«Το γλυκό «Αραπάκι» υπάρχει στην αγορά εδώ και 40 χρόνια και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70», αναφέρει στο VICE, ο Γεώργιος Παπανάρετος, διευθύνων σύμβουλος της «Παπανάρετος Παγωτά-Γλυκά Α.Ε.». «Το προϊόν βασίζεται σε οικογενειακή συνταγή και τα πρώτα χρόνια παρασκευαζόταν χειροποίητα στο εργαστήριο της επιχείρησης. Η αυξημένη, όμως, ζήτηση, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιχείρησης, οδήγησε στη βιομηχανική παραγωγή του. Η διάθεσή του γινόταν και συνεχίζει να γίνεται στα τοπικά καταστήματα και σε κάποιους γειτονικούς νομούς (σ.σ. η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στα Γιαννιτσά)», συνεχίζει ο κ. Παπανάρετος. Όπως εξηγεί, «Η ελληνική πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική εκείνη την εποχή και η ονομασία τότε δεν είχε ρατσιστική διάθεση, ούτε σκοπό να προσβάλει οποιονδήποτε». Οι δηλώσεις έγιναν μετά από πιέσεις, προκειμένου να αλλάξει το όνομα του γλυκού λόγω «ρατσισμού»