ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παρακολουθούνται πολίτες; – Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες της Γεροβασίλη

Παρακολουθούνται πολίτες; – Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες της Γεροβασίλη

Δώρα Μιχαήλ

Του Άγγελου Αγραφιώτη

Συμβούλου Διαχείρισης Κινδύνου

Στο ναδίρ βρίσκεται πλέον το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών καθώς επίσης και η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Η αύξηση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει τους πολίτες να νιώθουν κυριολεκτικά ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και όχι μια οργανωμένη δημοκρατία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές, κάτι που μαρτυρούν όλα τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Δεν είναι όμως μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά και μία σειρά από πραγματικά περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Περιστατικά που εξέθεσαν όχι μόνο τη φυσική αλλά και την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Οι ληστείες και οι ξυλοδαρμοί απλών πολιτών μέσα στα ίδια τους τα σπίτια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Πολίτες της διπλανής πόρτας, οι οποίοι σε αντίθεση με τους υπουργούς του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν το προνόμιο να τους φυλάνε στρατιές αστυνομικών. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο μοιάζει ανήμπορη να επιτελέσει το έργο της,  αλλά αντίθετα προτρέπει τους πολίτες να παριστάνουν ότι κοιμούνται για να μην προκαλέσουν τους κακοποιούς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ,  αλλά και της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, η οποία συνεχίζει την καταστροφική πορεία στον τομία της ασφάλειας των πολιτών, του προκατόχου της Νίκου Τόσκα .

Ας παραθέσουμε όμως και μία σειρά άλλα περιστατικά. Πριν λίγες μέρες επίσης μία ομάδα μασκοφορεμένων κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότωφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Σε ένα από τα πιο κεντρικά και τουριστικά σημεία της Αθήνας, λίγα μέτρα μακριά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Ακρόπολη. Αντιλαμβάνεται κανείς το αρνητικό μήνυμα που στέλνει η ελληνική πολιτεία στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και ειδικά την Αθήνα. ‘Όταν η ΕΛ.ΑΣ είναι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα αστυνομικά τμήματα, τότε πως να παρέχει ασφάλεια στον κάθε τουρίστα που επιθυμεί να επισκεφτεί τη χώρα μας. Την ίδια μέρα επίσης κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα. Ένα φαινόμενο συχνό ειδικά στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας όπου κάθε βδομάδα παρατηρείται το ίδιο θέαμα: Οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι να σπάνε και να καίνε τα πάντα στην πλατεία Εξαρχείων και το Πολυτεχνείο και η Αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά,  δίχως να επεμβαίνει παρά μόνο για να τους απωθήσει προς τα στενά των Εξαρχείων.

Ρουβίκωνας

Επίσης η αναρχική οργάνωση Ρουβίκωνας δείχνει να έχει υποκαταστήσει πλήρως το κράτος και λειτουργεί ελεύθερα λες και πρόκειται για κρατική οργάνωση. Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό γιατρού επειδή ζήτησε φακελάκι από καρκινοπαθή είναι πρόσφατο, ενώ η οργάνωση πανηγυρίζει για επτά επιθέσεις της μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες. Την ίδια ώρα μέσω κοινωνικών δικτύων όπως τo facebook, προχωρά κανονικά σε στρατολόγηση νέων μελών ανενόχλητη, προκειμένου να συνεχίσει το καταδρομικό της έργο, με την Αστυνομία να παρακολουθεί ως απλός θεατής. Όπως έπραξε άλλωστε και πριν λίγες μέρες όταν αναρχικοί προχώρησαν σε ανακατάληψη κτιρίου στην οδό Αραχώβης στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ευαισθησία βέβαια δεν έδειξε η ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε απλούς πολίτες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν σε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης καθώς εκεί υπήρξαν ακόμη και «προληπτικές προσαγωγές».

Επίθεση ανηλίκων σε αστυνομικό τμήμα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό από άλλη σκοπιά βέβαια,  ήταν και το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, όπου 16χρονα παιδιά επιτέθηκαν με νεράτζια στους αστυνομικούς,  φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν. Αυτή τη φορά βέβαια η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση και συνελήφθησαν πέντε άτομα από τους οποίους ο ένας ήταν ελληνικής και οι υπόλοιποι αλβανικής καταγωγής. Η επίθεση έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των επιθέσεων με στόχο αστυνομικούς και αστυνομικά τμήματα και το κλίμα της ατιμωρησίας. Κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς δείχνει ότι η Ελληνική Αστυνομία χλευάζεται, πλέον, ακόμη και από ανήλικους οι οποίοι σε μερικά χρόνια θα είναι ακαδημαϊκοί πολίτες και οικογενειάρχες που θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους το σεβασμό στις αρχές του κράτους.


Παρακολουθήσεις πολιτών και «προληπτικές προσαγωγές»

Ρεσιτάλ ασχετοσύνης έδωσε η υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη σε συνεντεύξεις της,  στις οποίες αναφέρθηκε στις «προληπτικές προσαγωγές»,  όπως αυτές που έγιναν πριν από λίγες ημέρες στα Γιαννιτσά πριν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη,  αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φτάνουν σε αυτές οι αστυνομικοί. Η ίδια η υπουργός  αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σύμφωνα με την ίδια «πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι προσαγωγές έχουν ονοματεπώνυμα και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν», αυτό είναι μέρος της δουλειάς αποφάνθηκε η υπουργός,  εννοώντας τις «προληπτικές προσαγωγές».

Αποκάλυψε η ίδια ότι οι «προληπτικές προσαγωγές» γίνονται μέσα από παρακολουθήσεις πολιτών,  χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό γίνεται μέσω Facebook – όπως συνέβη με τον σχηματισμό δικογραφιών για τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας – ή μέσω άλλων social media.

Και εκεί δήλωσε ότι «δεν μιλάω για τους συγκεκριμένους ανθρώπους κατ’ ανάγκην διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας». Κατέρριψε μόνη της λοιπόν το επιχείρημα των «προληπτικών προσαγωγών» που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι των Γιαννιτσών, αφού η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν αναφερόταν σε αυτούς.

Κατά την ίδια “η προληπτική προσαγωγή είναι θεμιτό μέσο σε περιπτώσεις που ενδείκνυται να γίνει για να προλάβεις τα χειρότερα” αν και, όπως είπε, “κάπου μπορεί να ήταν υπερβάλλων ζήλος, κάπου μπορεί να ήταν λάθος”. 

Ερωτηθείσα ειδικά για την προσαγωγή ενός πατέρα στα Γιαννιτσά μπροστά στο παιδί του και παρά τις μαρτυρίες που υπάρχουν, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι … ¨μπορεί να έγινε κι αυτό και να είναι λάθος και θα το πω κι εγώ λάθος».

Το 2019 λοιπόν, με αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  παρακολουθούνται οι ιδιωτικές επικοινωνίες πολιτών στα social media και η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνει «προληπτικά μέτρα»,  ώστε να μη διασαλευθεί η τάξη και οι υπουργοί της να κινούνται με ασφάλεια. Τακτικές που θυμίζουν άλλες… «μαύρες εποχές».

Φυλακές και παρανομία

Τα περιστατικά βίας μέσα στις φυλακές, με δολοφονίες μεταξύ κρατουμένων, διακίνηση ναρκωτικών και αλκοόλ, επιθέσεις και απειλές  κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, έχει γίνει καθεστώς πλέον. Σπείρες που δρουν σε όλη την επικράτεια, σε όλο το παλμαρέ εγκλημάτων,  διοικούνται μέσα από τις φυλακές. Ποινικοί και τρομοκράτες σε αγαστή συνεργασία που εκκολάπτεται και συντηρείται μέσα στις φυλακές. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί τελευταία, με την ΕΛ.ΑΣ να παρακολουθεί ανήμπορή να αντιδράσει, επικαλούμενη… αναρμοδιότητα αφού οι φυλακές ανήκουν στο υπουργείο δικαιοσύνης. Το έγκλημα όμως που ανήκει; Η ανύπαρκτη ασφάλεια των πολιτών τίνος έργο είναι;

Ανεκπαίδευτοι – Ρακένδυτοι αστυνομικοί

Για λόγους ασφαλείας δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες,  αλλά και τα δύο αναφερόμενα πεδία είναι μια πραγματικότητα. Τα τελευταία 8 χρόνια,  το κράτος έχει αφήσει στο έλεος του θεού και την εκπαίδευση αλλά και την ένδυση-εξοπλισμό των αστυνομικών,  περιοριζόμενο σε ανακοινώσεις επικοινωνιακής διαχείρισης. Τόσκας και Γεροβασίλη συνέτειναν σε αυτό !

Πλήρης διάλυση και η Γεροβασίλη αμέτοχη

Στο μεταξύ η ηγεσία της  ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές να κρύβουν τα περιπολικά από τα αστυνομικά τμήματα, υπό το φόβο επιθέσεων από κουκουλοφόρους. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδος, που εκπέμπει αρνητικά μηνύματα σε ότι αφορά το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας.

Μπορεί η αρμόδιας υπουργός Όλγα Γεροβασίλη να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής», ωστόσο η 35ετη μου εμπειρία στο χώρο της ασφάλειας μου έχει αποδείξει ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής, όταν οι αστυνομικές αρχές κρύβουν τα περιπολικά μην τυχόν και τα κάψουν και οι αστυνομικοί προσέρχονται και αποχωρούν από την υπηρεσία τους με πολιτική ένδυση, προς αποφυγή επιθέσεων.

Ας το παραδεχτούν τουλάχιστον και ας το ομολογήσουν ότι στο κομμάτι αυτό η Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νοσεί και θα συνεχίσει να νοσεί, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιδεολογικά αντίθετος, απέναντι στα Σώματα Ασφαλείας. Βέβαια όταν πρόκειται η ΕΛ.ΑΣ να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη ομιλιών υπουργών της κυβέρνησης,  τότε ξεχνιούνται οι «ιδεολογικές διαφορές» και ζητά την προστασία της.

Εκτός όμως από τις ιδεολογικές αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι ότι η κα Γεροβασίλη δεν γνωρίζει το αντικείμενο της δημόσιας ασφάλειας όσο και να θέλει να υποστηρίζει το αντίθετο. Άλλωστε η ίδια δεν έχει καμία σχέση με το χώρο καθώς η επαγγελματική της σταδιοδρομία είναι αυτή του γιατρού – ακτινολόγου. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, απλά αποδεικνύει την αδιαφορία της παρούσας κυβέρνησης για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών. Έναν τομέα νευραλγικό που καθρεφτίζει την ποιότητα και την οργάνωση κάθε κράτους.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις