ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τουρισμός: Στα 3 δισ. και…βλέπουμε το κόστος για την Ελλάδα

Τουρισμός: Στα 3 δισ. και…βλέπουμε το κόστος για την Ελλάδα

Newsroom

Την εκτίμηση ότι περίπου 3 δισ. ευρώ θα είναι οι απώλειες για τον Ελληνικό τουρισμό, σε περίπτωση που δε χαθεί ολόκληρη η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται, στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικές δυνάμεις, οι απώλειες δείχνουν να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και αυτό σε περίπτωση που δεν χαθεί ολόκληρη η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Συνολικά οι τουριστικές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθούν τη φετινή περίοδο σε ποσοστό 20% με 30% σε σχέση με το 2019, και από το 1,46 δισ. ανθρώπων που ταξίδεψαν την περσινή χρονιά να κυμανθούν στο 1,17 δισ. με 1 δισ. συνολικά. Αυτό αναφέρει μελέτη για τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. «Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες τάσεις της αγοράς, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια επιστροφή στα επίπεδα του 2013- 2015» αναφέρει ο ΠΟΤ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ τα έσοδα για τη βιομηχανία της φιλοξενίας θα πέσουν, από το 1,5 τρισ. πέρυσι, στο 1,2 με 1,06 τρισ. δολάρια φέτος. Τη μεγαλύτερη επίπτωση αναμένεται να έχουν οι χώρες της Ασίας, με απώλειες 88 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με εκτιμώμενες απώλειες 76 δισ. δολαρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται στις τελευταίες εξελίξεις καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική πρόκληση και πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή εν όψει του εξαιρετικά αβέβαιου χαρακτήρα της τρέχουσας κρίσης

Η διαφορά με προηγούμενες επιδημίες αλλά και την οικονομική κρίση είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Ζουράμ Πολολικασβίλι, δήλωσε: «Ο τουρισμός έχει υποστεί μια από τις πλέον σοβαρές ζημιές συγκριτικά με όλους τους κλάδους. Ωστόσο, ο τουρισμός είναι επίσης ενωμένος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία -την πρώτη και την ύψιστη προτεραιότητά μας-, ενώ εργαζόμαστε μαζί για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση, και να υποστηρίξουμε τις ευρύτερες προσπάθειες ανάκαμψης μέσω της παροχής θέσεων εργασίας και οδήγησης οικονομικής ευημερίας παγκοσμίως».

Προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει πλήρης εκτίμηση της πιθανής επίπτωσης του Covid-19 στον τουρισμό και ότι είναι σαφές πως εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή απασχόλησης και άλλων ευκαιριών για τις γυναίκες, τη νεολαία και τις αγροτικές κοινότητες.

Εξέταση για κοινή δράση

Στο μεταξύ την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης η ειδική Επιτροπή Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον τουρισμό. Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί – πρόεδροι των Περιφερειακών Επιτροπών του ΠΟΤ, εκπρόσωποι μεγάλων φορέων της ιδιωτικής τουριστικής βιομηχανίας και εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ενημέρωση για την έναρξη του «Healing Solutions for Tourism – Innovation Challenge», ενός ειδικού προγράμματος – διαγωνισμού, που καλεί τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να προτείνουν λύσεις για να μειώσουν ή να απαλύνουν τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του Covid-19 προκειμένου να υποστηριχθούν τρεις κατηγορίες: ταξιδιώτες, επιχειρήσεις και αυτοδιοίκηση.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το Κείμενο Εργασίας για τα προτεινόμενα μέτρα ανακούφισης του διεθνούς τουριστικού κλάδου. Πρόκειται για ένα κείμενο που περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΠΟΤ προς τα κράτη-μέλη του σε τομείς και κλάδους που σχετίζονται με τη διεθνή τουριστική δραστηριότητα και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κατά την παρέμβασή του πρότεινε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου να ληφθούν υπόψη:

(α) η επίλυση του προβλήματος των ζητούμενων επιστροφών των προκαταβολών που έχουν πληρωθεί με πιστωτικές κάρτες,

(β) η αναζήτηση μέτρων ασφαλιστικής κάλυψης για τη διασπορά του κινδύνου,

(γ) η αξιολόγηση του τρόπου εφαρμογής των φορολογικών μέτρων που αφορούν καθαρά στις τουριστικές δραστηριότητες, στην «επόμενη μέρα» και

(δ) η ένταξη δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του στελεχικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν αναγκαστικά κλείσει, κατά την περίοδο αυτή, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τις κυβερνήσεις.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις