ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Βασίλης- Αλάτι: Τον Βολιώτη δύσκολα μπορείς να τον κοροϊδέψεις!

Βασίλης- Αλάτι: Τον Βολιώτη δύσκολα μπορείς να τον κοροϊδέψεις!

Δώρα Μιχαήλ

Είναι νέος, είναι ωραίος, είναι ταλαντούχος και κυρίως…αεικίνητος! Βαριέται εύκολα και θέλει αλλαγές. Αγαπά την κουζίνα και το καλό φαγητό και γι αυτό έγινε μάγειρας. Του αρέσει να μαθαίνει και να εξελίσσεται και γι αυτό δοκιμάστηκε σε πολλές κουζίνες! Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στον Βόλο, μετά από μεγάλες επιτυχίες στην Αθήνα. Όμως η λατρεία του για τον Βόλο τον έκανε να γυρίσει πίσω! Σήμερα βρίσκουμε τον νιόπαντρο Βασίλη Σακελλαρίου στο “Αλάτι” που αγαπήθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργία του! Με γλυκάνισο ή χωρίς; Οι γυναίκες πίνουν ή όχι;

Βασίλη, από το «Οινοπωλείο», το «Santamaria» και το «Μουστάκι» στο «Αλάτι»… Πώς έγινε αυτή η αλλαγή θέσεων και ειδών μαγαζιού;

Κάθε μάγειρας μπαίνει σε μια κουζίνα και μαγειρεύει. Του παίρνει ένα χρόνο να προσαρμοστεί και να εκπαιδευτεί ανάλογα με το είδος. Η αλλαγή έγινε για διάφορους λόγους. Το «Μουστάκι» το άφησα λόγω θέσης και λόγω μεγέθους. Κατά τ’ άλλα δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Ήταν μικρό σαν χώρος και ευτυχώς αλλά και δυστυχώς διώχναμε περισσότερους απ’ όσους μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Υπήρχε η φημολογία ότι τα μεγάλα τσιπουράδικα που θα είχαν μεγάλη κατανάλωση και πολλά τραπέζια, δεν θα μπορούν να δουλέψουν με ποιότητα. Προσπάθησα να κάνω ένα μαγαζί με μεγάλο αριθμό τραπεζιών που μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο με προϊόντα που θα έχουν ποιότητα. Δεν θέλω να δίνουμε ετοιματζίδικους μεζέδες για να ξεπετάμε τον κόσμο, αλλά να φτιάχνουμε τα πράγματα που θέλουμε κάθε μέρα και να δίνουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην χαμηλότερη τιμή, η οποία είναι συγκεκριμένη διότι υπάρχει ένα πλαφόν.

Τι επιχειρηματικές δυσκολίες συναντά κάποιος σε ένα τέτοιο άνοιγμα και τι ανταγωνισμό; Φαντάζομαι θα υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός …

Το τσιπουράδικο σαν κουζίνα και σαν είδος μαγαζιού είναι το πιο δύσκολο και το πιο έντονο, διότι έχει πολλές εναλλαγές και απίστευτη ένταση για να μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλο αριθμό τραπεζιών. Μπορεί ο κόσμος να έρθει και όλος μαζί και εκεί πρέπει οι σερβιτόροι να τρέξουν πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα η κουζίνα να συντονιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Επίσης, έχει εναλλαγές διότι για παράδειγμα στους 3 γύρους τσίπουρα βγαίνουν 11 πιάτα, τα οποία γίνονται εκείνη την στιγμή. Ο ανταγωνισμός είναι δεκτός και θεμιτός! Και ο αθέμιτος ακόμη θεμιτός είναι! Ο ανταγωνισμός μας κάνει καλύτερους, χρειάζεται!

Ποιο είναι το στοιχείο επιτυχίας ενός μαγαζιού γενικότερα και ενός τσιπουράδικου ειδικότερα;

Κάθε επιχείρηση ό,τι και αν είναι, πρέπει να την αγαπάς, να την κάνεις συνειδητά και να δίνεσαι σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να σέβεσαι τον πελάτη. Μπορεί να φτιάξουμε προϊόντα που δεν θα αρέσουν 100% σε όλους. Γι’ αυτό και αλλάζουμε κατευθείαν τους μεζέδες που ο κόσμος δεν θέλει να φάει, προκειμένου να απολαύσει αυτό που θέλει. Αλλά στην ποιότητα δεν πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί κι εκπτώσεις!

Η τοποθεσία του Αγίου Κωνσταντίνου τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει;

Μειονεκτήματα δεν έχει σίγουρα! Το πλεονέκτημα είναι ότι ο Βόλος δεν έχει μεγάλες αποστάσεις, οπότε μπορεί να έρθει κάποιος από όποιο σημείο βρίσκεται και επίσης ίσως είναι η πιο όμορφη γειτονιά του Βόλου!

Οι Βολιώτες ή οι Βολιώτισσες πίνουν περισσότερο τσίπουρο;

Οι Βολιώτες με κάποιες εξαιρέσεις! Οι γυναίκες συνήθως σταματάνε στα 2 με 3 τσιπουράκια. Οι άντρες μπορεί να φτάσουν και στα 10!

Με ή χωρίς γλυκάνισο;

Κάποτε έπαιζε 90% με και 10% χωρίς. Τώρα είμαστε στο 60-40. Έχει αυξηθεί πολύ το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.

Έρχονται πιο πολλές αντροπαρέες ή γυναικοπαρέες για τσίπουρο;

Οικογένειες, γιατί είμαστε οικογενειακό μαγαζί. Αγαπάμε πολύ τα παιδάκια!

Πώς επιλέγεις τους συνδυασμούς μεζέδων;

Σε κάθε ομάδα μεζέδων θα υπάρχει πάντα ψάρι, όσο το δυνατόν λιγότερα τηγανιτά, ένας συνδυασμός παράδοσης, όπως το παστό, και κάποιες ιδέες που προσπαθούμε να δούμε αν αρέσουν στον κόσμο. Αν κάτι δούμε ότι δεν ανταποκρίνεται το αποσύρουμε και βάζουμε κάτι άλλο.

Ποια είναι η  διαφορά σου σε σχέση με τα άλλα τσιπουράδικα;

Δεν ξέρω. Δεν μου αρέσει να συγκρίνομαι. Κοιτάω όσο μπορώ περισσότερο την δουλειά μου και να είμαι καλός σε αυτήν. Τη σύγκριση θα την κάνει ο πελάτης. Όχι εμείς!

Για το καλοκαίρι θα δούμε εκπλήξεις από σένα;

Θα κατέβουμε σε αυτό το υπέροχο πάρκο μπροστά στην παραλία, μπροστά στην θάλασσα που είναι καταπληκτικό, το οποίο το έχουμε περιποιηθεί. Ανανεώνουμε από σήμερα το μενού μαςγιατί δεν θέλω να το βαριέται ο κόσμος.

Το καινούργιο μαγαζί τι θα είναι;

Θα είναι 100% κρέας, σούβλες και σουβλάκια δηλαδή.

Πώς σου ήρθε αυτή η έμπνευση;

Το «επιχειρείν» στο επιτρέπει. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η δουλειά και το καλό φαγητό. Λατρεύω την μαγειρική, γι αυτό και είμαι και μάγειρας. Οπότε με γνώμονα την ποιότητα θα προσπαθήσω να βγάλω όσο καλύτερες γεύσεις γίνεται αλλά και απλά πράγματα!

Έχεις δουλέψει και στην Αθήνα. Θεωρείς ότι οι Βολιώτες ξέρουν να τρώνε;

Οι Βολιώτες είναι ο πιο αυστηρός κριτής από όσους πελάτες έχω ταΐσει. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «αν κάνεις ένα μαγαζί και πετύχει στον Βόλο, θα πετύχει παντού σε όλη την Ελλάδα». Δεν τους κοροϊδεύεις εύκολα, είναι απαιτητικοί και ξέρουν τι θέλουν. Δεν είναι εύκολοι πελάτες αλλά αυτό είναι καλό γιατί μας κάνει και εμάς καλύτερους.

Είσαι συνέχεια στο μαγαζί σου και πρόσφατα παντρεύτηκες. Η γυναίκα σου τι σου λέει; Πώς συνδυάζονται τόσες ώρες δουλειάς με σπίτι και οικογένεια, αν έρθει και ένα παιδί ας πούμε;

Μακάρι να έρθει ένα παιδί! Κατευθείαν μετά τον γάμο ήρθα στο μαγαζί. Η Ιωάννα μου κάνει τρομερή υπομονή και το έχει πλέον αποδεχτεί γιατί δεν συνηθίζεται τόσο εύκολα όλο αυτό.Είναι μια δουλειά που παίρνεις απόφαση ότι θυσιάζεις όλες τις ώρες της προσωπικής ζωής. Η γυναίκα μου είναι δασκάλα ειδικής αγωγής σε σχολείο και έχουμε τελείως αντίθετο ωράριο. Μπορεί να βρεθούμε ένα δίωρο το απόγευμα. Δεν υπάρχουν Κυριακές και εκδρομές τις Κυριακές, διότι όταν ο κόσμος διασκεδάζει, εμείς δουλεύουμε. Οπότε χρειάζεται υπομονή, κατανόηση, αγάπη και ένας άνθρωπος δίπλα σου που θα είναι συνειδητοποιημένος. Ευτυχώς για μένα η Ιωάννα είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένη και ώριμη κι ας την γνώρισα όταν ήταν 21.

Τι θα της έλεγες αν την έβλεπες σε άλλο τσιπουράδικο;

Θα της έλεγα να περάσει καλά! Κι εγώ πηγαίνω σε άλλα τσιπουράδικα και μαγαζιά όποτε έχω χρόνο. Είναι γελοίο να νομίζω ότι επειδή έχω τσιπουράδικο, δεν θα πάω σε άλλα τσιπουράδικα.Όταν θα βγω θα πάω παντού για να αλλάξω παραστάσεις.

Η κρίση σε σταμάτησε από τα επόμενα επιχειρηματικά σου βήματα;

Όχι, απλώς με προσάρμοσε! Αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς στη ζωή θα έχεις πρόβλημα. Η ζωή δεν είναι παραμύθι. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε όταν έρχονται προβλήματα και να τα ξεπερνάμε. Αν είσαι καλός και τίμιος με τον κόσμο που θα σε τιμήσει με την παρουσία του, με κρίση ή χωρίς, ο κόσμος ανταποκρίνεται.

Το καλοκαίρι είδαμε πολλούς ηθοποιούς από Αθήνα να έρχονται στο Αλάτι. Τι σου είπαν;

Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που ήταν υπεύθυνα για τις παραστάσεις που μας πρότειναν. Μας είπαν πολύ καλά λόγια! Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε!

Ο κόσμος από άλλες πόλεις που έρχεται εκπλήσσεται με τους τόσους μεζέδες;

Η κάθε πόλη έχει τη νοοτροπία της. Οι Βορεοελλαδίτες για παράδειγμα πίνουν τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο με κρεατικά. Εδώ έχουμε τα θαλασσινά, γιατί αυτή είναι η βολιώτικη παράδοση. Μας κάνει και ξεχωρίζουμε αυτή η νοοτροπία του τσιπουράδικου, γιατί σε όλη την Ελλάδα θα παραγγείλουν τσίπουρο και εξτρά φαγητό. Οι ξένοι την ψιλοπατάνε στον Βόλο, γιατί θέλουν να παραγγείλουν πριν δουν τους μεζέδες. Τους λέμε να περιμένουν να δουν πρώτα τους μεζέδες. Όταν φτάνουν οι μεζέδες με τα πρώτα τσίπουρα παθαίνουν ευχάριστο σοκ και αναρωτιούνται τι είναι όλα αυτά!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις