ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δωρεάν διακοπές στην Ικαρία & στη Θύμαινα με εθελοντική εργασία!

Δωρεάν διακοπές στην Ικαρία & στη Θύμαινα με εθελοντική εργασία!
Δώρα Μιχαήλ

Δώρα Μιχαήλ

Διακοπές εθελοντικής εργασίας διοργανώνει για 12η χρονιά η Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός, συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για τα μέλη και φίλους του συλλόγου.

Φέτος το καλοκαίρι (16 έως 27/8) οι εθελοντές θα δουλέψουν σε διάνοιξη, καθαρισμό και χαρτογράφηση των μονοπατιών των Φούρνων Ικαρίας και της Θύμαινας.

Η εξόρμηση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων και το πολιτιστικό σύλλογο Θύμαινας, ειναι ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη και φίλους του συλλόγου. Πολύ χαμηλό θα είναι το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτήριων που φρόντισε ο δήμος Φουρνων. Ο Βριλησσός θα επιχορηγήσει τους συμμετέχοντες για την επι τοπου μετακίνηση που θα γίνει κυρίως με πλωτά μέσα.

Όπως κάθε χρόνο η διαμονή θα γίνει σε κοινοβιακούς χώρους και θα λειτουργήσει συλλογική κουζίνα με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Η προσπάθεια των εθελοντών του Βριλησσού στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος, που μελλοντικά θα δώσει στο νησί συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του εναλλακτικού-περιπατητικού τουρισμού.

Μια νέα πανέμορφη διαδρομή θα αναδείξουν στο μικρό νησί της Θύμαινας οι Βριλησσιωτες, μονοπάτι που θα διασχίζει ολο το νησι και ανεβαινει και στην πανέμορφη κορυφή με θέα το Αρχιπέλαγος.

Με το πρόγραμμα αυτό ο Βριλησσός προτείνει ένα άλλο μοντέλο τουρισμού που θα στηρίζεται στα ιστορικά μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, και κυρίως στη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια κινούνται ο τοπικός Δήμος και οι κάτοικοι που αντιπαλεύουν με τις καιρικές συνθήκες, τις γκρίζες ζώνες, τις εναέριες παραβιάσεις και την εγκατάλειψη της πολιτείας. Αυτή την εποχή της κρίσης, ξαναγυρνούν στον τόπο τους ,αξιοποιούν όλους τους υπάρχοντες πόρους και δημιουργούν νέες συνθήκες διαβίωσης για να μη φύγουν από το νησί τα παιδιά τους.

Το 2016 κάποιες μαρτυρίες ψαροντουφεκάδων, δυτών και αλιέων από τους Φούρνους, αποδείχθηκαν πολύτιμες. Μέσα σε λίγες ημέρες καταδύσεων , οι Έλληνες αρχαιολόγοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους του αμερικανικού ιδρύματος RPM Nautical Foundation εντόπισαν ίχνη 22 ναυαγίων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως και τους προεπαναστατικούς χρόνους.

Εμπειρία ζωής ήταν για τους συμμετέχοντες η εθελοντική εργασία του 2015 που το πρωί αφορούσε τα δουλειά στα μονοπάτια και το απόγευμα την στήριξη προσφύγων σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αγκαλιά» στην Καλλονή.

Πέρσι η ομάδα φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Πάρου και αναπαλαίωσε στις Λευκες μονοπάτι του 18ου αιώνα σε συνεργασία με τους «περπατητές Πάρου «.

Υπάρχουν λίγες ακόμα θέσεις για την εξόρμηση του Βριλησσού. Γιά περισσότερες λεπτομέρειες δείτε στη σελίδα του συλλόγου vrilisos.gr ή τηλεφωνήστε στο 6977766675.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις