ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σούπερμαρκετ πληρώνει τους πολίτες για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια

Σούπερμαρκετ πληρώνει τους πολίτες για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια

Newsroom

Βρετανικό σούπερμαρκετ εγκατέστησε το πρώτο αυτόματο μηχάνημα που επιτρέπει στους αγοραστές να επιστρέψουν τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια τους. Το μηχάνημα, που θα δοκιμαστεί στο κατάστημα Fulham της Βρετανίας για αρχική περίοδο έξι μηνών, θα ανταμείβει τους αγοραστές με ένα κουπόνι αξίας 10 λεπτών για κάθε επιστρεφόμενο πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιήθηκε.

Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος των σούπερμαρκετ Iceland, δήλωσε ότι ‘από τότε που ανακοινώθηκε η πρόθεσή μας να εξαλείψουμε τις πλαστικές συσκευασίες, υπήρξε μια μεγάλη δημόσια βούληση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πλαστικών.’ Προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Ισλανδία θα κυκλοφορήσει ένα σήμα στην συσκευασία των πλαστικών , το οποίο θα επισημαίνει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τους αγοραστές. Η Σκοτία,η Νορβηγία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Κροατία, η Εσθονία, η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ήδη εφαρμόσει αποτελεσματικά σύστημα επιστροφής πλαστικών μπουκαλιών. Επίσης, εφαρμόζεται σε 10 αμερικανικά κράτη, οκτώ από τις 10 καναδικές επαρχίες και στην νότια Αυστραλία.

Η Λιθουανία κατάφερε να επιτύχει ποσοστό επιστροφής 93% σε μόλις τρία χρόνια. ‘Με ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια παγκοσμίως να αγοράζονται κάθε λεπτό και πολλά από αυτά να καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια μας, η περιβαλλοντική απειλή είναι τεράστια. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μια αλυσίδα σουπερμάρκετ ,όπως στα Iceland, να κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την ρύπανση από τα πλαστικά’, δήλωσε στην HuffPost UK ο Mάικ Τσάιλντς, που μάχεται εναντίον των πλαστικών στην οργάνωση Friends of the Earth. Ωστόσο, είναι ανένδοτος στο ότι χρειάζεται περισσότερη δράση. ‘Μέτρα όπως τα συστήματα επιστροφής και η ανακύκλωση είναι σημαντικές πτυχές της επίλυσης της ρύπανσης από πλαστικά, αλλά τελικά χρειαζόμαστε ρύθμιση από την κυβέρνηση για την εξάλειψη της.’

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις