ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πότε τρώγαμε καλύτερα στον Βόλο; Ποτέ!

Πότε τρώγαμε καλύτερα στον Βόλο; Ποτέ!

Δώρα Μιχαήλ

Όχι δεν θα σου πω πως τρώμε στον Βόλο, όπως ιδανικά θα ήθελα να τρώμε. Δεν θα σου πω, ότι σχεδόν παντού θα φας καλά, ούτε ότι γαστρονομικά βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, θα σου πω όμως, ότι σε σχέση με παλιότερα η βολιώτικη εστιατορική σκηνή ακολουθώντας την ελληνική γαστρονομική σκηνή, έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και θα έλεγα πως βρίσκεται στο ζενίθ της!

Αν σας γυρίσω μια 5ετια πίσω, τότε ακριβώς που ναι μεν ζούσαμε μέσα στην κρίση, αλλά πλέον είχαμε βρει τους βηματισμούς μας μέσα σε αυτή και τις άμυνές μας, κοινώς την είχαμε συνηθίσει, πέρασαν μια εποχή τεράστιας ακμής και βλέπαμε ν ανοίγει το ένα πίσω από το άλλο μαγαζιά που προσέφεραν φαγητό και ζωντανή μουσική. Σαν μανιτάρια άνοιγαν και κάπως έτσι έκλεισαν ή άλλαξαν, μένοντας μέχρι σήμερα ζωντανοί στον χώρο, όσοι πραγματικά μπορούσαν και το άξιζαν.

Ήταν μια μόδα της δεκαετίας του ’60 που είχε επιστρέψει και αυτό γιατί ο κόσμος έβρισκε τα πάντα. Έβρισκε το αλκοόλ, το φαγητό και την διασκέδαση μετά μουσικής, με 10-12 ευρώ το άτομο, την ίδια ώρα που θα έδινε τα ίδια χρήματα για να πιει κάπου απλά 2 ποτήρια κρασί.

Ναι, ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της τότε επιτυχίας τους. Εδώ βέβαια ανοίγει μια άλλη κουβέντα, για το τι τελικά είναι επιτυχία. Ένα γεμάτο μαγαζί ή ένα μαγαζί που βγάζει χρήματα;

Ένα γεμάτο μαγαζί, δεν βγάζει πάντα χρήματα κι γι αυτό είδαμε να μην αντέχουν οι περισσότεροι ή ν αυξάνουν τις τιμές μέσα στα επόμενα χρόνια αφού δεν υπήρχε κέρδος, βάζοντας ουσιαστικά οι ίδιοι τέλος στην μόδα που δημιούργησαν.

Πως τρώγαμε τότε; Στις περισσότερες των περιπτώσεων όπως ή λίγο καλύτερα από το σπίτι μας!

Λίγο οι δικές τους αποφάσεις ν αλλάξουν για να επιβιώσουν, λίγο το ότι ωρίμασε το κοινό και άνοιξαν μαγαζιά με πολύ δυνατότερες γεύσεις, που μας εκπαίδευσαν στο καλύτερο φαγητό και τελικά έκαναν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει καλό φαγητό…και τα πράγματα άλλαξαν με την ισορροπία να επιστρέφει.

Πιστεύω ακράδαντα πως οι κρίσεις, πάντα στο τέλος αφήνουν δυνατότερους τους καλούς και τους άξιους και δίνουν ευκαιρίες όχι στους φαινομενικά καλούς, αλλά σε αυτούς που πραγματικά αξίζουν.

Από τότε μέχρι σήμερα, που βιώνουμε άλλη μια κρίση, την υγειονομική, που μας χτύπησε ακόμα περισσότερο, αναγκάζοντας της επιχειρήσεις όχι να επαναπροσδιοριστούν και αναπροσαρμοστούν μόνο, αλλά να κλείσουν, να μην δουλεύουν, να μην αναπνέουν, να μην υπάρχουν….επιβιώσαν και πάλι οι καλύτεροι και ξεχώρισαν οι άξιοι και οι πιο τολμηροί, αυτοί που τ αντανακλαστικά τους δεν επηρεάστηκαν από την ψυχολογία τους και τα κότσια τους έκαναν επίδειξη δύναμης!

Λίγα τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το master chef, λίγο τα live της καραντίνας και τα challenge στην κουζίνα και ο κόσμος, είδε άλλες εικόνες, γνώρισε πιο δημιουργικές εκδοχές σε βασικά υλικά και βασικές συνταγές, δοκίμασε ο ίδιος να μαγειρέψει αλλιώς. Ψάχνοντας για delivery και σε μια προσπάθεια να δώσουν λίγη πολυτέλεια στην καθημερινότητα, σταμάτησαν το κλασσικό σουβλάκι και πίτσα, έψαξαν….και επέλεξαν delivery από μαγαζιά που προσέφεραν ένα διαφορετικό, ένα πιο ποιοτικό, ένα ιδιαίτερο πρωινό, ένα ιδιαίτερο γλυκό, ένα ιδιαίτερο γεύμα!

Όλοι μας λοιπόν, βγήκαμε λίγο διαφορετικοί από την καραντίνα και σιγά σιγά, τόσο με την επίδραση της τηλεόρασης, όσο και με τις συστηματικές προσπάθειες συγκεκριμένων, λίγων επιχειρηματιών της πόλης, εκπαιδευτήκαμε στο καλύτερο…στο διαφορετικό, στο ποιοτικό και εκείνο το φαγητό, εκείνο το…λίγο καλύτερο από το σπίτι μας, πια δεν μας λέει τίποτα και του γυρίζουμε την πλάτη!

Οι πιο έξυπνοι και παρατηρητικοί επιχειρηματίες, που ξέρουν να βλέπουν τις ανάγκες και ν απαντούν άμεσα σε αυτές, δεν έχασαν χρόνο και μόλις τους τελευταίους μήνες, μετράμε πάνω από 4-5 νέα καθαρόαιμα εστιατόρια στην πόλη!!!

Κάποτε στον Βόλο, αν ήθελες να φας καλά και θα μιλήσω μόνο για το κέντρο, είχες μια επιλογή! Τώρα όχι….αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια επιτυχία που κυρίως την οφείλουμε στους επιχειρηματίες που δεν σκέφτηκαν το κόστος, που μπήκαν μπροστά αντιλαμβανόμενοι την δική τους ευθύνη στο να πάμε μερικά βήματα μπροστά. Ρίσκαραν και το έκαναν και επέμεναν και μας εκπαίδευσαν και πλέον είμαστε περισσότεροι, που θέλουμε το καλύτερο, το διαφορετικό, που βγαίνουμε όχι απλά για ένα πιάτο φαγητό και για ένα κρασί, αλλά για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που πλέον την συζητάμε, την κρίνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις…

Και αν πιστεύεις ότι δεν είναι έτσι, τότε για πες μου, γιατί πλέον στα περισσότερα καφέ, υπάρχει μενού για φαγητό; Γιατί τρώμε πια….γιατί ναι, είχαμε και στο χωριό μας brunch!!!!!!!

Ναι, η βολιώτικη εστίαση βρίσκεται στο ζενίθ της, οι επιλογές, οι καλές επιλογές είναι περισσότερες από ποτέ και από που να ξεκινήσω;

Από το Ενθύμιον στα Παλιά, που ο Νίκος Τακτικός παραδίδει μαθήματα ψησίματος και τεμαχισμού κρέατος ή να πάω στα πιο εμπνευσμένα και κοσμοπολίτικα μενού που έχουν στηθεί ποτέ στην πόλη και στο σεφ Στάθη Παγκουρέλια που συνεργάζεται με μια οικογένεια, που της οφείλουμε τη σημερινή εστιατορική ακμή, την οικογένεια Γαργαρέτα, που τα μαγαζιά τους, αποτελούν από μόνα τους λόγο, να σηκωθείς από τον καναπέ σου για να πας σε ένα καφέ….όπου θα βρεις τόσο καλό φαγητό, τόσο καλά κοκτέιλ και τόσο δυνατές λίστες κρασιών, που δεν έχεις λόγο μετά το καφεδάκι σου, να σηκωθείς για να πας κάπου άλλου για φαγητό!

Και θες και άλλα; Μπορώ να σου πω τόσα πολλά….

Μπορώ να σε πάω στην νέα είσοδο της πόλης και στο εστιατόριο Αυλή, που ο Κώστας Πανάγος, έφτιαξε πραγματικά ένα εξαιρετικό και πολύ υψηλού επιπέδου μενού που όμως μου είπαν καλοί γνώστες του φαγητού που δοκίμασαν και τους εμπιστεύομαι απόλυτα, εξαιρετικού επιπέδου είναι και οι εκτελέσεις που φτάνουν στο τραπέζι.

Τέλος, το Αίθριον φέτος, έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, θεωρώντας πως βρίσκεται στην καλύτερη του χρονιά, σε όλα τα επίπεδα, με συνέπεια στις υψηλού επιπέδου γεύσεις και εκτελέσεις, χωρίς σκαμπανεβάσματα!!!!!

Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμα εστιατόρια ή καφέ-μπαρ που προσφέρουν και φαγητό, όμως δεν θα τελειώσουμε ποτέ…

Άσε που ξεκινάμε τις κριτικές στο Volonakinews, οπότε για καθένα από αυτά θα μιλήσουμε ξεχωριστά…

Ο ανταγωνισμός, η αύξηση του επιπέδου, όλες αυτές οι πολλές και αξιόλογες επιλογές, κάνουν τους καλούς καλύτερους, ξεβολεύουν του καλούς μέχρι χθες, ενεργοποιώντας τους να γίνουν καλύτεροι για να συνεχίσουν να είναι πρώτοι και σίγουρα… όλο αυτό έχει έναν μόνο νικητή, τον Βόλο και τους Βολιώτες!

Μην επαναπαύεστε όμως, μπορούμε και καλύτερα και μας το εύχομαι!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις