εν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όταν κάποια στιγμή εξαλειφθεί η πανδημία της οξείας αναπνευστικής νόσου 2019-nCoV, ευρύτερα γνωστής ως κορονοϊού, ο κόσμος γύρω μας δεν θα είναι ο ίδιος. Το στέλεχος της γρίπης θα έχει μολύνει εκτός από τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και το σύνολο σχεδόν της αγοράς εργασίας με τις επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο να μην μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με ακρίβεια.
Από το 2017, δηλαδή δύο χρόνια πριν εμφανιστεί η Covid19 στην Κίνα, ο φιλόσοφος Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Πρεχτ και ο καθηγητής υπολογιστών Μάνφρεντ Μπρόι παρουσίασαν ένα σενάριο βάσει του οποίου περίπου οι μισές θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν στον δυτικό κόσμο μέχρι το έτος 2030. Παρόμοια ποσοστά έδινα και οι οικονομολόγοι της Οξφόρδης Μπένεκτικτ Φρέι και Μάικλ Όσμπορν για την Αμερική. Προφανώς μετά τον κορονοϊό οι νέες μελέτες τους θα είναι πολύ δυσμενέστερες.
Επί της ουσίας, σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους θα ακολουθηθεί από τούδε και στο εξής ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που θα συνδυάζει την εξ αποστάσεως εργασία με την διά ζώσης. Τις περισσότερες πιθανότητες να μην βρεθούν στο ταμείο ανεργίας να έχουν όσοι απαρτίζουν το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και μόρφωσης, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες. Στη μετα-κορονοϊού εποχή τα επαγγέλματα που θα βρίσκονται σε ζήτηση είναι τα εξής:
Βιοστατιστικός
Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η βιοστατιστική (γνωστή και ως βιομετρία) είναι η εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων στη βιολογία και συνηθέστερα στην ιατρική. Επειδή οι ερευνητικές υποθέσεις και σενάρια στις επιστήμες της βιολογίας και της ιατρικής είναι ποικίλες, η βιοστατιστική συμπεριλαμβάνει γενικότερα κάθε ποσοτική, και όχι μόνο στατιστική, προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δήθεν για να απαντήσει σε ερευνητικά ερωτήματα ή να ελέγξει την ορθότητα επιστημονικών θεωριών, υποθέσεων και σεναρίων. Ο Σχεδιασμός και η ανάλυση των κλινικών δοκιμών είναι ίσως η περισσότερο γνωστή εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων στη ιατρική. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο θα είναι όλο και πιο απαραίτητοι οι βιοστατιστικοί στο μέλλον. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες μπορούν να απασχοληθούν είτε σε ιδιωτικές φαρμακευτικές και γενικότερα ιατρικές εταιρείες είτε σε σχετικούς κρατικούς φορείς.
Τηλεκπαιδευτικός
Όπως όλα δείχνουν η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει και όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες μαθητών και φοιτητών την περίοδο της πανδημίας. Στα πανεπιστήμια για παράδειγμα παρακολουθούν πλέον τις διαλέξεις μακράν περισσότεροι φοιτητές σε σχέση με τα αμφιθέατρα, αφού οι νέοι μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα από το κινητό τους όπου κι αν βρίσκονται, γλυτώνοντας και τον χρόνο να πάνε και να έρθουν στο πανεπιστήμιο. Οπότε τα στελέχη που θα καταρτιστούν στις νέες αυτές μαθησιακές διαδικασίες θα έχουν προφανώς μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Αναλογιστής
Είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με την οικονομική επίπτωση του κινδύνου και της αβεβαιότητας – πόσο πιο επίκαιρο. Οι αναλογιστές παρέχουν έγκυρες εκτιμήσεις για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα ασφάλειας, με έμφαση στην πολυπλοκότητά τους, τα μαθηματικά τους, και τους μηχανισμούς τους. Αξιολογούν μαθηματικά την πιθανότητα των γεγονότων και ποσοτικοποιούν τις ενδεχόμενες εκβάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές απώλειες που συνδέονται με αβέβαια ανεπιθύμητα γεγονότα. Δεδομένου ότι πολλά γεγονότα δεν μπορούν να αποφευχθούν (όπως π.χ. ο θάνατος), είναι χρήσιμο να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεών τους, όταν αυτά συμβαίνουν. Το επάγγελμα του αναλογιστή κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα πιο επιθυμητά σε πάρα πολλές μελέτες.
Χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aircraft Vehicle – UAV) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για διάφορες δραστηριότητες, από την κατόπτευση χώρων και την εικονοληψία μέχρι την πρόγνωση του καιρού. Μάλιστα άπαντες ομονοούν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αξιοποιηθεί όσο περνάνε τα χρόνια σε ακόμη περισσότερους τομείς, οπότε θα υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένους χειριστές drones. Ειδικότερα, μελετάται μεταξύ άλλων η μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ειρηνικούς σκοπούς, όπως είναι η μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων από και προς δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία η οποία τείνει να καθιερωθεί υπό τον όρο MatterNet αναφερόμενη στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.
Επόπτης Δημόσιας Υγείας – Υγειονολόγος
Έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της υγιεινής και της καταλληλότητας τροφίμων, ποτών, και χώρων σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Ειδικότερα, ασκεί υγειονομικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, εργασιακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα και παρέχει υπηρεσίες στους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, ελέγχει την καταλληλότητα των τροφίμων και των ποτών στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησής τους. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται αυτοψίες και διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διεξαγωγή απολυμάνσεων, μυοκτονιών και απεντομώσεων, τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων για κάθε είδους επιχειρήσεις, τη διεξαγωγή δειγματοληψιών για μικροβιολογική-χημική ανάλυση νερών. Ακόμη, ασχολείται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας, τη δραστηριοποίηση στον τομέα πωλήσεων προϊόντων δημόσιας υγείας (χλώριο).
Επιστήμονας δεδομένων
Ως αντικείμενο ο data scientist όπως αποκαλείται στο εξωτερικό, έχει τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων με τις πολυεπιστημονικές γνώσεις του, για να προσφέρει λύσεις μέσω αλγόριθων σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Πρέπει να έχει τις στατιστικές γνώσεις και τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και θεωρούνται θησαυρός για τις εταιρείες που επιθυμούν να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.
Κατά κάποιο τρόπο η δουλειά του είναι πρώτα να κατανοεί τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες και στη συνέχεια να προσδιορίζει τα υποκείμενα προβλήματα και να αναζητεί λύσεις μέσω των τεχνολογιών που βασίζονται σε δεδομένα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ώστε να αυξηθούν τα κέρδη. Η επιστήμη δεδομένων αποτελεί τη συνέχεια επιστημών όπως η στατιστική, η ανάλυση προγνωστικών (predictive analytics), η μηχανική μάθηση (machine learning) και η εξόρυξη δεδομένων (data mining).
Μηχανικός ρομποτικής
Η δημιουργία ρομπότ που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας είναι ένα επάγγελμα που προφανώς έχει μέλλον. Ο μηχανικός ρομποτικής φτιάχνει λοιπόν ρομπότ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εκτελέσουν καθήκοντα που είτε δεν μπορούν να κάνουν, είτε προτιμούν να μην ολοκληρώσουν. Κυρίως, τα ρομπότ αυτά είναι απλά μηχανήματα που βοηθούν να κάνουν τις εργασίες ασφαλέστερες και ευκολότερες. Επειδή ελέγχονται από υπολογιστές, θεωρούνται αποτελεσματικά, ειδικά στη μεταποιητική βιομηχανία.
Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αξιοποιούνται σε τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανική παραγωγή και η ιατρική. Για παράδειγμα, πολλές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται πλέον από ρομπότ τα οποία χειρίζονται ειδικοί μέσω μιας κονσόλας. Οι στατιστικές των γραφείων εργασίας υποστηρίζουν ότι η μηχανολογία που περιλαμβάνει ρομποτικούς μηχανικούς θα καταγράφει κατά μέσο όρο, ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 4% τουλάχιστον μέχρι την επόμενη δεκαετία.
Μηχανικός υλικών
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας εστιάζει σε ο,τιδήποτε αφορά τον σχεδιασμό, τη σύνθεση και την ανάπτυξη των υλικών που αξιοποιούνται σε πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών. Από βιοσυμβατικά υλικά με εφαρμογές στον τομέα της υγείας μέχρι νανοϋλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι και στο διάστημα. Κατανοεί το πώς η επεξεργασία και η σύνθεση ενός υλικού επηρεάζουν την δομή του και πώς αυτό συνδέεται με τις ιδιότητες του υλικού και τις επιδόσεις του. Η επιστήμη των υλικών ασχολείται επίσης με την αστοχία των υλικών και την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που οδηγούν σε αυτή. Ένας μηχανικός υλικός είναι πλέον απαραίτητος στον τομέα της ενέργειας, της δόμησης της αεροναυπηγικής της μεταλλουργίας ή της βιοϊατρικής.
3D designer
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η σχεδίαση και η κατασκευή κινούμενων σχεδίων για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους. Το λεγόμενο computer animation (τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια μέσω υπολογιστή), είναι μια τεχνική που γνώρισε αλματώδη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, αξιοποιώντας ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της πληροφορικής την αύξηση της υπολογιστικής ικανότητας των επεξεργαστών. Έτσι, ο συγκεκριμένος ειδικός δημιουργεί τρισδιάστατα (3D) κινούμενα σχέδια με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων του ηλεκτρονικού υπολογιστή που εκμεταλλεύονται την ικανότητα του ανθρώπινου ματιού να συγκρατεί στον αμφιβληστροειδή την εικόνα ακόμα και όταν αυτή έχει εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο. Ο δημιουργός τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων δεν χρησιμοποιεί πραγματικές εικόνες αλλά εικονικές προσομοιώσεις, τα λεγόμενα μοντέλα wireframe. Πρόκειται για μαθηματικές αναπαραστάσεις των ψηφιακών ηρώων, οι οποίες καθορίζουν το σχήμα τους με τη βοήθεια γραμμών ή βελών. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία του μοντέλου με βάση μια τράπεζα δεδομένων. Η προσθήκη χρωμάτων και προοπτικής γίνεται σε δεύτερο στάδιο, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων σκιοφωτισμού.