ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποκομμένο ψύχος από το Βόρειο Πόλο φτάνει στη χώρα μας!

Αποκομμένο ψύχος από το Βόρειο Πόλο φτάνει στη χώρα μας!

Κατερίνα Μπακρατσά

Ενίσχυση των βοριάδων σε Αιγαίο και Ιόνιο τις επόμενες ημέρες με ισχυρά φαινόμενα και σημαντική πτώση τής θερμοκρασίας σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας.


Θερμό τοίχος ενός αζορικού αντικυκλωνα θα προκαλέσει υψηλό Βαρομετρικό πεδίο στον Ατλαντικό ωκεανό υψώνοντας το σώμα του μέχρι τον Βόρειο Πόλο, σαν “μαχαίρι” θα λειτουργήσει και θα καταφέρει να αποκόψει ψυχρές μάζες στέλνοντας τες στην γηραιά Ήπειρο. Αφού βρεθούν στην ΒΑ Ευρώπη θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ψυχρό χείμαρρο ο οποίος θα κατηφορίσει νότια και θα απλωθεί μέχρι την χώρα μας και την ΝΑ Μεσόγειο. 


Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι σταδιακά σημαντική και εντυπωσιακή, οι πρώτες μονοψήφιες θερμοκρασιακές τιμές θα παρατηρηθούν στα ορεινά μας. Φθινοπωρινό σκηνικό με χειμωνιάτικα ίχνη έρχεται στην χώρα μας και πολύ πιθανόν να έχουμε μια μεγάλη “ποικιλία” συστημάτων από την δυτική Μεσόγειο όπου θα περιέχουν ισχυρά έως ακραία φαινόμενα καθώς στην ατμόσφαιρα θα επικρατεί ψυχρή μάζα όπου στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη και επικίνδυνα θα ενισχύσει όποιο βροχοφόρο σύστημα αποφασίσει να αγκαλιαστεί μαζί τής. 

Ανησυχητικά σημάδια βρέθηκαν “σκάβοντας” τα υποσενάρια στην βιβλιοθήκη των προγνωστικών μοντέλων, μέρες τώρα επικρατεί ένα σενάριο που πρόκειται τα μοντέλα να το βάλουν μια “πινέζα”, είναι αυξημένο το ενδεχόμενο να έχουμε παρενόχληση ενός Βαρομετρικού χαμηλού από τις ακτές της ΒΔ Αλγερίας το διάστημα 24-25 Σεπτεμβρίου. Κινούμενο προς την Μεσόγειο θα καταφέρει να αποτελέσει κυκλογένεση με αποτέλεσμα να κινείται αργά γύρο από τον εαυτό του επηρεάζοντας σημαντικά μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Μαγνησίας και των Σποράδων.


Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι να έχουμε παρελάσεις από  ισχυρα συστήματα από 20 του μηνός και μετέπειτα τα οποία θα δέχονται σημαντική υποστήριξη δυναμικής από ψύχος στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να δεχόμαστε ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρές καταιγίδες. Μαζί με τα φαινόμενα θα έχουμε και ιδανικές θερμοκρασίες για να ασπρίσουν οι υψηλές βουνοκορφές της χώρας μας με τα  πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους.


Στην Μαγνησία και στις Σποράδες αναμένονται ισχυρά φαινόμενα το διάστημα 21-25 του μηνός με αλλεπάλληλες σημαντικές αστάθειες. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε μια “εκρηκτική” συμπεριφορά στην ατμόσφαιρα με τους κεραυνούς να σημειώνονται σε σημαντικό επίπεδο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βγει πρόγνωση για την πρώτη επίσκεψη των βροχοπτώσεων, είναι πιθανό να βγάλω και έκτακτη ενημέρωση για την ημέρα Παρασκευή 23/9.

Το καυτό φιλί της Αφρικής έφθασε στο τέλος του και έτσι από δω και πέρα τον λόγο τον έχει το φθινόπωρο το οποίο παρεμπιπτόντως έρχεται στην ώρα του διότι στις 22 Σεπτεμβρίου θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία  και θα καλωσορίσουμε επίσημα το φθινόπωρο.


Αυτά από εμένα οι ενδείξεις μου επαληθεύτηκαν το θεωρούσα σίγουρο καθώς παρακολουθούσα στενά τις κινήσεις των αερίων μαζών και έβλεπα πως δεν είχαν άλλη επιλογή, καθώς νότια της Γροιλανδίας θα “χορεύει” ένα βαθύ Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα “πλάθει” τον θερμό τομέα κατά την διάρκεια της θαλάσσιας πορείας του αναγκάζοντας τις θερμές μάζες να σχηματίσουν ένα αέρινο τοίχος αντικυκλωνικής πίεσης από τα νησιά των αζορών κάνοντας “σινιάλο” στις ψυχρές μάζα από την  Ρωσία να ξεκινήσουν ταξίδι τους στο νότο.


Κατεβάζουμε μακρυμάνικα… Καλό φθινόπωρο σε όλους και σε όλες.
Πρόγνωση: Μάριος Τζανιδάκης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις