ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διαμάχη μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου το προσεχές διάστημα!

Διαμάχη μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου το προσεχές διάστημα!

Κατερίνα Μπακρατσά

Ο τίτλος τα λέει όλα φίλες και φίλοι, ένα τεράστιο καιρικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα πόδια μας, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αύριο και κυρίως προς την Τρίτη με κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες να σημειώνονται σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο με έμφαση στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα όπως και στις Σποράδες.

Ψυχρότερες μάζες θα μας πλησιάσουν λοιπόν όμως όχι για πολύ, βαθύ Βαρομετρικό χαμηλό με την μορφή ψυχρής λίμνης από τον Ατλαντικό ωκεανό θα κολυμπήσει προς την Πορτογαλία και θα καταφέρει να “σπρώξει” και να στείλει ένα έντονο κύμα ζέστης από την δυτική Μεσόγειο  προς την χώρα μας το διάστημα 14-16, δεν αποκλείεται να παρατηρούν πάνω από 39-40°C μακριά από την θάλασσα. Θα υπάρχει μεγάλη αντίσταση των δύο εποχών το προσεχές διάστημα και από ότι φαίνεται αυτά τα σκαμπανεβάσματα και η διαφοροποίηση θερμοκρασιών θα είναι το Α και το Ω για να γεννήσουν  ισχυρά συστήματα  μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Μέρες τώρα μελετώ και έχω επικεντρωθεί για μετά τις 16-17 του μηνός, εκείνο το διάστημα θα δούμε μια νέα καιρική ανωμαλία στην Ευρώπη και στην χώρα μας, θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ, υπάρχουν ενδείξεις και πλέον το θεωρώ σίγουρο να καταφέρει να σηκωθεί ένα αέρινο “βουνό”  υψηλής Βαρομετρικής πίεσης από τα νησιά των Αζορών και να καλύψει μεγάλο κομμάτι της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης. Αυτή η κίνηση στην ατμόσφαιρα θα γύρει την ζυγαριά προς την χώρα μας φέρνοντας  ψυχρότερες αέριες μάζες  φθινοπωρινού τύπου από την ΒΑ Ευρώπη.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μετά το επεισόδιο ζέστης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σενάριο να μπούμε σε μια τροχιά βροχοπτώσεων με αλλεπάλληλα ισχυρά φαινόμενα έως ακραία που πολύ πιθανόν να καταφέρουν να δώσουν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά μας πάνω από τα 2000μ υψόμετρο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ψυχρή θα είναι η μάζα και τι θερμοκρασιακές τιμές θα περιέχει η ορεινή μάζα στα 1500μ ( 850hpa).

Έχει κλειδώσει το σενάριο για μετά τις 16-17 του μηνός, η καρδιά του καλοκαιριού θα έχει  φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους  χτύπους. Στην Μαγνησία σύμφωνα με τα υπό σενάρια των διαγραμμάτων θα έχουμε αστάθεια από 17 του μηνός και μετέπειτα, αν και είναι νωρίς υπάρχει μια πιθανότητα η οποία είναι αυξανόμενη, επίσης τοπικές μπόρες είναι πιθανόν να δώσουν το παρόν τους την ερχόμενη Δευτέρα 12/9.

Θα τα ξανά πούμε σύντομα, σας έδωσα μια πρώτη εικόνα και θα επανέλθω δριμύτερος να αναλύσουμε περαιτέρω την ενδιαφέρουσα καιρική περίοδο που έπεται στις αρχές του 3ο 10ημερου όπου τότε θα έχουμε και την φθινοπωρινή Ισημερία και επίσημα θα καλωσορίσουμε το φθινόπωρο.

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους και σε όλες!

Με εκτίμηση, Μάριος Τζανιδάκης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις