ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έρχεται στον Βόλο η 1η Ολυμπιάδα Κιθάρας και ενώνει 112 χώρες!

Έρχεται στον Βόλο η 1η Ολυμπιάδα Κιθάρας και ενώνει 112 χώρες!

Newsroom

Η πρώτη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Κιθάρας στις 23 Αυγούστου στον Βόλο και στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο, είναι γεγονός με τη συμμετοχή βιρτουόζων της κιθάρας από 112 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση πολιτισμού και πολιτισμών, αντιλήψεων και σχέσεων που βασίζονται στη μουσική και εκφράζονται με την κιθάρα…

Η ψυχή του γεγονότος, ποιός άλλος; Ο τεράστιος Γιώργος Φουντούλης. Στο κομμάτι της οργάνωσης και της επικοινωνίας, η Σοφία Μαχαιρίτσα, που καταφέρνει κάθε εκδήλωση που αναλαμβάνει, με την αγάπη της και το ταλέντο της να την απογειώνει.

Για όλα όσα θα γίνουν και για εκείνα που θα ακολουθήσουν μίλησε ο Γιώργος Φουντουλης στην Εφημερίδα Θεσσαλία και στον Λοϊζό Ασβεστά:

Το όνομά σας είναι συνώνυμο της μουσικής και κυρίως της κιθάρας, τι συμβαίνει με εσάς; Τι ακριβώς σημαίνει η κιθάρα για εσάς;
Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει μ’ εμένα…
Κάνω πολλή φασαρία για την κιθάρα έχοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι για καλό σκοπό. Στην αρχή η κιθάρα ήταν ένα πάθος, ένας έρωτας που εξελίχθηκε σε μια αγάπη, σε μια σχέση συνδιαλλαγής και διαλογισμού με τον εαυτό μου. Με βοήθησε πολύ αυτή η σχέση για να ωριμάσω και να ισορροπήσω.
Όταν αναρωτιέμαι αν έπραξα το σωστό ή αν έκανα λάθος, έρχεται ο Πλάτων να μου θυμίζει και να μου επιβεβαιώνει με το ρητό του ότι «Τέχνη ης το κιθαρίζειν και το άδειν και το εμβαίνειν ορθώς”. Μετά από τον Πλάτωνα έρχεται τώρα και ο δικός μας Αργύρης Ζαφειρίδης να μου θυμίζει το ίδιο πράγμα με το τελευταίο φωτογραφικό – εικαστικό έργο του με τίτλο «Τέχνη ης το κιθαρίζειν» που το δημιούργησε για την Ολυμπιάδα Κιθάρας.

Logo Ολυμπιάδας Κιθάρας

Την κιθάρα τη διαλέξατε ή σας διάλεξε;
Ασφαλώς τη διάλεξα. Και μετά την κατέκτησα με επιμονή και θηριώδη υπομονή. Στη συνέχεια ήρθε το ονειρεμένο και ευτυχώς ατελείωτο ταξίδι της συμβίωσης…

Μετά από πορεία γόνιμη και αποτελεσματική τι σας κινεί να μη σταματάτε, να προχωράτε σε νέους δρόμους, καινούργιες εκδηλώσεις, νέες διοργανώσεις;
Σημασία έχει το ταξίδι και έχει ενδιαφέρον να επισκέπτεται κανείς νέα τοπία ή να δημιουργεί ανεξερεύνητα και άγνωστα τοπία με τη φαντασία του… Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να προσπαθείς να κάνεις τη φαντασία πραγματικότητα.

Τι ακριβώς θα συμβεί και τι σημαίνει Ολυμπιάδα Κιθάρας;
Η Ολυμπιάδα Κιθάρας ακολουθεί το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόκειται να αναδείξει αξιόλογους κιθαριστές απ’ όλο τον κόσμο. Κυρίως θα αναδείξει την ιστορία της κιθάρας κάθε χώρας. Θα ενώσει τους πολιτισμούς 112 χωρών μέσω της κιθάρας και της μουσικής. Στις 23 Αυγούστου θα έχουμε τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου.
Από τις 20 ώς τις 30 Αυγούστου 2023 θα έχουμε πολλά και διάφορα events κιθάρας στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» και σε διάφορα εξαιρετικά σημεία της πόλης.
Σύντομα θα ανακοινώσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ομαδική φωτογραφία με παράγοντες της Ολυμπιάδας Κιθάρας

Ποιος είναι ο στόχος και τι οραματίζεστε για τη συνέχεια αυτής της διοργάνωσης;
Στο πλάνο της υλοποίησης αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, κρύβεται ένα όραμα που τείνει να ολοκληρωθεί. Με την Ολυμπιάδα Κιθάρας που γίνεται για πρώτη φορά με τη συνεργασία 112 χωρών, με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας – 18 Οκτωβρίου που έγινε το 2021 και εορτάζεται κάθε χρόνο σε 112 χώρες, με την ίδρυση του Μουσείου Κιθάρας Βόλου, με την ίδρυση της Παγκόσμιας Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου και με άλλα που τα κρατάω για έκπληξη, ο Βόλος γίνεται η «Μέκκα» της κιθάρας, γίνεται αυτονόητα η παγκόσμια πρωτεύουσα της κιθάρας με την αναγνώριση 112 χωρών (μέχρι στιγμής) και υπό την αιγίδα της UNESCO.
Όλο αυτό το έργο δεν είναι ουτοπία… Έγινε και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του. Επόμενος και δύσκολος στόχος είναι η εύρεση ενός χώρου στο κέντρο της πόλης, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Κιθάρας Βόλου, που θα είναι το μοναδικό στον κόσμο με ιστορία 4.000 χρόνων.

Ποια είναι η απήχηση της Ολυμπιάδας στη χώρα μας αρχικά και στον κόσμο γενικότερα;
Η χώρα μας τηρεί στάση αναμονής και παρατήρησης. Δεν θα έλεγα ότι συμμετέχει τρελά σε ό,τι καινούργιο κάνουμε.
Όμως βρίσκω λογικό να θέλει κάποιος πρώτα να δει τι πρόκειται να συμβεί και μετά να αποφασίσει αν θα συμμετέχει την επόμενη χρονιά.
Το θετικό είναι ότι κανείς δεν μας δημιούργησε εμπόδια και έτσι υπάρχει μια ταχύτατη ροή στην ολοκλήρωση του σχεδίου μας, με κύριους εμψυχωτές τις ξένες χώρες που πάντα υποκλίνονται στο ελληνικό μεγαλείο.

Θεωρείτε ότι η κιθάρα εμπνέει τους νέους, υπάρχει ενθάρρυνση από τους γονείς;
Η κιθάρα είναι το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον μια κιθάρα… Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι η κιθάρα εμπνέει τους πάντες.
Ακόμη και οι προσευχές κατά τον Δαυίδ γίνονται «εν ψαλτηρίω και κιθάρα».

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κριτήριο για να αντιληφθεί κανείς ότι η κιθάρα είναι το μουσικό όργανο που του ταιριάζει;
Με βάση την ερώτηση, θα το έλεγα λίγο διαφορετικά για να γίνει κατανοητό. Η αντίληψη που έχει κάποιος για τη μουσική, δημιουργεί το κριτήριο για την επιλογή του μουσικού οργάνου. Η κιθάρα είναι συνήθως στις πρώτες επιλογές γιατί είναι πολυπολιτισμική και προσιτή από κάθε άποψη.

Η καλλιτεχνική σας δράση έχει αναδείξει την αγάπη σας για την κιθάρα που τη μεταδίδετε και τη μεταλαμπαδεύετε… Υπάρχουν δίπλα σας αντίστοιχοι λάτρεις;
Ασφαλώς πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν λάτρεις αυτού του ιδιαίτερου και αξιαγάπητου μουσικού οργάνου. Ο Μάνος Χατζιδάκις με την αμύθητη οξυδέρκειά του, αστειευόμενος περιέγραφε συχνά τους κιθαριστές ως «Μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων»…, θέλοντας έτσι να καταδείξει τη μοναδική και απίστευτη λατρεία που έχουν οι κιθαριστές για την κιθάρα.

Γιώργος Φουντούλης με την αρχαία Κίθαρις, την πρώτη κιθάρα του Χείρωνος Κένταυρου

Τι θα συμβεί στον Βόλο και σε ένα περίπου μήνα; Τι θα προσφέρει και τι θα αφήσει η διοργάνωση; Θεωρείτε ότι ο Βόλος είναι τελικά πόλη με καλλιτεχνική υποδομή;
Στις 23 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στην εορταστική εκδήλωση της Ολυμπιάδας Κιθάρας που θα μεταδοθεί απευθείας σε 112 χώρες, θα εξάγουμε τον πολιτισμό μας με τη βοήθεια και την υποστήριξη των τοπικών φορέων και κυρίως με το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό μας. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.
Θα έχουμε τους Τελικούς Αγώνες της Ολυμπιάδας Κιθάρας και θα απονείμουμε τα Μετάλλια στους Νικητές.
Θα ακουστεί για πρώτη φορά ο Ύμνος της Ολυμπιάδας Κιθάρας με τίτλο «The Gallop of Chiron Centaur» που έγραψε ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Eric Penicaud.
Θα προβάλλουμε video με τον Χείρωνα Κένταυρο, τον πρώτο δάσκαλο κιθάρας παγκοσμίως, που έζησε και δίδαξε στην περιοχή μας πριν 4.000 χρόνια. Αυτό και μόνο το μυθολογικά και ιστορικά τεκμηριωμένο στοιχείο, μας χαρίζει δικαιωματικά τα πρωτεία με όχημα την κιθάρα.
Επίσης, θα έχουμε σύντομα αφιερώματα σε προσωπικότητες που είτε προέρχονται από τον Βόλο είτε άφησαν τα χνάρια τους εδώ, όπως ο Δημήτρης Φάμπας, ο Νότης Μαυρουδής, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, και τέλος θα αποθεώσουμε την κιθάρα συνδυάζοντάς τη με όλες τις τέχνες, με χορό, ποίηση, τραγούδι, εικαστικά, κ.λπ.
Προσκαλούμε όλους τους φορείς και όλο τον κόσμο να στηρίξει τον πολιτισμό μας, τουλάχιστον με την παρουσία του στο θέατρο στις 23 Αυγούστου. Έτσι θα δείξουμε την υποδομή μας.
Υποδομή στον πολιτισμό πρωτίστως σημαίνει έμψυχη συμμετοχή, που δείχνει την προδιάθεση και τη θέληση για μεγαλύτερα πολιτιστικά και τεχνολογικά έργα. Περιμένω κι εγώ να δω αν έχουμε τέτοιου είδους υποδομή… Θα φανεί εκ του αποτελέσματος…
Στο παρελθόν αποδείξαμε ότι έχουμε ποιοτική και δυναμική υποδομή. Η κύρια υποδομή που διαθέτει το Γραφείο Συντονισμού για την υλοποίηση αυτού του υπερβατικού σχεδίου αποτελείται κυρίως από άυλα στοιχεία και συστατικά, όπως όραμα, πάθος, αγάπη, ενέργεια, δράση, κα. Ασφαλώς έχουμε στη διάθεσή μας Φορείς, έμψυχο δυναμικό και εθελοντές που πιστεύουν σ’ αυτό το όραμα και εργάζονται με πάθος και περίσσια ψυχικά αποθέματα.
Ενδεικτικά αναφέρω το Hellenic Spirit Organization και τον Θανάση Μητσάκη, την ομάδα Volos Lens και τον Αργύρη Ζαφειρίδη, τη Σοφία Μαχαιρίτσα, την Ιωάννα Αποστολάκη, τον Μάκη Μπογιατζή, τον Γιώργο Σύρο, τους διεθνούς φήμης εικαστικούς Κωνσταντίνο Φάη και Μαριάννα Μωραΐτου, κ.ά.
Έχουμε την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ) με τον κ. Γιώργο Βλιώρα, οι οποίοι μας παρέχουν επίσης κατά δύναμη υλικοτεχνική βοήθεια που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε.
Οπωσδήποτε πρέπει να αναφέρουμε την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων & Κέντρων για την UNESCO και την πρόεδρο κ. Μαίρη Μαρούλη – Ζηλεμένου που είναι πάντα δίπλα μας. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη επί τιμή κ. Αναστάσιο Βαρελά, το υπουργείο Πολιτισμού, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Κιθάρας (World Guitar Organization) που ανέλαβε όλη τη διοργάνωση. Την πρέσβειρά μας κ. Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά και φυσικά την εφημερίδα «Θεσσαλία» και εσάς προσωπικά για την 1η αυτή ιστορική συνέντευξη της 1ης Ιστορικής Ολυμπιάδας Κιθάρας.
Θα σας περιμένουμε όλους στις 23 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις