Από τον Γ.Ζώγα*
Υπ.Περιφερειακό Σύμβουλο Μαγνησίας με τον Ν.Τσιλιμίγκα
Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια μορφή ήπιου τουρισμού και, παρόλο που στην Ευρώπη ανθεί εδώ και χρόνια, στη χώρα μας φαίνεται να είναι ακόμα ένας άγνωστος όρος και, περισσότερο, ένα άγνωστο είδος διακοπών. Η αντίληψη των περισσοτέρων που ακούν τη λέξη ‘αγροτουρισμός’ στρέφεται γύρω από την επίσκεψη τουριστών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα μιας περιοχής, ενώ στην πραγματικότητα το είδος αυτό του τουρισμού προσκαλεί τους επισκέπτες να εμπλακούν ενεργά στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες ενός αγροκτήματος ή μιας φάρμας αντίστοιχα.
Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται παγκοσμίως σ’ αυτό το είδος ενεργητικής ψυχαγωγικής απόδρασης, επιλέγοντας συνειδητά την ουσιαστική γνωριμία με έναν τόπο, με τους ανθρώπους που τον συνθέτουν, το ρυθμό της ζωής του και τον πολιτισμό του. Συμμετέχοντας ενεργά στις αγροτικές δραστηριότητες μιας περιοχής, εξοικειώνονται με το οικοσύστημά της και παρατηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα της σε διάφορες εποχές του χρόνου. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πολιτιστικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, λαογραφικά μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια και παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ δεν αποκλείεται και η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, το σκι, κ.α. Τέλος, σε οργανωμένες αγροτουριστικές δομές, οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα που σχετίζονται με τη λαϊκή παράδοση ενός τόπου, όπως για παράδειγμα η χρήση του αργαλειού, η δημιουργία εργόχειρων, η οινοποιία, οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, η τοπική κουζίνα και η εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων.
Ασφαλώς πρόκειται για μια προσοδοφόρα επιλογή, τόσο για τον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο που θα την επιλέξει όσο και για τις υποστηρικτικές δομές που θα τον περιβάλλουν. Αποτελεί έναν τρόπο στήριξης και όχι αποφυγής των αγροτικών δραστηριοτήτων και προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας που είναι ούτως ή άλλως προικισμένες με φυσικό κάλλος, ελκυστικές τοποθεσίες, ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία.
Η καλλιέργεια … τουριστών, όμως, απαιτεί πρωτίστως καλλιέργεια συνειδήσεων, καλλιέργεια συνεργατικής διάθεσης και καλλιέργεια υποστήριξης με παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα. Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να επιμορφωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να προσανατολιστεί σε ένα ποιοτικό αγροτουριστικό προϊόν, που θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και ελκυστικό στους επισκέπτες που το επιλέγουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενισχυθεί τοπικά από υποστηρικτικές δομές επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως καταλύματα μικρής δυναμικότητας, επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και χώρους δημιουργικής απασχόλησης που θα προάγουν τον τοπικό χαρακτήρα, τα τοπικά προϊόντα και την τοπική παράδοση και ιστορία. Τέλος, θα πρέπει να πλαισιωθεί η όλη προσπάθεια σε περιφερειακό επίπεδο με την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, την εξασφάλιση οδικής πρόσβασης και σήμανσης σε αναξιοποίητα αξιοθέατα και τη διαδικτυακή προβολή του αγροτουρισμού της περιοχής.
Η Θεσσαλία μας, μια κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή με πολλές ορεινές και μειονεκτικές τοποθεσίες, δείχνει να είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη αγροτουριστικών επιλογών. Ένας τέτοιος προσανατολισμός στις σύγχρονες ανάγκες του Ευρωπαίου τουρίστα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη συμπλήρωση και αισθητή βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός τόπου, στην παραμονή των κατοίκων – και ιδίως των νέων – στα πατρογονικά τους χώματα, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προβολή, τη συντήρηση και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη Θεσσαλία μας, η ιδιαίτερη ποικιλομορφία του τοπίου, το μεσογειακό κλίμα, η εξωστρέφεια και η πλούσια παράδοση συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών και αξέχαστων παραστάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί πολύπλευρα με τη σύγχρονη αυτή μορφή εναλλακτικού τουρισμού.
*Ο Γεώργιος Ζώγας κατάγεται από τη Σούρπη Μαγνησίας και είναι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (Ε.Α.). Διαμένει μόνιμα στον Αλμυρό Μαγνησίας και είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Ευαγγελία Δημούλη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Από τα υποβρύχια και το Πολεμικό Ναυτικό, εργάζεται σήμερα σε μια οικογενειακή ελαιοπαραγωγική επιχείρηση, διατελεί σήμερα Πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού στις Νηες, και είναι πλέον υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με το συνδυασμό του Ν.Τσιλιμίγκα.
Η απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά είναι προϊόν ώριμης σκέψης για ευρύτερη προσφορά στο τόπο. Στη σημερινή εποχή της παρακμής και της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, πιστεύει πως είναι ο κατάλληλος χρόνος, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για την πρόοδο της κοινωνίας και για ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας.