ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πάγκαλος: Σπουδαίο συναίσθημα το να ξέρουν και να αγαπούν το τραγούδι σου!

Πάγκαλος: Σπουδαίο συναίσθημα το να ξέρουν και να αγαπούν το τραγούδι σου!

Newsroom

Ο Γιώργος Πάγκαλος είναι ακριβώς αυτός ο άνθρωπος, που αποδεικνύει με την πορεία του, πως η προσήλωση σε αυτό που αγαπάς, η σκληρή δουλειά και η εξέλιξη, είναι αυτές που σε οδηγούν στην επιτυχία, γιατί όπως ο ίδιος επισημαίνει, το ταλέντο μόνο δεν φτάνει. Επίσης είναι αυτός ο άνθρωπος που με την πορεία του αποδεικνύει, πως η ζωή ξέρει καλύτερα από τον καθένα που θα μας οδηγήσει, όπως τον ίδιο που από τις αίθουσες διδασκαλίας, τον οδήγησε στο πάλκο και μόνο σε αυτό, γιατί εκεί ήταν η θέση του! Γνωστός στον Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλία, με πολλές πετυχημένες εμφανίσεις και εκτός περιφέρειας, μόλις πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτου τραγούδι το “Χίλια Μυστικά” που παρά τις δύσκολες συνθήκες έχει πάρει ήδη έναν πετυχημένο δρόμο, αφού το ακούμε από τα μεγαλύτερα ραδιόφωνα της χώρας.

Πόσο καλά όμως ξέρουμε τον Γιώργο Πάγκαλο; Νομίζω ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

  • Γιώργο, μετά και την επιτυχία του “Χίλια Μυστικά”, του νέου σου τραγουδιού, ο κόσμος αγαπώντας σε περισσότερο μέσα από αυτό, έχει την ανάγκη να μάθει περισσότερα για εσένα. Θες να μας πεις πως ξεκίνησε η δική σου ενασχόληση με τη μουσική; Έτυχε ή πέτυχε;

Η ενασχόληση με τη μουσική αδιαμφισβήτητα πέτυχε. Αφού κέρδισε την επαγγελματική αποκλειστικότητα παρά το ότι έχω σπουδάσει και στη Γυμναστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Τα επαγγέλματα ωστόσο του γυμναστή και του ναυαγοσώστη τα έχω τιμήσει για κάποια χρόνια παίζοντας παράλληλα μουσική ως επί τω πλείστον Κρητική .

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή..

Από την ηλικία των 4 ετών κι εγώ όπως πολλά παιδάκια ξεκίνησα να μαθαίνω μουσική σε ωδεία και μουσικές σχολές, (χωρίς φυσικά ιδιαίτερα αποτελέσματα) μαθαίνοντας αρμόνιο και κιθάρα. Στην ηλικία των 12 ετών μου αγόρασε ο πατέρας μου την πρώτη μου κρητική λύρα. Εκεί θεωρώ πως έγινε το πρώτο «κλικ».. επειδή ερωτεύτηκα τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ξεκίνησα λοιπόν τα μαθήματα (κάθε καλοκαίρι για 2 μήνες) στον θείο μου τον αείμνηστο Γιάννη Βεργάκη (Τσικιντήρη) έναν από τους πιο γνωστούς λυράρηδες που πέρασαν από την Κρητική ιστορία.

Στην ηλικία όμως των 18 που πέρασα στο πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη μπήκα πλέον σε πολύ εντατικούς ρυθμούς εκμάθησης της μουσικής, μιας και το σαράκι του «μουσικού» είχε πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μου. Βρήκα εκεί δάσκαλο λύρας τον επίσης αείμνηστο Μανώλη Μαθιουδάκη από το Αμάρι ρεθύμνου και ταυτόχρονα μάθαινα εμπειρικά και άλλα όργανα όπως , λαούτο, κιθάρα, τζουρά , μπαγλαμά , ούτι , κρουστά.. ξεκινώντας ταυτόχρονα δειλά και τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα.

Η ζωή μου ήταν πλέον μοιρασμένη στη γυμναστική και στη μουσική, τους δυο μεγάλους μου έρωτες..

Μετά το τέλος των σπουδών και των στρατιωτικών υποχρεώσεων , συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές (θεωρητικά μουσικής και δίπλωμα Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής) ξεκίνησα να διδάσκω στο μουσικό σχολείο του Βόλου, λύρα, λαούτο και ταμπουρά. Εργαζόμουν όμως ταυτόχρονα και ως γυμναστής σε σχολεία και γυμναστήρια, μουσικός και τραγουδιστής τη νύχτα  αλλά και ναυαγοσώστης τα καλοκαίρια..

Σύντομα, όταν η μουσική άρχισε να μου αποδίδει αρκετά σημαντικά χρήματα άρχισε αναπόφευκτα η μείωση των υπολοίπων επαγγελματικών δραστηριοτήτων μιας και πλέον έπαιζα και τραγουδούσα σχεδόν κάθε βράδυ. Το μουσικό σχολείο ήταν το μόνο που συνέχισα παράλληλα με τη νυχτερινή δραστηριότητα παρά το εντελώς αντίθετο ωράριο. Τα χρόνια αυτά , εκτός από συμμετοχές σε άλλων δισκογραφικές δουλειές, δούλεψα και κάποια δικά μου τραγούδια (κάποια σε δικούς μου στίχους και κάποια σε στίχους φίλων ποιητών)  τα οποία υπάρχουν στο youtube .

Η πολύ έντονη επαγγελματική μου ζωή ως τώρα ήταν η αιτία της τόσο μεγάλης καθυστέρησης της πρώτης μου επίσημης δισκογραφικής κυκλοφορίας. Ωστόσο «κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο σοφός λάος.

  • Επέλεξες να γίνεις μουσικός, πέρα από ερμηνευτής, μαθαίνοντας ένα παραδοσιακό όργανο, πως και έκανες αυτή την επιλογή;

Όπως εξήγησα και στην προηγούμενη ερώτηση , η Κρητική καταγωγή μου ήταν η βασική αιτία της αρχικής μουσικής κατεύθυνσης. Ωστόσο το πνεύμα του μουσικού είναι και θα είναι πάντα ανήσυχο .. Ασχολήθηκα ταυτόχρονα με πολλά είδη μουσικής εκτός της κρητικής .. όπως παραδοσιακής από όλη την Ελλάδα, έντεχνης, ροκ, λαϊκής, ρεμπέτικης .. και όταν πλέον η μουσική αποτελούσε τη μοναδική μου επαγγελματική δραστηριότητα, οι ρεπερτοριακές επιλογές εξαρτώνται και από το πελατολόγιο και τις τάσεις της εποχής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δε νοείται ερμηνευτής χωρίς μουσικές γνώσεις και να παίζει έστω στοιχειωδώς κάποιο μουσικό όργανο. Ο ερμηνευτής θεωρείται μουσικός. Η φωνή άλλωστε είναι το τελειότερο μουσικό όργανο.

Το γεγονός ότι παίζω ταυτόχρονα την ώρα της μουσικής παράστασης είναι απλά κάτι που συνήθισα και πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μου καριέρας.

Η μουσική κατεύθυνση άλλωστε  σε επιλέγει , δεν την επιλέγεις.

  • Ξεκίνησες ως μουσικός και μετά είδες το ταλέντο σου στην ερμηνεία ή ήταν συνυφασμένα για εσένα;

Ξεκίνησα ταυτόχρονα να παίζω και να τραγουδώ, παρότι ήμουν πολύ ντροπαλός από παιδί και «δεν άνοιγα το στόμα μου» ..

Στο δημοτικό να σκεφτείς είχα Β’ στη μουσική ! Έχει πολλή πλάκα ο δάσκαλος του δημοτικού όποτε με συναντά.. λέει συνεχώς κατηγορώντας τον εαυτό του «Δεν το πιστεύω! Σε σένα έβαλα Β’ στη μουσική!!».. Είχε δίκιο όμως, δεν του έδωσα άλλη επιλογή..! J

Το ταλέντο αν δεν συνοδευτεί με πολλή πολλή μελέτη δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν. Άλλωστε δε θεωρώ τον εαυτό μου ταλαντούχο. Δούλεψα σκληρά και δουλεύω ακόμα. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο βελτιώνω τις γνώσεις και τις ικανότητες μου στα ρεπερτόρια με τα οποία ασχολούμαι.

Αν συγκρίνουμε το τωρινό μου μουσικό αποτέλεσμα με κάποια χρόνια πριν, η διαφορά που θα καταλάβουμε θα είναι τεράστια. Σε όλα τα επίπεδα, στο τραγούδι, στο όργανο, στη διαχείριση κλπ που πλέον όλα μαζί για μένα θεωρούνται ένα.

  • Σας γνωρίσαμε με την σύζυγο σου την Αϊντα και ως καλλιτεχνικό ζευγάρι. Η μουσική ήταν κάτι που σας ένωσε ή είναι αυτό που σας κάνει να κατανοείτε περισσότερο ο ένας τον άλλον μένοντας τόσα χρόνια μαζι;

Η δουλειά της «νύχτας» είναι κάπως παρεξηγημένη σχετικά με τη δυσκολία στη διατήρηση της οικογένειας λόγω ίσως των αρκετών «πειρασμών» ( αν και εγώ πιστεύω πως ισχύει το ίδιο και τη μέρα) . Με τη Αϊντα γνωριστήκαμε φυσικά μέσα από τη μουσική. Το γεγονός λοιπόν ότι δουλεύουμε και μαζί έχει πολλά θετικά. Σαφώς περισσότερα από τα αρνητικά. Το πιο βασικό είναι η κατανόηση και η συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ μας ύστερα από τόσα χρόνια συνύπαρξης στο πατάρι αλλά και στη ζωή. Νοιώθω αν μη τι άλλο τυχερός που η ζωή μου τα έφερε έτσι.

  • Γιώργο, “Χίλια Μυστικά” ο τίτλος του τραγουδιού που τόσο αγαπήσαμε όλοι φέτος το καλοκαίρι, εσύ έχεις μυστικά και ποια είναι η σχέση σου μαζί τους;

Το τραγούδι μας «Χίλια Μυστικά» που πραγματικά έχει κάνει πολύ δυνατή πορεία, είναι γραμμένο από τον φίλο και εξαιρετικό μουσικό και συνθέτη Τόλη Κόκκινο. Αναφέρεται προφανώς στα μυστικά που κρύβει η νύχτα, ζητώντας από αυτή να του φανερώσει αν νοιώθει κάτι γι’ αυτόν η κοπέλα για την οποία ξενυχτάει από πόθο τα βράδια.

Η δική μου σχέση με τα μυστικά ευτυχώς δεν είναι καλή. Σαφώς και έχω κι εγώ όπως όλοι μας, αλλά προσπαθώ τη ζω και να σκέφτομαι με βάση την αλήθεια. Δε θέλω να ζω με μυστικά ούτε να τα δημιουργώ. Δε χρειάζεται. Τα μόνα που ίσως καμιά φορά επιτρέπονται είναι τα «κατά συνθήκη» που οδηγούν σε καλό σκοπό.

  • Θα ήθελα πολύ να μάθω, όπως και ο κόσμος, τα συναισθήματά σου την πρώτη φορά που διάβασες ή άκουσες του στίχους του τραγουδιού. Το αγάπησες αμέσως;

Ενθουσιάστηκα! Θυμάμαι ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Σαφώς φυσικά δεν το άκουσα στην τελική του μορφή. Ήταν η ώρα περασμένη και σε μια από τις συχνές μας μουσικές συναντήσεις, ο Τόλης έπιασε την κιθάρα και τραγούδησε ένα πολύ γλυκό και ευαίσθητο τραγούδι. Τον ρώτησα αμέσως να μου πει περισσότερα και μου απάντησε πως το έγραψε μια νύχτα πριν κάποια χρόνια απεικονίζοντας ακριβώς την κατάσταση του σε εκείνη τη φάση.

Φυσικά και δεν τόλμησα τότε να του ζητήσω τίποτα άλλο, με εξέπληξε όμως το πόσο όμορφα είχε συνδέσει την ευαισθησία με την απλότητα κάνοντας ένα τραγούδι εκτός φυσιολογικών γραμμών (εισαγωγή, κουπλέ, ρεφραίν) .

Να λοιπόν που μερικά χρόνια μετά έμελλε να γίνει το πρώτο μου δισκογραφικό βήμα. Παρά τη δυσκολία της εποχής, νοιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό το τέλειο ξεκίνημα.

  • Θεωρείς πως οι παραδοσιακές επιρροές στην μελωδία και την ενορχήστρωση σε συνδυασμό με την συνεργασία σου με τον ράπερ Lava, είναι αυτό που κάνει το τραγούδι αυτό να μη μοιάζει με κανένα άλλο και να ξεχωρίζει;

Η μελωδία δεν είναι παραδοσιακή , ούτε έχει παιχτεί με παραδοσιακό τρόπο, αλλά με απόλυτα μινιμαλιστικό και απλό. Σαφέστατα αυτές ήταν οι οδηγίες του δημιουργού και ενορχηστρωτή. Να όμως που το κρητικό λαούτο και η λύρα έκαναν πάλι το θαύμα τους και έδωσαν στο τραγούδι την εικόνα αύτη.

Ο LAVA πραγματικά απογείωσε την ήδη διαφορετική σύνθεση και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό το μοναδικό τραγούδι για το οποίο συζητάει πολύς κόσμος.

Όλα αυτά ήταν εξ αρχής στο μυαλό του Τόλη Κόκκινου. Στις άπειρες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των δυο μας αλλά και του παραγωγού μας, του Μίλτου Καρατζά , το μόνο πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία παρά τη ρηξικέλευθη δομή της, ήταν η ενορχήστρωση του αλλά και η επιμονή του σε out of the box απόψεις. Τον εμπιστευτήκαμε με κλειστά μάτια , αναγνωρίζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία του και φυσικά δικαιωθήκαμε.

  • Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα πως θα συνεργαστείς με ράπερ, ήθελα πολύ να δω το αποτέλεσμα, έχοντας στο μυαλό μου τον Γιώργο Πάγκαλο αλλιώς. Πόσο ανατρεπτικό ήταν όλο αυτό για εσένα;

Η έκπληξη ήταν μεγάλη και εντέλει πολύ ευχάριστη , ειδικά όταν γνώρισα τον Κώστα (LAVA) προσωπικά . Ο απλός, δυναμικός και ακέραιος χαρακτήρας του με έκανε να αγαπήσω τη Ραπ μουσική και να αποκτήσω έναν καινούργιο φίλο. Είναι ένας πραγματικά μεγάλος καλλιτέχνης και νοιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό που έζησα και ζω με αυτή τη συνεργασία. Ευελπιστούμε όλοι μας , με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, να κάνουμε μια μεγάλη συναυλία μαζί παρουσιάζοντας επίσημα το τραγούδι μας, κάτι που λόγω των συνθηκών δεν έχει γίνει ακόμα.

  • Πως  νιώθεις που ακούς κόσμο να σιγοτραγουδά του τραγούδι σου ή ακούς το δικό σου τραγούδι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο;

Είναι πραγματικά ένα σπουδαίο συναίσθημα το να ξέρουν και να αγαπούν τόσοι άνθρωποι το τραγούδι σου. Τις πρώτες φορές είναι αλήθεια πως ένοιωσα λίγο περίεργα ακούγοντας τη φωνή μου σε μεγάλα ραδιόφωνα. Μετά από λίγο μπορώ να πω πως κάπως το συνήθισα . Ωστόσο δεν έχει πάψει αυτό το ρίγος ικανοποίησης κάθε φορά που το ακούω σε ραδιόφωνο η που το αναρτά κάποιος στα μέσα δικτύωσης.

  • Πως έζησες όλη αυτή την συνεργασία με τον Τόλη Κόκκινο, τον Lava και την Μαρία Σκόκα που το οπτικοποίησε; Υπάρχουν στιγμές που θες να μοιραστείς μαζί μας; Είτε δύσκολες, είτε γέλιου…

Η δημιουργία έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την ελευθερία.. και οι δημιουργοί είναι εκ φύσεως ελεύθερα πνεύματα. Αν εξαιρέσουμε ένα βασικό αρνητικό της πρώτης μας συνεργασίας που ήταν η μάχη με το χρόνο, την οποία φυσικά καταφέραμε εντέλει να νικήσουμε, οι τέλειες σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας αποδεικνύουν το πόσο καλά περάσαμε.

Ο Τόλης είναι φίλος χρόνια, πολλά βράδια μας βρίσκουν να πίνουμε παρέα, να συζητάμε και να παίζουμε κιθάρες. Το χιούμορ του και οι ξαφνικές σοβαροφανείς ατάκες του είναι κάτι που το γνώριζα από παλιά, γι’ αυτό και κάνουμε παρέα . Καταλαβαίνεις πως όταν ο Τόλης έχει όρεξη, οι υπόλοιποι πιάνουμε την κοιλιά μας απ το γέλιο.

Προς  μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως και ο LAVA , και η σκηνοθέτης του βιντεοκλίπ  η Μαρία η Σκόκα παρά την τεράστια εμπειρία της (έχει γυρίσει τα κλιπ σχεδόν όλων των διάσημων τραγουδιστών), αλλά και ολόκληρο το συνεργείο της , είχαν το ίδιο χιούμορ.. όπως καταλαβαίνεις βρήκα το στοιχείο μου.. πολλές ατάκες γεννήθηκαν κατά τα γυρίσματα.. στιγμές ανεπανάληπτες, γραμμένες καλά στη μνήμη όσων τις ζήσαμε.

  • Τι να περιμένουμε από εσένα από εδώ και πέρα και τι σου εύχεσαι;

Η μοναδική μου ευχή είναι να έχουμε την υγειά μας και όλα θα γίνουν.. Οι συγκυρίες είναι πρωτόγνωρες. Τις βιώνουμε όλοι αναγκαστικά.., άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα βγούμε στο τέλος νικητές και θα έχουμε πάρει ένα ακόμα σπουδαίο μάθημα.

Δισκογραφικά εμείς συνεχίζουμε κανονικά με αισιοδοξία και ρομαντισμό.. και εντός ολίγων μηνών το «Χίλια Μυστικά» θα αποκτήσει αδερφάκι..

Σε ευχαριστώ πολύ Δώρα μου και σου εύχομαι να συνεχίσεις έτσι δυναμικά το τόσο σπουδαίο έργο που μας προσφέρεις..!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις