ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ένας φωτεινός κόσμος: Μία όαση ανθρωπισμού στην όμορφη πόλη μας

Ένας φωτεινός κόσμος: Μία όαση ανθρωπισμού στην όμορφη πόλη μας

Newsroom

Από την Μουσικοθεραπεύτρια, Βέρα Δημοπούλου, που ανήκει στην ομάδα του πρώτου Ιδιωτικού ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ της πόλης μας

Ας δούμε το ΚΔΑΠ “Φωτεινός Κόσμος” μέσα από τα μάτια της

Χρειάζεται κάποιες φορές να υπάρχουν πρωτοβουλίες μοναδικές και ιδιαίτερες-τόσο δυνατές και συγκινητικές που είναι ικανές να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας σε έναν πιο όμορφο και ευγενικό κόσμο. Πάντα θα υπάρχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες που τολμούν να κάνουν το ονειρό τους πραγματικότητα και να δημιουργήσουν το ανέφικτο-να πραγματώσουν το ονειρό τους με πράξη και ευθύνη, με όραμα και πίστη.

Έτσι, η Ξένια Χολέβα μέσα από την επιμονή της και την αγάπη της για τα χαρισματικά ιδιαίτερα παιδιά έφτιαξέ τον φωτεινό κόσμο. Έναν κόσμο που δίνει φως, αγάπη, φροντίδα , καλοσύνη στα παιδιά αυτά και δίνει προτεραιότητα στις εξατομικευμένες ανάγκες τους ενώ εξελίσσει το ιδιαίτερο δυναμικό τους.

Όλοι μαζί ενωμένοι στον φωτεινό κόσμο , ένα δυνατό team που φροντίζει για το καλύτερο για αυτά τα παιδιά και δίνει και τη ψυχή του για το καλύτερο μέλλον τους. Αυτό που είναι μοναδικό είναι πως η γνώση του επιστημονικού προσωπικού διαποτίζεται πρωτίστως από την αμέριστη αγάπη για αυτά τα παιδιά-κάτι που είναι το πιο σημαντικό καθώς τα παιδιά με ιδιαιτερότητες χρειάζεται να νοιώσουν την αγάπη και την αποδοχή προκειμένου να εξελίσσουν τις δυνατοτητές τους.

Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς παιδαγωγούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και άλλους οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά και αποτελεσματικά ωστέ να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εξέλιξης αυτών των παιδιών. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξασφαλίζεται μία νέα κοινότητα- μία νέα μικρή κοινωνία η οποία εντάσσει και κοινωνικοποίει τα παιδιά με διαφορετικότητα. Μια νέα κοινωνία που δεν εξοβελίζει το διαφορετικό και την αναπηρία αλλά εφευρίσκει όλους τους δυνατούς τρόπους διοχετευσής της σε μια ύπαρξη ικανή και δημιουργική.

Έτσι, η ιδιαιτερότητα αποτελεί τον μοχλό για την εκκίνηση μιας νέας πορείας προς την υγεία και δεν ταυτίζεται με την έννοια της παθολογίας και της αδυναμίας.

Μια τέτοια καταλυτική θεραπεία που παρέχεται σε αυτόν τον ολάνθιστο φωτεινο κόσμο είναι η μουσικοθεραπεία. Αυτό το είδος θεραπείας εστιάζει στο υγιές δυναμικό  και δεν καθηλώνει το υποκείμενο στην αναπηρία του- αντίθετα η όποια μορφή αναπηρίας διοχετεύεται δημιουργικά μέσα από τον κλινικό αυτοσχεδιασμό και εξαυλώνεται καθώς το υποκείμενο συμμετέχει στη μουσική δημιουργία. Οι ψυχικές του ιδιότητες και η ψυχολογική του υπόσταση αντικατοπτρίζεται στην αίσθηση ρυθμού, στη κατάλληλη μουσική συνοδεία και τελικά μέσα από τη κοινή μουσική εμπειρία θεραπευτή-θεραπευόμενου επιτυγχάνεται η μεταμόρφωση και η αναγνώριση της αναπηρίας ως μια συνθήκη που μπορεί να ευημερήσει και να λειρουργήσει σε ένα νέο πλαίσιο αναφοράς. Ένα πλαίσιο οπού τονίζεται η έννοια της υγείας και όχι η έννοια του συμπτώματος. Το σύμπτωμα μεταμορφώνεται σε μια εκφραστική δυνατότητα μέσα από τη μουσική εμπειρία. Η θεραπεία συνίσταται στη πλήρη αποδοχή της μοναδικής στιγμής και στην πορεία εξέλιξης αυτής της στιγμής στο κοινό βίωμα όπως εμπεριέχεται μέσα από τη μουσική συμπόρευση του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Η αναπνοή, η στάση σώματος, η έκφραση του υποκείμένου δίνουν τα κατάλληλα στοιχεία στον θεραπευτή έτσι ωστέ να μπορέσει να καθρεφτίσει και να εμπεριέξει στη πορεία μέσω του αυτοσχεδιασμού όλες αυτές τις ψυχικές ποιότητες.

Έτσι η πρωτοβουλία να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος γεμάτος φως που να φωτίζει τις αθώες πανέμορφες αυτές ψυχές εντάσσει και πιο σύχρονες καινοτόμες θεραπείες. Όλοι μαζί ενωμένοι σε έναν τέτοιο όμορφο κόσμο ανταποκρίνονται στο μέγιστο της δυνατότητας του εαυτού τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια ποιοτική και καλύτερη διαβίωση των ιδιαίτερων αυτών παιδιών.

Κάπως έτσι οι μέρες ξεκινούν-τα παιδιά ανυπομονούν για την ελευσή τους σε αυτόν τον μαγικό κόσμο και η εργασία είναι προσφορά πρωτίστως και έπειτα βιοποριστική ανάγκη. Όταν συνδυάζεται μια τέτοια αίσθηση προσφοράς μαζί με ανταμοιβή τότε ο άνθρωπος εξυψώνεται σε ένα ιδεώδες ανθρωπισμού μοναδικό, ανεπανάληπτο το οποίο μεταμορφώνει την κοινή ανθρώπινη συνείδηση προς αναζήτηση ιδανικών και στόχων που σκοπό έχουν την αυτοπραγμάτωση και την ολοκλήρωση.

Γιατί ο άνθρωπος πραγματώνει τις δυνατοτητές του όταν εξασφαλίζει μια συνθήκη ευημερίας πρωτίστως για τους άλλους και έπειτα για τον εαυτό του.

Μια ευκαιρία αυτός ο νέος κόσμος για τα παιδιά που μαθαίνουν, συζητούν και εξελίσσονται μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο. Έναν τρόπο που χρειάζεται πάνω από όλα υλικό αγάπης και αποδοχής για να ευδοκιμήσει.

Και τελικά η Ξένια Χολέβα τα κατάφερε-το όραμα της έφτιαξε έναν καλύτερο κόσμο και ο φωτεινός κόσμος έκανε ακόμα πιο φωτεινή τη πόλη μας. Γιατί τα οράματα ξεκινούν από προσωπικότητες που ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και πραγματώνονται από ανθρώπους που αξίζουν πρωτίστως για τις ποιότητες της καρδιάς τους. Κάπως έτσι όλα κυλούνε σε έναν κόσμο που αγγαλιάζει και φροντίζει και εντάσσει στη κοινωνία αυτά τα τόσο χαρισματικά παιδιά. Ας ελπίσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες να γίνονται παράδειγμα που θα οδηγήσουν ανθρώπους με έμπνευση και δύναμη να δημιουργήσουν ευκαιρίες, δυνατότητες και τελικά έναν καλύτερο και ομορφότερο κόσμο…

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις