ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγραφιώτης: Δημοψήφισμα για την ΑΓΕΤ ή για την ίδρυση μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF ;

Αγραφιώτης: Δημοψήφισμα για την ΑΓΕΤ ή για την ίδρυση μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF ;

Δώρα Μιχαήλ

Άρθρο Του Άγγελου Αγραφιώτη
Μέλος της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Μεγάλος θόρυβος και αντεγκλήσεις έχουν προκύψει στο Δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης από την επεξεργασία απορριμμάτων και την καύση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία μας αφορούν όλους. Στο θέμα έχουν προκύψει και πολιτικά παιχνίδια, με δικαιολογημένες αιχμές και αντιδράσεις για υπεράσπιση συμφερόντων κλπ . Και πώς να μην υπάρχουν αντιδράσεις, αφού πρόσφατα ο επανακάμψας δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του, μη αντιλαμβανόμενος το οικονομικό μέγεθος του πολυεθνικού κολοσσού lafargeholcim, να… «χρηματοδοτήσει την ΑΓΕΤ τώρα που το ταμείο του Δήμου είναι εύρωστο!»

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τη Δημοτική αρχή ότι, «έχει απεμπολήσει την όποια θεσμική δυνατότητα και υποχρέωσή της, επιδιδόμενη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δήθεν αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, με μόνο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης» και η Δημοτική αρχή απαντά…κάνοντας το δικό της, λες και… της πήραν την τυρόπιτα…

Η αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου στην ανακοίνωσή της, έχει διαχωρίσει το αιτούμενο δημοψήφισμα σε 2 σκέλη.

1.Τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και

2. Την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου (συμπεριλαμβανομένης και της ΑΓΕΤ)
Σίγουρα ένα δημοψήφισμα των κατοίκων της πόλης, θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση ή όχι μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου, αφού είναι δικαίωμά μας να επιλέγουμε τι επιθυμούμε να γίνει στην πόλη μας και πως εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτή. Απόφασή μας, η οποία δεν έχει να κάνει με το οποιοδήποτε κέρδος «βλέπουν» για την πόλη οι αιρετοί που τυχαίνει να βρίσκονται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην καρέκλα του Δήμου, αλλά έχει να κάνει με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.

Άρα ορθώς η αντιπολίτευση το θέτει ως θέμα και δικαίως έχουμε ξεσηκωθεί όλοι μας, εναντίον της όποιας απόφασης της Δημοτικής αρχής η οποία θα κατέστρεφε το περιβάλλον που ζούμε, αφού καθημερινά βλέπουμε τη Δημοτική αρχή, για δικούς της λόγους να μετέρχεται διαφόρων μεθόδων για να γίνει το «δικό της», λες και της πήραν την τυρόπιτα…
Υπό το αναφαίρετο δικαίωμά μας λοιπόν να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για το μέλλον της πόλης και το δικό μας, πρέπει να προκριθεί και να ενισχυθεί το δημοψήφισμα για αυτή την αιτία, με το όποιο έννομο συμφέρον παράξει.

Στο θέμα όμως της αδειοδοτημένης από την πολιτεία ΑΓΕΤ να καίει εναλλακτικά καύσιμα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Η αδειοδότησή της από την πολιτεία δεν θα ανατραπεί από ένα δημοψήφισμα και είναι άσκοπο και ταλαιπωρία για τους Βολιώτες να συρθούν σε ένα δημοψήφισμα δίχως αντίκρισμα. Αν δε το δημοψήφισμα έχει κοινό ερωτηματολόγιο, (ΧΥΤΑ-ΑΓΕΤ) πολύ φοβάμαι ότι θα παρασύρει και το πρώτο σίγουρο θέμα που μπορεί να πετύχει, αυτό της δημιουργίας από τον Δήμο Βόλου, μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου.

Δεν θα σταθώ στο τι οικονομική βοήθεια είναι για την αποβιομηχανοποιημένη περιοχή μας η συνέχιση της λειτουργίας της ΑΓΕΤ, αφού αυτό δεν αμφισβητείται.

Οφείλω όμως να δω ότι συμπολίτες μου σύρονται στα δικαστήρια με κίνδυνο να καταδικαστούν και θα καταδικαστούν, αφού παρεμποδίζουν τη λειτουργία της νόμιμα αδειοδοτημένης βιομηχανίας και αστυνομικοί συμπολίτες μας, αναγκάζονται να κινηθούν εναντίον τους με συλλήψεις και προσαγωγές.

Και φυσικά πάντα ενέχει ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της βιομηχανίας, με απόφαση της διοίκησής της, κάτι που δεν έχει διστάσει να κάνει στο παρελθόν στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, όταν με την ανάληψη της διοίκησής της δέχτηκε καταιγισμό απεργιών και αποφάσισε και διέκοψε για μια εβδομάδα τη λειτουργία της και έτρεχαν μετά όλοι οι τοπικοί παράγοντες και παρακαλούσαν να επαναλειτουργήσει.
Εάν συμβεί άραγε αυτό στην πόλη μας, είναι έτοιμοι οι αντιδρώντες παράνομα πολίτες αλλά και πολιτικοί, να δεχτούν το κόστος της ανεργίας 700 οικογενειών και της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών δεκάδων τοπικών επιχειρήσεων που στηρίζονται στη λειτουργία της ΑΓΕΤ;

Είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα διεκδικήσει η εν λόγω νόμιμα αδειoδοτημένη από την πολιτεία βιομηχανία, για την αναίτια διακοπή της λειτουργίας της; Γνωρίζουν το κόστος λειτουργίας και παραγωγής μιας ημέρας, της συγκεκριμένης βιομηχανίας;
Και εδώ κάποιοι θα ρωτήσουν …Τι μας λες; Kαι δεν θα αντιδράσουμε ; Τι θα γίνει η υγεία των παιδιών μας;
Η απάντηση είναι απλή.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση, «ο Δήμος Βόλου εκ του νόμου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής».

Την αρμοδιότητα ελέγχου την έχει η διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας ή της Νομαρχίας. Αυτός ο φορέας μπορεί να ελέγχει καθημερινά εάν η βιομηχανία λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της άδειάς της και εάν τηρεί όλες τις προϋποθέσεις. Έλεγχος που δεν γίνεται μόνο στα έγγραφα, (τιμολόγια & Δ.Α του RDF) αλλά με συγκεκριμένους τρόπους οι οποίοι προβλέπονται στην άδεια. Επίσης στην άδεια προβλέπονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τη διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανίας.

Οι συχνοί έλεγχοι από τον αρμόδιο φορέα στην ποιότητα του RDF που εισάγεται στη βιομηχανία προς καύση, επιβάλλονται, αφού όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως σκοπό το κέρδος και έτσι αναζητούν όλο και φθηνότερες πρώτες ύλες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το RDF ή SRF.

Μία άλλη επιλογή αντίδρασης, θα ήταν η σύγκληση ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα, ο οποίος εάν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το αδειοδοτημένο καύσιμο της ΑΓΕΤ εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία μας, να προσβαλλόταν από το Δήμο ή οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον (όλοι μας το έχουμε) η απόφαση χορήγησης της αδείας και να ανακαλούταν η άδεια της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, παράγει έννομο αποτέλεσμα και είναι δικαίωμα όποιου επιθυμεί να τη δρομολογήσει.

Η διακοπή της λειτουργίας μιας βιομηχανίας ακόμη και εάν παρανομεί, δεν γίνεται… με αποκλεισμούς… πανό και… δειγματοληψία του RDF στο δρόμο από πολίτες. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, ώστε η όποια προσπάθεια να αποδώσει, οι συμμετέχοντες πολίτες στη διαμαρτυρία να προστατευθούν και να μη μείνει η προσπάθεια μόνο στις εντυπώσεις, όπως καλή ώρα με το αεροδρόμιο που αρκετοί ως σήμερα έχουν προκηρύξει τη λειτουργία του σε τακτά χρονικά διαστήματα και ποτέ δεν λειτούργησε όπως πρέπει.

Κλείνοντας θα ήθελα να γνωρίσω σε όσους βιαστούν να με κατηγορήσουν ότι εξυπηρετώ συμφέροντα, ότι στο παρελθόν με την επαγγελματική μου ιδιότητα, δεν δίστασα και οδήγησα με στοιχεία ισχυρή πολυεθνική βιομηχανία της περιοχής μας για παράνομη παραγωγή, αποθήκευση, επεξεργασία και διάθεση εκατοντάδων τόνων ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Στην περίπτωση εκείνη αν και Πρωτοχρονιά, χρειάστηκα τη συνδρομή της κας Νατάσας Οικονόμου, η οποία ήταν τότε αντινομάρχης αν θυμάμαι καλά και είχε και τη διεύθυνση περιβάλλοντος και ήρθε επιτόπου για αυτοψία (πιστεύω πως μπορεί να το επιβεβαιώσει) κάνοντας ότι ήταν δυνατό για να με βοηθήσει. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά από 8 χρόνια και μου κόστισε πάάάρα πολύ σε προσωπικό χρόνο και χρήμα.

Τελικά οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας αθωώθηκαν, αφού ο μοναδικός κρατικός υπάλληλος άλλαξε την κατάθεσή του, αρκετές κρατικές υπηρεσίες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και υπήρξαν αρκετοί ακόμη που ήθελαν και σίγουρα θέλουν και σήμερα να παίρνουν χρήματα.

Πιστεύω με τις γνώσεις μου, να βοήθησα τις σκέψεις σας….

Πάμε δυνατά λοιπόν για ένα καθαρό (από όλες τις απόψεις) Βόλο, για να ορίζουμε εμείς το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, ΠΑΝΤΟΤΕ ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις