ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αυτή είναι η ΠΝΠ για επιχειρήσεις, επίδομα €800 και τις άδειες ειδικού σκοπού

Αυτή είναι η ΠΝΠ για επιχειρήσεις, επίδομα €800 και τις άδειες ειδικού σκοπού

Newsroom

Διαβάστε όλη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – Τι θα ισχύει για τις συνταγογραφήσεις και τα φάρμακα – Τι προβλέπεται για προσλήψεις

Δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου  στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, το καθεστώς λειτουργίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και για την ενίσχυση του «οπλοστασίου» της κυβέρνησης για πιο γρήγορους χειρισμούς ώστε να ανακοπεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, ως εξής:

Για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας

Μείωση του ΦΠΑ σε είδη ανάγκης, όπως αντισηπτικά, προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης και χειρουργικές μάσκες στο 6%
Κάλυψη του 40% των ενοικίων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους αλλά και των εργαζομένων τους
Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Οι αιτήσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ θα ικανοποιούνται άμεσα.
Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν εντός του α’ τριμήνου της χρονιάς ως το τέλος Μαϊου.
Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών επίσης για ελεύθερους επαγγελματίες , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων
Δυνατότητα χρηματοδότησης των πληγέντων επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
-Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας την επιχείρηση του. Στην περίπτωση αυτή κατώτατο όριο απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο τίθενται οι δύο εβδομάδες. Επίσης, εφόσον πρόκειται για όμιλο, μπορεί να μετακινήσει προσωρινά υπαλλήλους από μία θυγατρική σε μία άλλη.
-Σύμφωνα με την ΠΝΠ καθίστανται άκυρες οι απολύσεις προσωπικού από εταιρείες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από τις 18 Μαρτίου.
-Από την άλλη η σχετική διάταξη ορίζει ότι «Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά (…) δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται». Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα από τη δημοσίευση της ΠΝΠ, με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το διάστημα αυτό θα λάβουν τα 800 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη απ’ το Δημόσιο. Οι εργοδότες υποχρεούνται να επαναφέρουν όλους τους εργαζόμενους στην προτέρα κατάσταση με την παύση των προσωρινών μέτρων, τουλάχιστον για ίδιο διάστημα όσο διήρκεσε η αναστολή της σύμβασης τους.
-Την επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν επίσης και όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1 ως 20 Μαρτίου.
-Στις περιπτώσεις της άδειας ειδικού σκοπού εργαζομένων οι εργοδότες είναι αυτοί που θα πρέπει να τις καλύψουν.
-Επίσης η ΠΝΠ προβλέπει την αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
-Το υπ. Εργασίας μπορεί να συνάπτει συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό ως το ποσό των 60.000 ευρώ.
-Προβλέπεται η παράταση προθεσμιών υποβολής προτάσεων έργων (πράξεων) ΕΣΠΑ και παράταση υλοποίησης των εν εξελίξει πράξεων ΕΣΠΑ ως προς το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο κατά τρεις μήνες, ως τις 30 Ιουνίου.
-Ένταξη των ωφελουμένων του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» στο Επίδομα Στέγασης

Διαβάστε την εδώ: https://www.protothema.gr/files/2020-03-21/pnp-metra.pdf

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις