από τους δημότες, καθώς αναγνωρίζουν ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, παλεύοντας για την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας τη στήριξή τους για να «κτίσουμε όπως λέει τον Βόλο των ονείρων μας».

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Τόρη είναι αλήθεια ότι έχετε συνδέσει το όνομά σας με μία νέα εποχή στη ΔΕΥΑΜΒ. Αν σας ζητούσε κάποιος έναν σύντομο απολογισμό, ήταν περισσότερες οι καλές από τις κακές στιγμές;

Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι, ίσως και το πιο νευραλγικό, στο παζλ των αρμοδιοτήτων και των δραστηριοτήτων του Δήμου Βόλου. Η διαχείριση του πιο πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, του νερού, αλλά και της αποχέτευσης, την καθιστούν αυτονόητα εξόχως σημαντική.

Συνεπώς, σε ένα τέτοιο οργανισμό, με ένα τέτοιο εύρος σημαντικών αρμοδιοτήτων που αναφέρονται και καθορίζουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, υπάρχουν διακυμάνσεις. Και καλές και κακές στιγμές.

Οι καλές στιγμές, αναμφίβολα, υπερτερούν. Κι αυτό γιατί παραλάβαμε μια σχεδόν χρεοκοπημένη επιχείρηση, με χρέη παντού, και την αναστήσαμε. ΕΡΓΗΛ, το μέγα σκάνδαλο, οφειλές προς εργαζομένους, σε προμηθευτές, τα χρέη ήταν παντού και μας έδεναν τα χέρια. Κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια έβρισκε τεράστια εμπόδια, βούλιαζε στην δεινή πραγματικότητα που κληρονομήσαμε.

Με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο εφαρμόσαμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική και κατορθώσαμε να τα αντιμετωπίσουμεμε όλα αυτά, και μάλιστα με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον δημότη – καταναλωτή. Είναι γνωστά σε όλους αυτά, δεν νομίζω ότι πρέπει να επεκταθώ σε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα που ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τόσο στην ύδρευση, όσο και στην αποχέτευση έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του και απομένουν λίγα ακόμη έργα να γίνουν.

Αναφέρομαι στην αντικατάσταση, την περίφημη ζωνοποίηση, του δικτύου ύδρευσης σε Βόλο και Νέα Ιωνία, την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή του δίδυμου αγωγού μεταφοράς λυμάτων, τα αποχετευτικά σε Νέα Αγχίαλο, Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια. Και μια σειρά άλλων μικρότερων, αλλά επίσης σημαντικών έργων.

Βεβαίως και υπήρξαν και κακές στιγμές, όπως αυτές που βιώσαμε με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που σχεδόν κατέστρεψαν το δίκτυό μας, περιφερειακά, έξω από την πόλη, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε υποδομές ανέδειξαν την ανάγκη ενός σχεδιασμού σε επίπεδα που θα λαμβάνουν υπόψη και τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Αισθάνεστε ότι η ΔΕΥΑΜΒ ήταν έτοιμη σε επίπεδο διαχείρισης να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Σίγουρα οι πρωτόγνωρες, όπως όλοι οι επιστήμονες τις χαρακτηρίζουν, καταστάσεις κατέδειξαν πως όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οι κοινωνίες πρέπει να αναδιατάξουν τους σχεδιασμούς τους απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Η ΔΕΥΑΜΒ και ο Δήμος Βόλου προφανώς δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση.

Οι καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα δίκτυά μας. Να σκεφτείτε ότι δεν καταστράφηκαν μόνο αγωγοί, αλλά εξαφανίστηκαν – κυριολεκτικά – ολόκληρες πηγές! Αδιανόητα, μέχρι πρόσφατα, πράγματα.

Παρά ταύτα πετύχαμε να δώσουμε προσωρινές λύσεις και να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας, αλλά φυσικά αυτή δεν μπορεί να είναι η αντιμετώπιση που όλοι θέλουμε και απαιτείται. Ετσι, έχοντας κατά νου ότι μια κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία και με δεδομένο ότι υπάρχει η κυβερνητική βούληση να συνδράμει οικονομικά, με τρόπο γενναίο, στην αποκατάσταση των ζημιών, προχωρούμε σε νέες υποδομές, πολύ πιο ανθεκτικές και λειτουργικές, που ασφαλώς θα ανταποκρίνονται περισσότερο στα νέα κλιματικά δεδομένα. Υπήρχαν μελέτες, εκπονούμε και νέες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και τα έργα.

Λένε πολλοί ότι ο Γιώργος Τόρης όταν ανέλαβε τη ΔΕΥΑΜΒ ουσιαστικά πήρε στα χέρια του μία «καυτή πατάτα». Τέσσερα χρόνια μετά αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή να αποδεχτείτε την πρόταση του δημάρχου Βόλου;

Αν πρέπει να κάνω αυτό τον απολογισμό, θα πω αβίαστα ότι οικονομικά και επιχειρηματικά, μάλλον βγαίνω χαμένος. Αφιερώνω πολύ χρόνο και περισσότερες δυνάμεις στην ΔΕΥΑΜΒ, που αντιστοίχως καταλαβαίνετε ότι τις στερώ από την επιχείρησή μου. Ωστόσο, υπάρχει και η ηθική διάσταση του θέματος, που εν τέλει υπερτερεί.

Η ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο, στον πολίτη, είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα. Προσωπικά και πριν την εμπλοκή μου στα δημοτικά πράγματα, σαν απλός πολίτης, πάντα λειτουργούσα έτσι. Και το ξέρουν πολλοί αυτό στην ευρύτερη κοινωνία. Τώρα που μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω πιο μαζικά και κυρίως πιο αποτελεσματικά, ναι, μπορώ να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος που αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση του δημάρχου μας, Αχιλλέα Μπέου. Και ελπίζω να έχω δικαιώσει και τον ίδιο που μου εμπιστεύτηκε αυτή την δύσκολη αποστολή.

Είστε ένας από τους πλέον γνωστούς επαγγελματίες της πόλης, πετυχημένος, αποτελεσματικός και με έντονο το αίσθημα της προσφοράς. Εκτιμάτε ότι η αυτοδιοίκηση και δη ο δήμος Βόλου είναι ένα πεδίο στο οποίο τα παραπάνω μπορούν να μετουσιωθούν σε πολιτικές υπέρ του πολίτη;

Ασφαλώς και μπορούν. Και έτσι πρέπει να γίνεται. Γνώσεις, σωρευμένες εμπειρίες και οι όποιες ικανότητες του καθενός από εμάς θα πρέπει κάποια στιγμή, και υπό τις κατάλληλες για τον καθένα συνθήκες, να προσφέρονται στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη. Αυτό άλλωστε είναι, όπως πιστεύω εγώ, και το νόημα της Δημοκρατίας. Η προσφορά και η συμμετοχή.

Και πραγματικά η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος άσκησης πολιτικής που όλα όσα σας ανέφερα προηγουμένως, μπορούν να βρουν την πιο άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους, πάντα υπέρ του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου

Οι σχέσεις σας με το προσωπικό της επιχείρησης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, μετά από μία ταραχώδη περίοδο στο παρελθόν. Πόσο συμβάλλει αυτό ώστε να μπορεί μία επιχείρηση του βεληνεκούς της ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά;

Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή το κλίμα σίγουρα δεν ήταν καλό. Η γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε, με τα μνημόνια και τις περικοπές μισθών και επιδομάτων από τους προηγούμενους, το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ, όλα αυτά δημιουργούσαν αρνητικές συνθήκες, με έλλειψη εμπιστοσύνης και διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, στην πορεία του χρόνου, το κλίμα άλλαξε. Διοίκηση και εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι, παρά τις επί μέρους διαφορές, ο κύριος στόχος και σκοπός της επιχείρησης είναι κοινός και έπρεπε από κοινού να υπηρετηθεί. Ετσι με τις κατάλληλες πολιτικές και τη σωστή διαχείριση και του ανθρώπινου δυναμικού μας, που και ποιότητα και γνώση έχει, φθάσαμε σήμερα σε ένα πολύ καλό, άριστο θα τολμούσα να πω, επίπεδο συνεργασίας, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες απέδειξαν.

Ολος ο κόσμος είδε την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα με την οποία οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ δουλεύοντας νυχθημερόν, ώρες ατέλειωτες και σε συνθήκες σχεδόν απάνθρωπες, πέτυχαν μικρά θαύματα, δίνοντας λύσεις και ανακουφίζοντας την δοκιμασία χιλιάδων συμπολιτών μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και η ΔΕΥΑΜΒ με την πολύτιμη συμβολή των εργαζομένων σύντομα θα είναι μια επιχείρηση – πρότυπο.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Γιώργος Τόρης κοιτώντας στα μάτια του πολίτες του Βόλου, μια εβδομάδα πριν τις κάλπες τι έχει να τους πει; Γιατί οι δημότες να εμπιστευτούν ξανά τον συνδυασμό της «Νέας Εποχής-Νέας Δυναμικής» και τον Αχιλλέα Μπέο;

Είναι μια ερώτηση που σε άλλους μπορεί να φέρνει αμηχανία. Σε μας, όμως, της αυτοδιοικητικής παράταξης που ηγείται ο Αχιλλέας Μπέος, όχι. Και φυσικά δεν είναι αλαζονεία ή κάποιο αίσθημα υπεροχής. Αλίμονο. Είναι η πεποίθηση που έχουμε ότι, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, κάναμε για τον δημότη ό,τι καλύτερο ήταν εφικτό.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσω να προσφέρω πλέον και με τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες, που συσσωρεύτηκαν αυτά τα χρόνια άσκησης διοίκησης στη ΔΕΥΑΜΒ.

Προσπάθησα και πιστεύω ότι αποδείχθηκα επαρκής και συνεπής στα καθήκοντά μου. Δουλεύοντας μεθοδικά, σοβαρά και με υπευθυνότητα. Τώρα που μπροστά μας ξετυλίγεται ένα ευρύ και σημαντικό πεδίο από κορυφαία έργα που εκτιμώ ότι μπορώ να συμβάλλω ζητώ από τη Βολιώτισσα και τον Βολιώτη να με εμπιστευτούν και πάλι με την ψήφο τους.

Τόσο εμένα όσο και το συνδυασμό ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ. Συνεχίζουμε μαζί με δήμαρχο τον Αχιλλέα Μπέο για να κτίσουμε το Βόλο των ονείρων μας, αυτόν που αξίζει σε μας και στις γενιές που έρχονται.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις