ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σκέψεις και προτάσεις του Α.Κοπάνα για τον Βόλο του αύριο!

Σκέψεις και προτάσεις του Α.Κοπάνα για τον Βόλο του αύριο!

Newsroom

Ανοίγοντας τα χαρτιά του στο Thenewspaper και στον Δημοσιόγραφο Δημήτρη Μαρέδη, ο π. Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, κάνει εντελώς ξεκάθαρες τις προθέσεις του να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου για τον Δήμο Βόλου, επιθυμώντας και διεκδικώντας τη στήριξη της ΝΔ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, άσκησε κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή, σχολίασε την υποψηφιότητα της Νάνσυ Καπούλα, ενώ μοιράστηκε μαζί μας και ένα μέρος του οράματος του για τον Δήμο Βόλου. Όπως πάντα συγκεκριμένος, μετριοπαθής, κρατώντας χαμηλούς τόνους, αλλά αποπνέοντας πάντα μια βαθιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και μια μεγάλη αισιοδοξία για το γεγονός ότι τα οράματα και τα σχέδια του θα γίνουν πραγματικότητα.

Οκτώ μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν κρύβετε το ενδιαφέρον σας να ηγηθείτε ενός ψηφοδελτίου για το Δήμο Βόλου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην εκδήλωση, που διοργανώσατε στην Πορταριά, παρουσία επιφανών πολιτών του Βόλου.

Η εκδήλωση της Πορταριάς σηματοδότησε την αρχή μιας προσπάθειας για την αλλαγή, την ανανέωση και την αναγέννηση του τόπου μας. Σημαντικές προσωπικότητες του Βόλου, αξιόλογοι συνδημότες μας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που με τίμησαν με την παρουσία τους, έγιναν κοινωνοί της πρότασής μου για το Βόλο του αύριο. Στην Πορταριά, μεταξύ άλλων, μίλησα για το Βόλο των υψηλών αξιών, αλλά και για το Βόλο των άξιων, των καλύτερων, των ικανών. Μίλησα για το Βόλο της ανάπτυξης και της εξέλιξης, της δίκαιης μεταχείρισης του κέντρου, των γειτονιών και των χωριών του, για το Βόλο, που αγκαλιάζει τους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη, που αξιοποιεί το μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει, που είναι «παρών» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και όχι περιθωριοποιημένος από αυτά, που διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι συνέργειες, οι συμπράξεις, οι συνεργασίες και οι συμμαχίες όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας! Αυτός ο Βόλος μας εμπνέει, αυτός ο Βόλος μας αξίζει…Ένας Βόλος, που θα ακτινοβολεί σε Ελλάδα και σε Ευρώπη!

Άρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διεκδίκηση του Δήμου Βόλου;

Υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση 16 χρόνια, 8 χρόνια στο Δήμο Βόλου και 8 χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δύο φορές εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και δύο φορές εκλεγμένος (και τις δύο φορές πρώτος σε ψήφους) περιφερειακός σύμβουλος. Έχω διατελέσει αντιπρόεδρος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και Αντιπεριφερειάρχης. Το να επιθυμώ να διεκδικήσω τη δημαρχία θεωρώ οτι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη μετά από μια τέτοια πορεία. Η γνώση και η εμπειρία μου, η αγάπη μου για τον τόπο μου, η θέληση να πάμε το Βόλο ψηλά, η μετριοπάθεια, που με διακρίνει, στις σχέσεις μου ακόμη και με πολιτικούς μου «αντιπάλους» είναι τα εχέγγυα ότι μπορούμε να πετύχουμε! Ήδη, βρίσκομαι σε πλήρη δράση, συζητώντας με ολοένα περισσότερους συνδημότες μου, στελεχώνοντας την κίνησή μας και διαμορφώνοντας το σχέδιο μας.

Η στήριξη της κεντροδεξιάς παράταξης και του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθειά σας;

Οι εκλογικές μου επιτυχίες είναι εκδηλωτικές της στήριξης της κοινωνίας μας. Και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτή την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η δύναμή μου και προσπαθώ να ανταποκρίνομαι κάθε φορά στις προσδοκίες του κόσμου. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι εκτός από «αυτοδιοικητικός» είμαι και στέλεχος της ΝΔ. Αυτό, βέβαια, δεν με εμποδίζει να σέβομαι όλους τους πολιτικούς χώρους και να συνεργάζομαι με ανθρώπους, που ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό, άλλωστε το απέδειξα εμπράκτως, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας. Ως στέλεχος της ΝΔ επιθυμώ και επιδιώκω να έχω τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου, Κ. Μητσοτάκη, για εμένα θα είναι μεγάλη τιμή, αλλά και αναγνώριση των αγώνων, που έχω δώσει για την παράταξη από τα χρόνια ακόμη της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ! Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πληρώ τα κριτήρια και τις προδιαγραφές, που θέτει ο πρόεδρος, όσον αφορά τις υποψηφιότητες, και οτι η προτίμησή του στο πρόσωπό μου θα σφραγίσει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός έχω την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση των ζητημάτων και στην προώθηση των διεκδικήσεων του Βόλου!

Αλήθεια κε Κοπάνα, επειδή είστε και άνθρωπος που λόγω των επαγγελματικών σας ιδιοτήτων κυκλοφορείτε συνεχώς στην πόλη, ποια ήταν η αντιμετώπιση των πολιτών του Βόλου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του ενδιαφέροντός σας για το Δήμο Βόλου;

Θερμή και συγκινητική, κυρίως, όμως, ελπιδοφόρα για το Βόλο των «άξιων και των αξιών». Δεν σας κρύβω ότι η αντιμετώπιση του κόσμου με ξάφνιασε ευχάριστα. Δέχθηκα δεκάδες ενθαρρυντικά τηλέφωνα από συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης, από επιστήμονες και επαγγελματίες της πόλης μας και συνάντησα νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να πορευτούμε μαζί, ακόμη και συνδημότες μου, που μέχρι χθες δεν είχαν καν σκεφθεί να ασχοληθούν με τα κοινά! Η τιμή είναι μεγάλη και τους ευχαριστώ! Ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ένα ακόμα δυνατό κίνητρο στο όραμά μου. Σε μια εποχή, που ζούμε την απόλυτη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων, το να νιώθεις ότι κατάφερες να ενεργοποιήσεις μέρος της κοινωνίας, που μπορεί να παίξει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της πόλης μας, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, που μπορεί να καταφέρει ένα πολιτικό πρόσωπο σήμερα!

Πείτε μας ένα από τα κυριότερα ζητήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πόλη στα επόμενα χρόνια.

Θεωρώ πως το ζήτημα της ανεργίας είναι από τα κορυφαία στην πόλη μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ευκαιριών για θέσεις εργασίας για τους νέους μας, αλλά και για τους μεγαλύτερους. Ο Βόλος πρέπει να γίνει η πόλη της εργασίας και της καινοτομίας, η πόλη με τις πολλές δουλειές για όλους! Δεν θα είναι εύκολο, ούτε, όμως, και ακατόρθωτο! Χρειάζεται στρατηγική και συνεργασία! Αναγκαία είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ένας τομέας, που η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Παράλληλα, να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο Βόλος έχει εκατοντάδες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, που αποτελούν μια ισχυρή δύναμη για την τοπική οικονομία και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Συγχρόνως ο Δήμος οφείλει να στηρίξει τις καινοτόμες ιδέες των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών. Η καινοτομία σε συνδυασμό με την τοπική παράδοση και την τεχνολογία μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες για προστιθέμενη αξία και εργασία. Για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να δημιουργήσουμε πάρκα και ζώνες επιχειρηματικότητας, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως κυψέλες ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομικών προϊόντων. Επίσης, μέσα από αναπλάσεις σε καίρια σημεία της πόλης, τη δημιουργία θεματικών μουσείων (Αργώ, Κένταυρος, Ενυδρείο) και τις προωθητικές ενέργειες στην προβολή του τόπου τονώνουμε τον τουρισμό σε όλες τις μορφές του, που ισοδυναμεί με στήριξη του μικρομεσαίου επαγγελματία, του εμπόρου, των ανθρώπων της εστίασης και της αναψυχής. Για να φέρουμε δουλειές στον τόπο μας και να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ, πρέπει να δράσουμε άμεσα, αποφασιστικά, με σχέδιο και σε συνεργασία με φορείς, όπως τα Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο, η Περιφέρεια, επιστημονικές, επαγγελματικές και επιχειρηματικές κοινότητες. Τίποτε δεν κερδίζεται με λόγια και χωρίς προσπάθεια! Απαιτείται ένας συνεχής αγώνας, που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για το μέλλον του τόπου μας!

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, η τεχνολογία πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στη δημοτική λειτουργία , στην καθημερινότητα των δημοτών και στην τοπική οικονομία;

Ένα κομμάτι, που θα δώσουμε έμφαση είναι αυτό της τεχνολογίας. Στοχεύουμε να καταστήσουμε το Βόλο μία από τις πιο «έξυπνες» πόλεις της Ευρώπης. Η τεχνολογική πρόοδος θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μας.Υπάρχουν εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό! Στόχος είναι να συνδέσουμε το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, τις αστικές υποδομές και υπηρεσίες με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και να παράσχουμε στους δημότες αποτελεσματικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα όπως: -δημιουργία διαδικτυακής «δημοτικής χαρτογραφικής πύλης», μέσω της οποίας οι δημότες ενημερώνονται άμεσα για ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά τους και τις γύρω περιοχές, από τα έργα, που εκτελούνται, μέχρι την κίνηση στους δρόμους της πόλης, -βιώσιμες και απλές λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού, και του περιβάλλοντος με τη δημιουργία ειδικού συστήματος άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτών πχ για διαρροή σε κάποιον δρόμο, για βλάβες σε αγωγούς, -«γεωχωρική» τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων. Η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών πάνω σε διαδραστικό χάρτη και η διαμοίραση της πληροφορίας συμβάλλουν στην αρτιότερη διαχείριση και στη βελτίωση διαδικασίας λήψης των αποφάσεων πχ άμεση παρακολούθηση της κατάστασης του οδικού δικτύου, των έργων, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμμάτων κλπ., -μηχανισμοί έγκαιρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών πχ πλημμύρες, σεισμοί, -υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε ευπαθή άτομα και σύνδεση πχ μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής και πολλά άλλα! Κε Μαρέδη, όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου μας, διαδραστικό και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, που αποτελεί μια πολιτική πρόκληση!

Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου Βόλου της κ. Καπούλα.

Συζητώντας με τους συνδημότες μου και πιάνοντας το σφυγμό της κοινωνίας του Βόλου, πρόκειται για μια υποψηφιότητα ασθενή, χωρίς φρεσκάδα και νεύρο, δίχως δύναμη και ουσία, χωρίς οραματικό και μοντέρνο λόγο, που δεν συγκινεί την κοινωνία. Στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή στην παραφιλολογία και στην παραπληροφόρηση περί εξασφάλισης της στήριξης της ΝΔ και τώρα, που ο μύθος καταρρίφθηκε, έχει μείνει μετέωρη στο κενό. Κύριε Μαρέδη, χρειάζονται νέες δυνάμεις για να δώσουν ώθηση στο Βόλο. Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και οφείλουμε να τις αναδείξουμε. Οι σκιές του χθες παραπέμπουν στην οπισθοδρόμηση και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στο Βόλο του αύριο.

Και ας πάμε τώρα στη σημερινή δημοτική αρχή του κ. Μπέου. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό μειονέκτημα, που σας βάζει απέναντι;

Κατά την άποψή μου, το μείζον πρόβλημα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι το ύφος και η συμπεριφορά της. Το να καταφέρεται συνεχώς εναντίον των αντιπολιτεύσεων και συλλήβδην εναντίον όλων όσοι κατείχαν θέσεις στο Δήμο, διαχρονικά, από πρώην δημάρχους μέχρι και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και εναντίον όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη, με ύφος απαξιωτικό και υβριστικό, που ξεπερνάει κατά πολύ τα ακραία όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την πόλη μας. Αυτό το διαπιστώνω σε συζητήσεις μου με τους δημότες του Βόλου, αλλά και με ανθρώπους από άλλες περιοχές, που με ρωτούν με απορία «τι γίνεται εκεί στο Βόλο;», παρακολουθώντας συνεχώς επεισόδια στο δημοτικό συμβούλιο, που δεν ταιριάζουν στην πόλη μας με την κουλτούρα και το πολιτικό ήθος, που διαθέτει. Αυτό είναι ένα σημαντικό αρνητικό σημείο της δημοτικής αρχής, τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και ουσίας διότι δεν προάγεται, αντίθετα υπονομεύεται και καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτός ο συγκρουσιακός λόγος διαχέεται στην κοινωνία με αρνητικά αποτελέσματα και καταλήγει να διχάζει την ώρα, που οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις της εποχής απαιτούν συστράτευση δυνάμεων και ενότητα.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις