ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Aυτό είναι το ελληνικό σούπερ μάρκετ της Αγγλίας!

Aυτό είναι το ελληνικό σούπερ μάρκετ της Αγγλίας!

Newsroom

Ο Ευάγγελος Λυκίδης μιλάει σήμερα στον Στάθη Κετιτζιάν για την εταιρία Hellenic Grocery, μέσω της οποίας προσφέρει στην αγορά της Αγγλίας ένα «100% ελληνικό ηλεκτρονικό super market» με περισσότερα από 1.000 διαφορετικά προϊόντα.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του Hellenic Grocery; Μιλήστε μας για την ιστορία που «κρύβεται» πίσω από από αυτό.

Όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν αποφασίσαμε με τον αδελφό μου να μην ακολουθήσουμε το επάγγελμα του πατέρα μας αλλά να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι, πήραμε την απόφαση να έρθουμε στην Αγγλία και να ανοίξουμε ένα snack bar που στη συνέχεια, με το πέρασμα των χρόνων, μετατράπηκε σε κανονική ελληνική ταβέρνα. Πες το νεαρό της ηλικίας μας, δεν ξέρω, απλά στην τρέλα επάνω ήρθαμε!

Τα χρόνια περνούσαν και εξακολουθούσαμε να αφιερώνουμε χρόνο στο να αναβαθμίζουμε συνεχώς το εστιατόριο, ενώ στην πορεία ανοίξαμε και δεύτερο στο Brighton. Κάποια στιγμή, ο αδερφός μου αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αγγλία και τα εστιατόρια. Έτσι, έμεινα μόνος, με την οικογένεια μου, να «τρέχουμε» τα μαγαζιά.

Εκείνη την περίοδο συνειδητοποίησα πως αγοράζω πολύ ακριβά τα ελληνικά προϊόντα και πως η αγορά ήταν τόσο μικρή, μα και τόσο υπερτιμημένη. Σκέφτηκα λοιπόν πως ίσως αυτό να είναι μία καλή ευκαιρία για να βγω από την κουζίνα, έχοντας μεγάλες προσδοκίες για το εμπόριο ελληνικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά, η ιδέα ξεκίνησε με το να μεταφέρω μόνος μου προϊόντα από την Ελλάδα για να καλύψω τις ανάγκες των εστιατορίων μου. Αφού έγιναν τα πρώτα βήματα και συμφωνίες με τα απαραίτητα εργοστάσια, ξεκίνησα να φέρνω εμπόρευμα για τα μαγαζιά μου και, έτσι σιγά – σιγά, μαζί με αυτά, αποφάσισα να φέρω και κάποια προϊόντα που έλειπαν σε Έλληνες αλλά και στην οικογένεια μου, ως Έλληνες του εξωτερικού. Αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός διαδικτυακού μπακάλικου, με next day delivery σε όλη την Αγγλία, φτάνοντας μέχρι Ουαλία, Σκωτία και Ιρλανδία: του Hellenic Grocery!

Σιγά σιγά, είδα πως την ανάγκη που είχα εγώ προσωπικά για ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα από την Ελλάδα, την είχαν και πολλοί άλλοι ακόμα Έλληνες και μη, που διατηρούσαν χώρους εστίασης. Πολλές φορές είχαμε μηνύματα που ρωτούσαν για το εάν υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης ελληνικών προϊόντων σε απόμακρα μέρη της Αγγλίας. Σταδιακά, άρχισαν να με πλησιάζουν κάποια εστιατόρια της γύρω περιοχής για συνεργασία. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον χώρο του εμπορίου, φτάνοντας πλέον στα δύο φορτηγά με καθημερινά δρομολόγια.

Μετά από πέντε χρόνια ζωής της εταιρίας, έχω εμπλουτίσει τόσο την γκάμα των προϊόντων, όσο και το πελατολόγιο, με πολύ δουλειά και αφοσίωση. Φυσικά, δεν θα κατάφερνα και πολλά εάν δεν είχα τη στήριξη όλων εκείνων που είχαν ανάγκη από ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, χωρίς τις τιμές φαρμακείου! Αυτή τη στιγμή, η εταιρία Hellenic Grocery φέρνει στην αγορά της Αγγλίας ένα 100% ελληνικό ηλεκτρονικό super market για καταναλωτές αλλά και έναν έμπιστο συνεργάτη – προμηθευτή για επιχειρηματίες, που αποστέλλει ελληνικά προϊόντα, καλύπτοντας ολόκληρη την Αγγλία καθώς και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες που διατηρείτε με ελληνικές εταιρείες καθώς επίσης και για το πώς τις επιλέγετε.

Νιώθω περήφανος για τις συνεργασίες μου στην πορεία μου έως τώρα, καθώς αποτελούν πολύ αξιόλογα και δυνατά ονόματα της Ελλάδας, για να είμαι σίγουρος για την ποιότητα των προϊόντων του Hellenic Grocery.

Ταυτόχρονα με τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες που κάθε Έλληνας γνωρίζει και αγαπάει ήδη από την Ελλάδα, έχουμε επιλέξει πολύ προσεκτικά και κάποιες μικρότερης εμβέλειας εταιρίες, καθώς μας ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα και οι παραδόσεις της κάθε περιοχής ή και του κάθε παραγωγού, όσο και το να στηρίζουμε τις ελληνικές τοπικές οικονομίες, που μέσω του Hellenic Grocery έχουν την δυνατότητα να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Πόσα προϊόντα είναι διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος;

Αυτή την στιγμή, διαθέτουμε πάνω από 1.000 διαφορετικά προϊόντα τα οποία οι πελάτες μας μπορούν να αγοράσουν στο HellenicGrocery.co.uk, στο Amazon και στο Facebook, ενώ έχουμε εξυπηρετήσει παραπάνω από 10.000 πελάτες λιανικής. Επεκτεινόμαστε συνεχώς και η πορεία μας είναι σταθερά ανοδική. Ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας, λόγω του ότι, τόσο εγώ όσο και η ομάδα του Hellenic Grocery, γνωρίζουμε τι σημαίνει να ζεις στην Αγγλία χωρίς τις γεύσεις της Ελλάδας!

Ποια προϊόντα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση στην Αγγλία;

Το πρόβλημα στην Αγγλία και γενικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δυσκολία εύρεσης ποιοτικού φαγητού, είτε αυτό είναι στα super market, είτε στα εστιατόρια. Ωστόσο, πολλοί από τους κατοίκους της που έχουν επισκεφτεί την όμορφη Ελλάδα μας και έχουν γευτεί την ελληνική μεσογειακή νοστιμιά και ποιότητα, δείχνουν εμμονή με τη φέτα, το λάδι, την πίτα, τις ελιές, το γύρο, τα σουβλάκια κ.α.! Το αγοραστικό κοινό που προτιμάει το Hellenic Grocery απολαμβάνει μία γκάμα επώνυμων προϊόντων που ξεπερνάει τα 500 σε αριθμό και, λόγω του μεγέθους που έχουμε αποκτήσει με το πέρασμα του χρόνου, απολαμβάνει επίσης αρκετά ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με την αγορά της Αγγλίας.

Τι εμπόδια συναντήσατε στην αρχή και πώς τα ξεπεράσατε;

Το πιο δύσκολο εμπόδιο που συναντήσαμε ήταν ο ίδιος μας ο εαυτός και αυτό γιατί το κυριότερο λάθος που κάναμε ήταν ότι σκεφτόμασταν καθαρά και μόνο σαν Έλληνες. Τι σημαίνει αυτό; Η πρώτη επιλογή προϊόντων που κάναμε ήταν με βάση το τι έλειπε σε εμάς και δεν μπορούσαμε να βρούμε σαν Έλληνες του εξωτερικού. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά από τα προϊόντα που επιλέξαμε να μην έχουν την απήχηση που πιστεύαμε στους υπόλοιπους Έλληνες ή να είναι εντελώς άγνωστα στους κατοίκους της Αγγλίας. Οπότε, έπρεπε άμεσα να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο επιλογής προϊόντων.

Βάσει ποιας φιλοσοφίας λειτουργεί η εταιρεία σας;

Φιλοσοφία; Εμείς απλά υπηρετούμε τον Έλληνα, αλλά και τον ξένο, που δεν μπορεί να βρει τα αγαπημένα του εδέσματα, φαγητά ή ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ψάχνει απεγνωσμένα αυθεντικές γεύσεις από την την Ελλάδα! Παρόλο που είμαστε επιχείρηση, βλέπουμε το αγοραστικό μας κοινό σαν φίλους και προσπαθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση που μπορούμε να παρέχουμε γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες τους.

Τι θέλετε να δείτε η Hellenic Grocery να κατορθώνει σε πέντε χρόνια από τώρα;

Είμαστε σε έναν αδιάκοπο ρυθμό αναβάθμισης και εξέλιξης! Είναι δύσκολο να προγραμματίσεις μια συγκεκριμένη πορεία, καθώς έχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος συνεχώς μεταβάλλεται και αποκτά καινούργιες συνήθειες και ενδιαφέροντα.

Το μεγάλο μας σχέδιο, για το οποίο ήδη είμαστε σε επαφή με επενδυτές και επενδυτικούς ομίλους, είναι να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού με τουλάχιστον πέντε κέντρα εφοδιασμού επιχειρήσεων, αλλά και εξυπηρέτησης λιανικών πωλήσεων, με πλήρως δικό μας στόλο οχημάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών μας, αλλά και αυθημερόν παράδοση προϊόντων (Same Day Delivery).

Ωστόσο, σε πέντε χρόνια από τώρα, θα θέλαμε να καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου, γιατί στην ουσία αυτό είναι που σε κρατάει και που μένει. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε ακόμα περισσότερες εταιρείες παραγωγής από την Ελλάδα στην Αγγλία, ώστε να ενισχύσουμε και εμείς όσο μπορούμε το ελληνικό εμπόριο και τις εξαγωγές της πατρίδας μας!

Τι σημαίνει για εσάς «Καλός Επιχειρηματίας»;

Κατά τη γνώμη μου, «Καλός Επιχειρηματίας» είναι αυτός που πρώτα κοιτάει να είναι χαρούμενο το προσωπικό του, μετά οι πελάτες του και μετά αυτός. Όπως έλεγε και ο παππούς μου «όταν υπάρχει ανταπόκριση στην καλοσύνη παιδί μου, όλοι ζούμε καλύτερα»! Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ακόμα και μακρυά από την πατρίδα μας έχουμε κάνει ένα δίκτυο στο οποίο είμαστε όλοι σαν μία οικογένεια. Θεωρώ πως ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει, κατά κύριο λόγο, να έχει ως επίκεντρο της επιχείρησης του τον άνθρωπο!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις