ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Video ντοκουμέντο από τα Θεοφάνεια στον Βόλο του 1966!

Video ντοκουμέντο από τα Θεοφάνεια στον Βόλο του 1966!

Newsroom

Αρχείο του Γιώργου Αποστολέρη

Τα Θεοφάνια ή Φώτα είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή για την Βάπτιση του Ιησού Χριστού και γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Βρισκόμαστε στον παραλιακό δρόμο του Βόλου, πόλης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε μικρή παρέλαση χριστιανικών οργανώσεων και ιερωμένων με λάβαρα με χριστιανικά σύμβολα.

Ακολουθεί πομπή της οποίας ηγούνται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός και οι επίσημες αρχές της πόλης, πλήθος πιστών παρακολουθεί την τελετουργία.

Τα πλάνα έχουν ληφθεί από ψηλό μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Κυψέλη», και μπορούμε να δούμε με ευκρίνεια τον συγκεντρωμένο κόσμο στην παραλία, αλλά και τις βάρκες με τους «βουτηχτές». Πρόκειται για άντρες που περιμένουν την κατάδυση του Σταυρού, ώστε να βουτήξουν να τον πιάσουν, καθώς σύμφωνα με το έθιμο όποιος το καταφέρει θεωρείται ευλογημένος.

Φτάνοντας σε καθορισμένο σημείο της παραλίας, ο Μητροπολίτης επιβιβάζεται σε σκάφος, το οποίο απομακρύνεται λίγο από την ακτή και τελειώνοντας την δοξολογία ρίχνει στη θάλασσα τον Σταυρό, οι βουτηχτές ακολουθούν.

Η τελετή έχει ολοκληρωθεί, ο κόσμος σκορπίζει σιγά-σιγά, πλάνο στον Παγασητικό Κόλπο ένα ιστιοπλοϊκό, ένα ταχύπλοο. Ο φακός επιστρέφει στην παραλία, ο μικρός γιος του κινηματογραφιστή πλησιάζει την κάμερα. —

Περιγραφή δημιουργού: Η καλοκαιρία παρότρυνε μεγάλο πλήθος κόσμου να παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Παραλία του Βόλου. Η κινηματογράφηση είναι από ψηλά από μπαλκόνι του Ξενοδοχείου ΚΥΨΕΛΗ και όλα φαίνονται πολύ καθαρά. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός με πλήθος ιερέων και επισήμους μεταφέρει τον Σταυρό στην Παραλία, επιβιβάζεται σε πλοίο , ξανοίγονται μπροστά από την προκυμαία και ρίχνει τον Σταυρό. Πιστοί βουτούν . Ο Σταυρός είναι δεμένος με κορδέλα για να μην χάνεται. Στο βάθος ένα φουσκωτό κάνει βόλτες.

Στο τέλος βόλτα στην Παραλία Βόλου. Στο βάθος διακρίνεται και η παλαιά Αφετηρία των Αστικών ΚΤΕΛ Βόλου στο Λιμεναρχείο. Ακόμη και στις μέρες μας η Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Παραλία του Βόλου είναι ίδια και την παρακολουθούν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις