ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες…

Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες…

Newsroom

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ., το νέο έγγραφο θα είναι πλαστικό, σαν τις πιστωτικές κάρτες, και θα περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου.

Σε κάθε καινούρια ταυτότητα θα εμφανίζεται η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, όχι όμως και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων με νέες υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε νέο έγγραφο θα κοστίζει 10 ευρώ και το αντίτιμο θα πληρώνει ηλεκτρονικά ο πολίτης που ενδιαφέρεται να αποκτήσει για πρώτη φορά ταυτότητα (αφορά τους 18χρονους) ή να αντικαταστήσει την παλιά του με νέα, βιομετρική. Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.

Η έκδοση νέων εγγράφων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική πριν επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Η διάρκεια ισχύος των δελτίων ταυτότητας, από την ημερομηνία έκδοσής τους, ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο (12) έτος της ηλικίας τους.

Ο κάτοχος δελτίου ταυτότητας υποχρεούται να ζητήσει την αντικατάστασή του, από την αρμόδια αρχή έκδοσης, εντός εξαμήνου πριν την παρέλευση της αναγραφόμενης στο δελτίο ημερομηνίας λήξης αυτού.

Δελτίο ταυτότητας, η διάρκεια ισχύος του οποίου έχει παρέλθει, καθίσταται αυτοδικαίως άκυρο.

Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019 και ήδη καθορίστηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας.

1. Το δελτίο ταυτότητας είναι μορφότυπου ID-1, διαστάσεων 85.6 x 54 mm ± 0.75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO D0C9303 έκδοση 7η και περιλαμβάνει:
• τη Ζώνη Οπτικής Εξέτασης (Visual Inspection Zone – VIZ),
• τη Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη (Machine Readable Zone – MRZ) και
• το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο 9303 του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO) για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

2. Το υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας είναι κατασκευασμένο από συνθετικό πλαστικό, πολυανθρακικό υλικό (polycarbonate-pc).

3. Τα στοιχεία του δελτίου ταυτότητας, αποτυπώνονται επ’ αυτού, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Α’ του άρθρου 14 της παρούσας και ειδικότερα:

3.1. Ζώνη 1
– Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας
– Όνομα της Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC)
– Τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD)
– To σήμα του ICAO για την ύπαρξη RFID chip
– Αριθμός ταυτότητας (ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / CARD NUMBER)
3.2. Ζώνη 2
– Επώνυμο / Surname
– Όνομα / Name
– Φύλο / Sex (Άρρεν / Θήλυ – Male / Female)
– Ημερομηνία γέννησης / Date of birth
– Ιθαγένεια / Nationality
3.3. Ζώνη 3
– Ημερομηνία λήξης / Date of expiry
– Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (CAN – Card Access Number)
– Αρχή έκδοσης
3.4. Ζώνη 4
– Υπογραφή κατόχου / Signature of bearer
3.5. Ζώνη 5
– Φωτογραφία κατόχου σε πλαίσιο διαστάσεων 37 x 30 mm
3.6. Ζώνη 6
– Όνομα πατέρα / Father’s name
– Όνομα μητέρας / Mother’s name
– Τόπος γέννησης / Place of birth
– Ημερομηνία έκδοσης / Date of issue
– Ομάδα αίματος / Blood type (προαιρετικά)
– Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
3.7. Ζώνη 7
Στη Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης του δελτίου ταυτότητας, αποτυπώνονται δεδομένα με μηχανικά αναγνώσιμους χαρακτήρες OCR-B, σύμφωνα με το έγγραφο 9303 του ICAO.

4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής και ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις