ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

H τραγωδία “Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή στον Βόλο

H τραγωδία “Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή στον Βόλο

Newsroom

Την Πέμπτη 28/7 στο Ανοιχτό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

Από τον Γρηγόρη Φιλιππάτο

Η τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι  σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας, το κοινό της πόλης μας θα εχει την χαρά να παρακολουθήσει την σημαντική αυτή παράσταση την Πέμπτη 28/7 στις 21:30 το βραδύ στο ανοιχτό θέατρο Ν. Ιωνίας.

Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου εχει αναλάβει ένας νέος και  πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, ο  Γιώργος Αμούτζας. Στον ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε προς έκπληξη των θεατών μια εκ των κορυφαίων Ελληνίδων ηθοποιών , την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φιλοκτήτης είναι μια από τις ελάχιστες τραγωδίες όπου δεν αντιτίθενται θεοί και άνθρωποι, αλλά άνθρωποι και άνθρωποι. Κυρίως αντιτίθενται δύο ηθικές· η ηθική του δόλου με την ηθική της ευθύτητας.

Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση ένα δηλητηριώδες ερπετό τον δαγκώνει στο πόδι. Με προτροπή του Οδυσσέα ο Φιλοκτήτης εγκαταλείπεται στο ακατοίκητο νησί. Δέκα χρονια μετα θα έρθει σε σύγκρουση με τους πρώην συντρόφους του, όταν αυτοί επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας σύμφωνα με τον χρησμό του Μάντη ‘Ελενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος. Ο Φιλοκτήτης όμως αρνείται να το δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει τόση σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει.

Ο Φιλοκτήτης είναι από τα τελευταια και πιο σύνθετα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με εντυπωσιακό τρόπο τα ηθικά όρια μπροστά  στην επιδίωξη  του οφέλους και της δόξας.

Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο  και την εγκατάλειψη, μια σύγκρουση για την τιμή και το καθήκον ,με φόντο τον άνθρωπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ. Πρωτότυπη μουσική χορικών και διδασκαλία: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος). Χορός:         Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού), Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ : https://www.viva.gr/tickets/theater/filoktitis-tou-sofokli/

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις