ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το πραγματικό κόστος των μέτρων Τσίπρα και το κοινωνικό κράτος που οραματίζεται το Κίνημα Αλλαγής

Το πραγματικό κόστος των μέτρων Τσίπρα και το κοινωνικό κράτος που οραματίζεται το Κίνημα Αλλαγής

Newsroom

Του Άγγελου Αγραφιώτη
Μέλος της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Ολοένα και πιο δύσκολα τα βγάζει πέρα η μέση ελληνική οικογένεια εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τρία χρόνια εφαρμογής ενός καταστροφικού για τη μεσαία τάξη μνημονίου, που έφερε ο πρωθυπουργός της “πρώτης φοράς Αριστερά”, με άμεση συνέπεια την ακραία φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Τα βάσανα για τους απλούς Έλληνες δεν φαίνεται όμως να έχουν τελειωμό παρά τα μυθεύματα Τσίπρα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια. Οι δήθεν καλύτερες μέρες αποτελούν μία ακόμη απατηλή υπόσχεση, όπως αυτή του σκισίματος των Μνημονίων με ένα νόμο προ του Ιανουαρίου του 2015.

Ας δούμε όμως μία προς μία τις υποσχέσεις Τσίπρα και τι ξημερώνει στην πραγματικότητα την επόμενη μέρα των Μνημονίων για τους πολίτες.
Την ώρα που εξαγγέλλεται η αύξηση του κατώτερου μισθού, η κυβέρνηση υπογράφει τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ κάτι που σημαίνει απώλεια 650 ευρώ το χρόνο για όλους τους χαμηλόμισθους.

Την ώρα που δήθεν ετοιμάζονται να δώσουν έκτακτα επιδόματα για τους συνταξιούχους, υπογράφεται η μείωση των συντάξεων μέχρι και 18% από τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους, για τα περήφανα γηρατειά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80, στηρίζοντας έμπρακτα τους απόμαχους της εργασίας με κοινωνικές πολιτικές.

Η περιβόητη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια με βάσει το νόμο 4093/2011. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ όμως δεν το έπραξε, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε μισθούς πείνας.
Η φορολογία για τα υπερπλεονάσματα που υπέγραψε και δεσμεύτηκε να διατηρεί για δεκαετίες ο κ. Τσίπρας είναι εξοντωτικά και αφαιρούν από τα ελληνική νοικοκυριά 7,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η εξαγγελία περί παροχής στεγαστικού επιδόματος στερείται σοβαρότητας καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε λαϊκές περιοχές.

Είναι γεγονός ότι το κοινωνικό προφίλ του κ. Τσίπρα καταρρέει καθημερινά, κάτι που αποτυπώνεται διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι, εξαπατημένοι και ανασφαλείς αφού δεν τήρησε όσα τους υποσχέθηκε, για να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Τα παιδιά μας ξενιτεύονται στο εξωτερικό, όπως έκαναν δεκαετίες πριν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Η χώρα γύρισε δεκαετίες πίσω και κάθε μέρα που περνά βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ανέχεια και οι πολίτες στην απελπισία.

Ένα νέο κοινωνικό κράτος

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μοναδική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μία καλύτερη μέρα την επαύριο των Μνημονίων, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Η παράταξη η οποία ιστορικά έχει συνδεθεί με την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80. Όταν πάνω από αδύναμα κοινωνικά στρώματα, χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μέχρι τότε ζούσαν με δυσκολία, υψώθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Τα λαϊκά στρώματα αγκάλιασαν το ΠΑΣΟΚ. Για τους νοικοκυραίους, για τους μη έχοντες αλλά και γενικότερα για τη μεσαία τάξη η παράταξη αυτή ήταν και παραμένει το αποκούμπι τους. Όχι με λόγια, όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα τα οποία έχουμε ήδη επεξεργαστεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά ένα προς ένα:
Πιο αναγκαία από ποτέ καθίσταται η θέσπιση εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο κατώτερος μισθός θα πρέπει επίσης να αυξηθεί μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να αποκτήσουν και πάλι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στοιχειώδες και αξιοπρεπές εισόδημα.

Αντί για περικοπές συντάξεων πρέπει να θεσπιστεί κατώτερη εγγυημένη σύνταξη για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ, ώστε τα περήφανα γηρατειά να ανακτήσουν και πάλι τη χαμένη τους περηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Ο «αντιασφαλιστικός» στην ουσία νόμος Κατρούγκαλου χρειάζεται ριζική αλλαγή προς όφελος των συνταξιούχων και όχι των δανειστών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, με μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων. Για να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να επιδοτηθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις θα υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Μάλιστα, ειδικά για όσους είναι άνω των 55 ετών, για τις γυναίκες αλλά και πιο νεαρές ηλικίες ο συντελεστής να αυξάνεται κατά 50%.

Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να μην μένει κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς. Η ενθάρρυνση των νέων γονέων με πολιτικές είναι επίσης αναγκαία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Η πρώτη κατοικία θα πρέπει επίσης να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς, ειδικά για μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες.

Στόχος μας είναι ακόμη η παροχή καθολικών υπηρεσιών φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες. Για τους πολίτες τρίτης ηλικίας είναι αναγκαίο να επεκταθούν τα ανοικτά κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα προγράμματα ενεργού γήρατος, ενώ για όσα άτομα δεν μπορούν να μετακινηθούν θα πρέπει να ενισχυθούν η «Βοήθεια στο σπίτι» και η «νοσηλεία κατ΄οίκον».

Για ευάλωτες κατηγορίες όπως οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι, θα ενισχύσουμε τις δομές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε αυτούς.

Όλα αυτά δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου, ούτε ψεύτικές υποσχέσεις όπως αυτές που με ευκολία δίνει ο κ. Τσίπρας. Αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανακούφιση των πολιτών την επόμενη μέρα του Μνημονίου, τα οποία σε συνδυασμό με μία σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές, θα δώσουν επιτέλους στους πολίτες πίσω τη χαμένη τους ελπίδα.

Το Κίνημα Αλλαγής πλαισιωμένο από νέα ικανά καταξιωμένα στελέχη, με γνώσεις στην αγορά και την καθημερινότητα, όραμα και ικανότητα στην επιτυχία, θα τα καταφέρει να επιστρέψει την Ελλάδα μας στη θέση που της αξίζει και τα παιδιά μας να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις