ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άσπα Ξυδάκη: Η γυναίκα που έφερε στην Ελλάδα τα αυθεντικά καπέλα Παναμά!

Άσπα Ξυδάκη: Η γυναίκα που έφερε στην Ελλάδα τα αυθεντικά καπέλα Παναμά!

Newsroom

Ας μιλήσουμε για…καπέλα!

Δεν ξέρω αν στην μόδα, υπάρχει κάποιο αξεσουάρ με τόσο μεγάλη ιστορικότητα, που να θεωρείται ταυτόχρονα κάτι το παλιό, αλλά και κάτι το τόσο σύγχρονο!

Είναι νέα μόδα; Ή είναι παλιά μόδα που δεν έφυγε ποτέ;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επανέρχεται σταθερά στις ζωές μας, ενώ για πολλούς ποτέ δεν έχασε την πρωτιά στην επιλογή τους!

Όχι το καπέλο παλιότερα δεν ήταν μόδα, δεν ήταν συνυφασμένο με την σκέψη πως ολοκληρώνει ένα στιλ ή φοριέται το καλοκαίρι για χρηστικούς λόγους…

Το καπέλο ήταν βασικό κομμάτι της γκαραντρόμπας! Τον χειμώνα είχε το ρόλο της ομπρέλας και της προστασίας από το κρύο και το καλοκαίρι το ρόλο που παίζει και σήμερα!

Δεν είναι νέα μόδα…

Λίγα χρόνια πίσω γυρίστε μόνο, στην εποχή των μεγαλύτερων κινηματογραφικών ασπρόμαυρων επιτυχιών, τότε που ο Αντωνάκης, στο “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, απειλούσε την Μαίρη Κοντού πως: “Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω”!

Νομίζω, πως κάμποσες μνήμες ξεφύτρωσαν στο μυαλό σας, από αυτές που ζήσατε με τον παππού να παίρνει το καπελάκι του πριν βγει από το σπίτι ή την γιαγιά να το φορά ολοκληρώνοντας την κοκεταρία της, πριν πάει σε μια κοινωνική εκδήλωση!

Δεν ξέρω που το χάσαμε και γιατί….για χρόνια όμως έπαψε να έχει την θέση που άλλοτε είχε στη ζωή μας!

Στο 2020….

Το καπέλο έχει επιστρέψει δυναμικά στη ζωή μας, στη καλύτερη εκδοχή που θα μπορούσε, με τις νέες γενιές να είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένες πια στο να το επιλέγουν και να το φορούν χειμώνα-καλοκαίρι για χρηστικούς και στυλιστικούς λόγους!

Στην Ελλάδα του 2020, έχουμε άλλωστε την τύχη να διαλέξουμε μοναδικά καπέλα, τα αυθεντικά καπέλα Παναμά. Ένα καπέλο με ρίζες, ένα καπέλο που πίσω από αυτό κρύβεται μια μοναδική εμπειρία δημιουργίας, που αν είχε φωνή θα μίλαγε για ανθρώπους μέσα στη ζούγκλα, για ανθρώπους που κουβαλούν φυτά, τα κάνουν ρολά, τα μετακινούν με γαϊδουράκια και μέσα από μια ολόκληρη διαδικασία, φυσική και εντελώς ανθρωποκεντρική, αυτά φτάνουν εδώ, στην Ελλάδα, σ εσένα και σ εμένα…

Μιλάω φυσικά για τα καπέλα PajaToquilla!

Όλα ξεκίνησαν όταν η γυναίκα που τα έφερε στην Ελλάδα, η Άσπα Ξυδάκη, ταξίδεψε στο Εκουαδόρ, όπου σήμερα βρίσκεται το δικό της εργοστάσιο παραγωγής καπέλων και μαγεύτηκε τόσο πολύ από τις εικόνες που είδε, αποφασίζοντας ν ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό!

Δεν πρόλαβε να το σκεφτεί καλύτερα, ούτε καν να γυρίσει στην Ελλάδα, έκλεισε την συμφωνία γιατί ένιωσε πως έχει ανάγκη όλες αυτές τις εικόνες και τις εμπειρίες που έζησε “να τις ταξιδέψει στην Ελλάδα”!

Για καιρό οι φίλοι της άκουγαν τις παθιασμένες διηγήσεις της για τους ανθρώπους του Εκουαδόρ που μεγαλουργούν με φύλλα φοίνικα και με εργαλεία τη βαθιά γνώση, το σεβασμό στη φύση και ένα καλούπι περασμένων δεκαετιών ισάξιο με χίλιες μηχανές παραγωγής συλλογών pret-a-porter.

Και κάπως έτσι εγένετο το PajaToquilla by Aspa!

Η πρώτη ύλη για την κατασκευή των γνωστών καπέλων Παναμά είναι το φύλλο του φοίνικα Carludovica palmata, με την κοινή ονομασία Τοκίγια.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα χρώματα των καπέλων PajaToquilla είναι φυσικά αλλά και πάντα ένα βήμα…μπροστά από την μόδα και αυτό γιατί η Άσπα έχει πάθος με το στυλ και την μόδα, ταξιδεύει πολύ, ενημερώνεται και έτσι βάζει στα καπέλα της πινελιές που μας δίνουν την ευκαιρία, να είμαστε φορώντας τα πιο σύγχρονες από το σύγχρονο που έρχεται!

Για την διαδικασία της δημιουργίας τους η ίδια εξηγεί:

«Στην Ελλάδα σχεδιάζω τα σχέδια και τις φόρμες των Panama καπέλων και τα στέλνω με χαρά μικρού παιδιού χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Εκουαδόρ. Εκεί γίνεται η κατασκευή τους. Αποφάσισα ότι πρέπει να κλείνει το κάθε καπέλο την ψυχή της καταγωγής του. Εκεί υπάρχει η τεχνογνωσία των αυθεντικών Πάναμα που περνάει από γενιά σε γενιά, εκεί υπάρχει το φυτό από το οποίο παρασκευάζονται, η τοκίγια».

Γιατί να επιλέξεις και εσύ καπέλα PajaToquilla;

Γιατί είσαι μοναδικός και μοναδική! Γιατί τα PajaToquilla είναι επιλογή κάθε ανθρώπου που έχει την φιλοσοφία της εκτίμησης σε καθετί μοναδικό και αυθεντικό!

Γιατί αξίζει να επενδύσεις σ ένα καπέλο που είναι διαφορετικό, ακόμα και από ένα ομοιό του και αυτό γιατί το καθένα από αυτά κρύβει από πίσω μια άλλη ιστορία…πάντα όμως γραμμένη στο Εκουαδόρ!

Είναι μια οικονομική επένδυση, αν θες να στο πω αλλιώς, γιατί σε βλέπω πως εκνευρίζεσαι που το αλάτι, το αντηλιακό και όλες οι συνθήκες του καλοκαιριού κάνουν τα…χάρτινα καπέλα σου να μοιάζουν παλιά, να φθείρονται και να χάνουν την αρχική τους εικόνα, μ ένα καπέλο PajaToquilla ποτέ δεν θα έχεις μια τέτοια εμπειρία. Ένα τέτοιο καπέλο, θα μείνει για πάντα στην γκαρνταρόμπα σου, θα το φορέσεις ξανά και ξανά και θα είναι πάντα όπως το αγόρασες!

Τέλος, κάτι που σας λέω συχνά είναι πως κάθε επιχείρηση και κάθε brand δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από τους δημιουργούς του! Τα Brand έχουν χαρακτήρα και ψυχή!

Το PajaToquilla λοιπόν…θα μιλήσει στη ψυχή σου! Προσωπικά βλέποντας τα καπέλα και πριν μιλήσω με την μοναδική Άσπα Ξυδάκη, με πλημμύρισε η μοναδικότητα της, το πάθος της, η δημιουργικότητά της και η φαντασία της!

Αντιλήφθηκα ότι δεν έχω να κάνω μια μια ακόμα γυναίκα δημιουργό…με μια απλή γυναίκα, αλλά με μια αέρινη ύπαρξη γεμάτη εκπλήξεις, εκπλήξεις που αποτυπώνονται σε κάθε νέα της συλλογή μέσα από τα σχέδια της!

Το μεράκι και η αγάπη δεν έχουν υλική υπόσταση, δεν είναι κάτι που μπορείς να τα δεις από μόνα τους, όμως εισχωρούν σε κάθε δημιουργία και είναι αυτά ακριβώς που κάνουν το καλό να γίνεται καλύτερο και το καλύτερο να ξεχωρίζει από το καλό!

Και αν με ρωτήσεις πόσο αξίζει ένα καπέλο θα σου πω, πως ότι φοράω θέλω να έχει την δική μου αξία, γι αυτό και θα επέλεγα να είμαι μοναδική και ουσιαστικά ανεκτίμητη μέσα από ένα καπέλο PajaToquilla!

Ανακαλύψτε τα…..

Πού μπορείτε να δείτε και να βρείτε όλη τη συλλογή των Paja Toquilla / Made in Ecuador 100% toquilla και να επικοινωνήστε με την Άσπα Ξυδάκη: 

Info: [email protected] & [email protected]

Instagram: paja_toquilla

Instagram: Aspa G Xidakis 

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις