ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κοινωνικό μέρισμα:Τα κυβερνητικά «ψίχουλα» που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών

Κοινωνικό μέρισμα:Τα κυβερνητικά «ψίχουλα» που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών

Δώρα Μιχαήλ

Του Άγγελου Αγραφιώτη
Μέλους της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Τι και αν η κυβέρνηση αποφάσισε χθες Παρασκευή τελευταία στιγμή να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα; Με «ασπιρίνες» ο «ασθενής» δεν συνέρχεται και στην προκειμένη περίπτωση ο ασθενής, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, χρειάζονται δραστική θεραπεία, που σημαίνει με απλά λόγια αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Το κοινωνικό μέρισμα το οποίο διαφήμισαν μετά «βαΐων και κλάδων»οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην ουσία πρόκειται για ένα ημίμετρο απέναντι στη φτώχεια που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις απατηλές και φρούδες υποσχέσεις τους.

Με τη χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση δίνεται το «πράσινο φως» για να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για ειδικές κατηγορίες πολιτών, από τις 15 έως τις 26 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα , ηλικιωμένους άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα, μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων, νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.
Με λίγα λόγια χιλιάδες ηλικιωμένοι ή ΑμΕΑ θα πρέπει να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση. Την ώρα που οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί και στενάζουν κάτω από τη βαριά φορολογική κυβερνητική πολιτική.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Με τα νέα δεδομένα αρκετοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα. Εάν ο ίδιος ΙΒΑΝ για παράδειγμα, εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος να έχει κάνει λάθος κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης της αίτησης, τότε κινδυνεύει να χάσει το μέρισμα. Όπως το έχασαν και πολλοί άλλωστε συμπολίτες μας εξαιτίας των κριτηρίων αποκλεισμού που έθεσε η κυβέρνηση σε όσους πραγματικά το είχαν ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «φιλοξενούμενοι». Τα κριτήρια που θεσπίστηκαν είχαν να κάνουν με το εισόδημα αυτού που τον φιλοξενεί και κατά πόσο είναι χαμηλά ή όχι. Κανείς στην «αριστερή» κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ότι κάποιος που είναι «φιλοξενούμενος» βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση όχι επειδή τον βολεύει αλλά επειδή αδυνατεί να συντηρήσει ο ίδιος σπίτι από μόνος του. Εάν κάποιος χρειαζόταν πραγματικά ενίσχυση αυτός ήταν ο φιλοξενούμενος και όχι ο φιλοξενών. Αλλά είπαμε τα κριτήρια Τσίπρα είχαν ένα και μόνο σκοπό: Να το δώσουν σε όσους το δυνατόν λιγότερους το είχαν ανάγκη.

Μέρισμα φτώχειας και «αφαίμαξης»
Πάμε όμως στην ουσία του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών,«το κοινωνικό μέρισμα του 2017 σχεδιάστηκε με τρόπο που να στοχεύει στο φτωχότερο 32% του πληθυσμού της χώρας». Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν συνολικά περί τις 1.313.148 αιτήσεις νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 3.249.000 δικαιούχους, δηλαδή στο 30% του πληθυσμού της χώρας. Ακόμη και με την νέα παράταση οι νέες αιτήσεις που θα εγκριθούν δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 50.000 – 55.000, ενώ το ύψος του υπό διανομή ποσού ανέρχεται σε 727 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό καταβολής ανά εγκεκριμένη αίτηση 554 ευρώ.
Πρόκειται για ένα υποτιθέμενο μέτρο ανακούφισης των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων το οποίο στην ουσία αποτελεί απάτη. Το μέρισμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Η κυβέρνηση πρώτα «στύβει» φορολογικά τους αδύναμους των οποίων τη φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντλήσει και στη συνέχεια τους δίνει ένα μικρό μέρος πίσω. Υπήρξαν και καταγγελίες πολιτών ότι κατασχέθηκε, το ακατάσχετο κατά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κοινωνικό επίδομα, από την τράπεζα που κατατέθηκε, επειδή οι πολίτες όφειλαν χρήματα από δάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος θα προέκυπτε, εάν η κυβέρνηση επέλεγε τη μείωση της φορολογίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και το κυριότερο από την αλλαγή πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τη διανομή πενιχρών μερισμάτων όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, σχολεία κλείνουν, προνοιακά επιδόματα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη και κονδύλια για την ασφάλεια των πολιτών περικόπτονται. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρούν να εμφανιστούν ανεπιτυχώς ως το νέο ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Καλώς η κακώς το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως το κόμμα με την μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Αυτό προσπαθεί να καπηλευθεί ο πρωθυπουργός δίνοντας ψίχουλα και καταγγέλλοντας προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ο ίδιος κυβερνά εδώ και τρία χρόνια, δίχως να αλλάξει τίποτα από τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο.
Με ψίχουλα , ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να κερδίσει ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που για πολλά χρόνια ήταν η βάση και κορμός της Δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τα περήφανα νιάτα που η πολιτική της κυβέρνησής του… τα έστειλε στο εξωτερικό σε αναζήτηση της τύχης τους και τα τιμημένα γηρατειά που η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ… τα κατάντησε εξαθλιωμένα!

Στις προηγούμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να τους κοροϊδέψει. Υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον και με τις πολιτικές του, φτώχυνε περισσότερο τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται να το πετύχει, όσο λαοπλάνος αν είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις