ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι πολιτικές αυταπάτες Τσίπρα και η «αχίλλειος πτέρνα» των εθνικών θεμάτων

Οι πολιτικές αυταπάτες Τσίπρα και η «αχίλλειος πτέρνα» των εθνικών θεμάτων

Δώρα Μιχαήλ

Άρθρο του Άγγελου Αγραφιώτη

Μέλος της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Σχεδόν δύο μήνες συμπληρώνονται από τη μέρα που συνελήφθησαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την πολιτική ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με ύφος σουλτάνου γίνεται όλο και πιο επιθετικός σε ότι αφορά την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου. Δεν πρόκειται για νευρικές αντιδράσεις όπως διατείνονται κυβερνητικά στελέχη αλλά για πράξεις και ενέργειες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. Η τουρκική πλευρά έχει εντοπίσει την «αχίλλειο» πτέρνα της κυβέρνησης Τσίπρα που δεν είναι άλλη από τα εθνικά θέματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης του σέρνονται πίσω από μία σειρά από άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, μη έχοντας εκπονήσει μία συγκεκριμένη και σαφή στρατηγική απέναντι στην τακτική Ερντογάν.

Επιπλέον στην κυβέρνηση είναι εμφανής η απουσία της αναγκαίας σοβαρότητας και ενιαίας φωνής που απαιτείται για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, με εμφανή αρνητικά αποτελέσματα. Μια πολιτική που αδυνατίζει καθημερινά τη θέση της χώρας, ανοίγει χωρίς σχεδιασμό κρίσιμα εθνικά θέματα, εμφανίζει μια πρωτοφανή διγλωσσία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μιας εθνικής ήττας.

Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα είναι αναγκαία καταρχήν η εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Η πολυετής εμπειρία του ΠΑΣΟΚ και ο χειρισμός μεγάλων εθνικών κρίσεων κατά το παρελθόν, αποτελούν εγγύηση και παρακαταθήκη για το χειρισμό τέτοιου είδους καταστάσεων. Δυστυχώς όμως η διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για συνεννόηση, ακόμη και για εθνικά θέματα, είναι είτε ανύπαρκτη είτε προσχηματική.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τον πολιτικό αφανισμό που αντιμετωπίζει στις επόμενες εκλογές, εξαιτίας των πολιτικών που ο ίδιος εφαρμόζει, απευθύνει κάλεσμα στο Κίνημα Αλλαγής για τη συγκρότηση ενός δήθεν προοδευτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση. Την ίδια ώρα που ο ίδιος δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης με στημένες πολιτικές σκευωρίες τύπου Novartis και διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο, με την ατέρμονη σκανδαλολογία, με το κυνήγι πολιτικών αντιπάλων και τη δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής του τόπου. Αντίθετα η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης είναι αυτή που θα ανασυγκροτήσει εκ βάθρων τη χώρα και θα την οδηγήσει μπροστά, στη νέα εποχή που ανοίγεται και για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης η οποία και θα υλοποιηθεί σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης. Με καθαρά χαρτιά, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον του ελληνικού λαού, δίχως τις δυνάμεις και τα μέτωπα του διχασμού και της πόλωσης που ευαγγελίζεται η παρέα Τσίπρα – Καμμένου, Απάτη ή αυταπάτη;

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία το τέλος των Μνημονίων και την «καθαρή» έξοδο επιχειρώντας ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως η πολιτική δύναμη που θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη μέρα. Πρόκειται για ακόμη πολιτική αυταπάτη ή καλύτερα για ακόμη μία πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι αυτός που αλυσόδεσε τη χώρα με βαριά επιτροπεία μέχρι το 2060 και επιβάρυνε τον Έλληνα φορολογούμενο με πάνω από 100 δις ευρώ εξαιτίας του καταστρεπτικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αυτός που φόρτωσε με επιπλέον μνημόνια την ελληνική οικονομία και έδωσε τη χαριστική βολή με την επιβολή των capital controls και την αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών.

Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει ανάγκη από ακόμη ένα ψέμα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά από ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην Ανάπτυξη. Τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα φέρει καλύτερες μέρες για τους Έλληνες και θα θωρακίσει τον τόπο απέναντι στα κάθε λογής γεωπολιτικά συμφέροντα.

Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά έχουν ήδη θέσει τρεις μεγάλους στόχους οι οποίοι μπορούν να υλοποιηθούν με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Ο πρώτος στόχος είναι να καταφέρει να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά με ταυτόχρονα κίνητρα και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν εφικτό τον στόχο για επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένες, αλλά και Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η αύξηση του κατώτερου μισθού, επαναφέροντας τον καθορισμό του από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η καθιέρωση κατώτερης εγγυημένης σύνταξης στα 500 ευρώ, η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η παροχή κινήτρων για τη μείωση της ανεργίας αλλά και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

Ο τρίτος στόχος έχει να κάνει με την ενίσχυση των θεσμών, της Δημοκρατίας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στον αντίποδα από όσα επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση. Αναγκαία επίσης είναι και η ευρύτερη συμφωνία για Συνταγματικές Αλλαγές, που θα ενισχύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Όλα αυτά μόνο η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να τα εγγυηθεί, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις