ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα 10 μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας – Οι άξονες του προγράμματος #ΜένουμεΌρθιοι

Τα 10 μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας – Οι άξονες του προγράμματος #ΜένουμεΌρθιοι

Newsroom

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, πιστεύω βαθιά, ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και τον ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά», είπε.

«Εμείς πιστεύουμε ότι παρά τη πρωτοφανή συνθήκη που ζούμε, υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους» τόνισε.

Τα μέτρα επιγραμματικά που πρότεινε ο Τσίπρας:

  1. Στήριξη ΕΣΥ με 1 δισ. € επιπλέον,4.000 μόνιμες προσλήψεις
  2. Επαρκή μέτρα προστασίας, κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων, ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες
  3. Επέκταση προστασίας α’ κατοικίας μετά τον Απρίλη κι απαγόρευση πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους
  4. Κοινωνική πρόνοια κι αλληλεγγύη 300 εκατ. ευρώ
  5. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος σε δύο φάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για εργαζόμενους, ανέργους.
  6. Μεγάλο πακέτο 8,5 δισ.€ για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη εισφορών, Δώρο Πάσχα, επιδότηση ελ. επαγγελματιών,. αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσου του 1/12 με τον περσινό τζίρο τους.
  7. Αναστολή καταβολής συνόλου εισφορών για όλο έτος, πάγωμα οφειλών σε τράπεζες
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μικρομεσαίων 3 δισ. €
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών ταμείου επενδύσεων
  10. Τέλος, το μεγαλόπνοο σχέδιο «Ηρακλής», αντίστοιχο μ’ αυτό που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, αλλά πλέον για τις επιχειρήσεις με 12 δισ. ευρώ

Συνεχίζοντας σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, γιατί «έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό της δανεισμό έχοντας περίπου 10% του ΑΕΠ, σε απόθεμα ασφαλείας, από όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της».

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Καταθέτουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο άμεσων παρεμβάσεων ώστε από αυτή την κρίση να βγούμε όρθιοι. Άμεση αξιοποιήση του υπερόπλου που διαθέτει η χώρα μας απέναντι στην κρίση. Εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις«, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τρεις αλληλένδετους άξονες: Την ποιότητα, την ποσότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους. Περίπου 20 δις ευρώ είναι οι άμεσοι πόροι που έχουμε και άλλα τόσα περίπου από σειρά ευρωπαϊκών πακέτων. Ισχυρό εμπροσθοβαρές πακέτο ύψους 26 δις ευρώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις