Καθαρισμοί ακτών διοργανώνονται συχνά στη χώρα, όμως αυτός ο καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Σκιάθο δεν είχε προηγούμενο. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε περισσότερο από το 10% των κατοίκων του νησιού, αριθμός εντυπωσιακός για τα δεδομένα, ενώ κινητοποιήθηκαν σύσσωμοι οι μαθητές και οι καθηγητές όλων των σχολείων του. Τα δύο τριαξονικά φορτηγά του Δήμου δεν ήταν αρκετά για να μεταφέρουν τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν ενώ για την δράση η οποία διήρκησε μία εβδομάδα επιστρατεύτηκαν εκτός των άλλων ένα τρεχαντήρι με τον καπετάνιο του, ένα τρακτέρ, δύο αγροτικά, δύο mini buses και δύο αστικά λεωφορεία. Την έμπνευση στους περισσότερους από 700 εθελοντές που συμμετείχαν έδωσε ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος «Σκιάθος», ο οποίος πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 2005 μέχρι σήμερα καθαρισμό των παραλιών του νησιού. Τότε, την πρώτη χρονιά, η δράσης είχε ξεκινήσει με την συμμετοχή μόλις 20 μελών του Συλλόγου… Ο φετινός απολογισμός ήταν εντυπωσιακός: Από τις βόρειες παραλίες της Σκιάθου συλλέχθηκαν περίπου οκτώ τόνοι απορριμμάτων και αρκετά άλλα καταστράφηκαν σε πυρά που άναψαν οι εθελοντές.
Ξύλινες πέργκολες, σακούλες, πλαστικά, ακόμη και… ψυγεία είχε ξεβράσει η θάλασσα κατά την διάρκεια του χειμώνα στις παραλίες της Σκιάθου. Ανάμεσα σε αυτά εντοπίστηκαν δυστυχώς και τέσσερις νεκρές χελώνες καρέτα καρέτα, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους. «Πέρυσι είχαμε βρει τρία νεκρά δελφίνια. Φέτος βρήκαμε τέσσερις χελώνες. Κάθε χρόνο βρίσκαμε ένα νεκρό χελωνάκι, όμως τα τελευταία δύο χρόνια τα κρούσματα είναι ανησυχητικά αυξημένα. Κατά πάσα πιθανότητα οι χελώνες είχαν καταπιεί πλαστικό», λέει στο in.gr ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου.
«Καθαρίσαμε το Μέγα Γιαλό, την παραλία για την οποία έγραψε το «Όνειρο στο Κύμα» ο Παπαδιαμάντης και δύο παραλίες στο νησάκι Τσουγκριάς, την παραλία Λαλάρια και τον Άγιο Φλώρο. Πήγαμε εκεί όπου δεν αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα και αν δεν πάμε εμείς, δεν θα πάει κανείς», λέει ο κ. Τζούμας. «Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις τη συνεργασία τόσων ανθρώπων για έναν σκοπό. Αγαπάμε τον τόπο μας, στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον, θέλουμε να δράσουμε και να εμπνεύσουμε κι άλλους στην κατεύθυνση αυτή», προσθέτει.
Τα σίδερα και τα μέταλλα που συλλέχθηκαν θα μεταφερθούν για ανακύκλωση ενώ τα τεράστια βαρέλια από τις μυδοκαλλιέργειες που ξεβράστηκαν στις ακτές, θα αναλάβουν -όπως και εκείνα των προηγούμενων χρόνων- έναν σημαντικό ρόλο στην Σκιάθο: Συνολικά 52 πλαστικά βαρέλια χωρητικότητας 200 λίτρων το καθένα έχουν βαφτεί πράσινα και έχουν τοποθετηθεί στην δασική περιοχή Μανδράκι, όπου με την φροντίδα της Πυροσβεστικής παραμένουν γεμάτα νερό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ως ένα πρωτοβάθμιο μέτρο πυρόσβεσης σε περίπτωση ατυχήματος…