ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αυτός είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα- Δεν σου πηγαίνει το μυαλό, δες!

Αυτός είναι ο  μέσος μισθός στην Ελλάδα- Δεν σου πηγαίνει το μυαλό, δες!

Newsroom

Nέα έρευνα της Βρετανικής Ασφαλιστικής εταιρείας William Russel, συγκρίνει τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες ανά τον κόσμο, με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα να είναι κάθε άλλο παρά… τιμητικά.

Η σύγκριση γίνεται με βάση στοιχεία από 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, η οποία δυστυχώς καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο μισθό στον κόσμο

Το Μεξικό είναι βέβαια η χώρα με το χαμηλότερο μέσο μισθό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με 16.610 δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου 15.878 ευρώ (μικτά).

Η χώρα έχει επίσης το χειρότερο εργασιακό σκορ στην έρευνα με 0,47, εξαιτίας των χαμηλών μισθών, των ημερών άδειας μετ’ αποδοχών και των δωρεάν διακοπών. Συνυπολογίζονται επίσης οι πολλές ώρες εργασίας, αλλά και η συστηματική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Σλοβακία καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση με μέσο μισθό 24,769 δολάρια δηλαδή 23677,43 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο η χώρα έχει συνολικά πολύ καλές εργασιακές συνθήκες.

misthoi

Η Ελλάδα «σπάει» αρνητικά ρεκόρ στους περισσότερους τομείς

Η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με το χαμηλότερο μέσο μισθό, ενώ έχει ένα από τα χαμηλότερα σκορ στο δείκτη εργασίας και απασχόλησης με 2,89.

Αυτό το σκορ οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες εργασίας και το κακό ιστορικό όσον αφορά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ακόμα η Ελλάδα είναι 22η μεταξύ των 30 χωρών όσον αφορά τον κατώτατο μισθό με 10.389 δολάρια δηλαδή 9931,16 ευρώ ετησίως.

Ακόμα είναι δεύτερη μετά το Μεξικό στις εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα με 39,2 ώρες.

ellada

Το παράδοξο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο μέσο μισθό κατά μέσο όρο με 74.738 δολάρια που είναι 12.000 δολάρια πάνω από κάθε άλλη χώρα.

Aπό την άλλη βέβαια είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τις παροχές, έχοντας λάβει βαθμολογία εργασίας και απασχόλησης μόλις 2,37.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι οι μόνοι που δεν λαμβάνουν εγγυημένη άδεια μητρότητας ή επίσημες αργίες μετ’ αποδοχών και ετήσια άδεια. Αυτές οι πολιτικές άδειας επαφίονται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της κάθε εταιρείας.

Τα θετικά παραδείγματα

H Λιθουανία έχει το υψηλότερο ποσοστό στο δείκτη εργασιακών δικαιωμάτων με 96 στα 100.

Η Νέα Ζηλανδία έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό με 29.051 δολάρια και είναι η καλύτερη χώρα για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς.

Η Εσθονία προσφέρει το υψηλότερο ποσό άδειας μητρότητας από οποιαδήποτε χώρα στη μελέτη που ανέρχεται στις 62 εβδομάδες. Η χώρα έχει επίσης το υψηλότερο ελάχιστο ποσό ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών στις 28 ημέρες.

Η Δανία έχει το χαμηλότερο μέσο όρο εργάσιμων ορών από κάθε άλλη χώρα που ανέρχεται στις 26.48.

Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο ποσοστό διακοπών μετ αποδοχών με 16 μέρες διακοπών κάθε χρόνο.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις