ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Sos! Παγίδες και μυστικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις…

Sos! Παγίδες και μυστικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις…

Δώρα Μιχαήλ

Περισσότεροι από 6,2 εκατ. νοικοκυρές και απλοί φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του δευτέρου τριμήνου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2017.

Οι διατάξεις βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις παρουσιάζουν ελάχιστες μεταβολές σε σύγκριση με αυτές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο έτος. Οι μόνες αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στις φορολογικές διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι τρεις:

Η κατοχή του δικαιώματος ετήσιας έκπτωσης φόρου μέχρι 1.900 – 2.100 ευρώ από μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες γεωργούς υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια του 2017 θα πληρώνονταν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών ύψους 10% έως και 18, 75% επί του συνολικού ετήσιου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ετήσια έσοδα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συνταξιοδοτικές παροχές ή γεωργικές δραστηριότητες, προβλέπεται μείωση του φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Για όσους έχουν ετήσια εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ η ισχύουσα κατά περίπτωση μείωση του φόρου μειώνεται κατά 1% του ποσού πέραν των 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και επαγγελματίας γεωργός για να δικαιούται έκπτωση φόρου που ισοδυναμεί με αδασμολόγητο όριο από 8.636,64 έως 9.545,45 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών συνολικής ύψους ίσου με ποσοστό:

10% του ετήσιου εισοδήματος του εφόσον αυτό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπέρβατου ποσού εφόσον η ατομική του δαπάνη ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ.
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπέρβατου ποσού εφόσον το ετήσιο εισόδημά του υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Πλήρης εξαίρεση

Πλήρης εξαίρεση από την υποχρέωση κατοχύρωσης της έκπτωσης φόρου με πληρωμές δαπανών είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε με μετρητά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπεται για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, ανήλικοι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς, φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι σε μη ρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φαντάροι, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακρόχρονης νοσηλείας, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα αλλά και οι φυλακισμένοι.

Καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη.

Καταργείται η φοροαπαλλαγή των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις