ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το Σάββατο το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών!

Το Σάββατο το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών!

Ελισάβετ Τσάπου

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών που θα γίνει το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου 16 Μαρτίου, από το Βόλο στην ΑΓΕΤ, απευθύνουν πολιτικά κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς.

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους νέους να παλέψουν οργανωμένα με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, ώστε να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων για τα κέρδη του μονοπωλίου.
«Τιμώρησε τους υπεύθυνους, όσους έδωσαν το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ, εκείνους που μπροστά στη διασφάλιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, θυσιάζουν τη ζωή και την υγεία σου, όπως κάνουν με το μισθό σου, τη σύνταξη, το εισόδημά σου, τα δικαιώματα που έχει κατακτήσει ο λαός.
Το ΚΚΕ σου λέει: μπορούμε να τους αντιπαλέψουμε, υπάρχει ελπίδα! Ο λαός μπορεί να επιβάλλει το δίκιο του! Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό-λαϊκό κίνημα, με εσένα πρωταγωνιστή της πάλης έχεις τη δύναμη», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού του Βόλου έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Είναι οι αδειοδοτήσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που δίνουν το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ να πνίξει την πόλη στα θανατηφόρα αέρια για να αυξήσει τα κέρδη της με την καύση σκουπιδιών. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδωσαν την άδεια να καίει η ΑΓΕΤ 1.015.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο, δηλαδή η αναλογία καμένων σκουπιδιών στο Βόλο να είναι πάνω από 8000 κιλά ανά κάτοικο, όταν στην Ε.Ε. είναι 13,5 κιλά ανά κάτοικο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιάνοντας το νήμα από τους προηγούμενους, έδωσε άδεια που επιτρέπει στην ΑΓΕΤ να εισάγει σκουπίδια για να μπορέσει να φτάσει αυτό το απαράδεκτο ποσό. Εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Σ. Φάμελλος έχει αναλάβει την επιθετική υπεράσπιση της ΑΓΕΤ και της καρκινογόνας καύσης.
«Όσα και αν σου λένε προεκλογικά, η αλήθεια είναι πως ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Αχ. Μπέος είναι συνένοχοι, στηρίζουν και προωθούν την καρκινογόνα καύση. Η περιφέρεια, έχοντας προβλέψει και επιτρέψει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και την καύση και τη δημιουργία εργοστασίων SRF/RDF στη Θεσσαλία άνοιξε το δρόμο μαζί με την κυβέρνηση. Ο Δήμος Βόλου τον προχώρησε παραπέρα με την κατάπτυστη απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στην πόλη, χρεώνοντας τους Βολιώτες με 40 εκ. ευρώ μαζί με τον καρκίνο και το θάνατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα είναι πάντα μπροστά στην πάλη για να αποτρέψει την επικίνδυνη εξέλιξη, να διεκδικήσει και να κερδίσει τα αιτήματά μας, αλλά και για να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, ώστε να επιβάλλει ριζικές αλλαγές για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ παντού, τόσο πιο δυνατή θα είναι η δική σου φωνή, η γροθιά σου, η πάλη σου για το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά, την υγεία, αναφέρει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 16ης Μαρτίου με τα Σωματεία, τους Συλλόγους και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας στηρίζει, συμμετέχει και καλεί την εργαζόμενη πλειοψηφία της πόλης του Βόλου στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης Μάρτη ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Η καύση σκουπιδιών αποτελεί κομβικό στοίχημα για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ακριβώς για αυτό το λόγο πίσω της στρατεύονται φανερά ή υπογείως όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας. Απέναντί μας σε αυτή τη μάχη έχουμε τον πολυεθνικό κολοσσό της Lafarge, την ΕΕ και τις οδηγίες της, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖA και όλους τους επίδοξους μνηστήρες της αστικής διαχείρισης, καθώς και όλους τους θεσμούς της τοπικής διοίκησης (περιφέρεια, δήμος). Η συμμαχία αυτή στρέφεται ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του και πρέπει να ηττηθεί με τη μαζική, μαχητική και με διάρκεια παρέμβαση το λαϊκού κινήματος.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει ότι παλεύει για:
• Τον τερματισμό της καύσης RDF και SRF, χωρίς να απολυθούν ή να μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών για οποιαδήποτε χρήση.
• Κοινωνικοποίηση – εθνικοποίηση της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, αφού πρόκειται για παραγωγική μονάδα μιας σημαντικής πρώτης ύλης και αποτελεί στρατηγικής σημασίας για το ίδιο το κίνημα και το λαό.
• Το σεβασμό του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε παραγωγική μονάδα. Επανασχεδιασμό της βιομηχανικής παραγωγής με βάση της κοινωνικές ανάγκες και όχι τη χρηματιστηριακή διαχείριση της παραγωγής. Μετεγκατάσταση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας και βαριάς βιομηχανίας σε περιοχές εκτός των αστικών ιστών.
• Ενάντια στο παιχνίδι κέρδους των πολυεθνικών, το οποίο ονομάζουν «εμπόριο ρύπων»
• Ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην εργασία, οι οποίες μεταξύ άλλων οξύνουν φαινόμενα «εργολαβικών» εργαζομένων (που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας), την εντατικοποίησης της εργασίας και αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα
• Την προστασία των φυσικών πόρων, και τη χρήση τους προς όφελος του λαού με βάση τις ανάγκες του

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στην προσυγκέντρωση των αγωνιστικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων της πόλης στο Θόλο (πανεπιστημιακό συγκρότημα Παπαστράτου) στις 12 το μεσημέρι.

Το Διοικητικό Προσωπικό του Π.Θ.
Ο Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού του Π.Θ. αναφέρει ότι 1.015.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο έχουν δώσει άδεια να καίει η ΑΓΕΤ. Αυτό μεταφράζεται σε 8.000 κιλά ανά βολιώτη τη στιγμή που η αναλογία αυτή για κάθε ευρωπαίο πολίτη είναι 13,5 κιλά. Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να μας κάνει να ξεσηκωθούμε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.

«Με μοιρασμένους ρόλους, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις προηγούμενες και νυν, Περιφέρεια και Δήμοι με τη νομοθεσία που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν καθώς και με τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις ορίων και περιβαλλοντικών μελετών, έχουν στρώσει το έδαφος για τη «νομιμοποίηση» αυτού του εγκλήματος σε βάρος της υγείας των κατοίκων της πόλης του Βόλου. Και απ’ αυτό το γεγονός αποδεικνύεται ότι κέρδη και λαϊκή υγεία δεν συμβιβάζονται. Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο πανβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών που θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 12:00 μ. στην αρχή της Ιάσονος.

Φοιτητικοί Σύλλογοι
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Δημοτικής Αγωγής, αναφέρουν ότι έχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια από την απαράδεκτη αδειοδότηση εκ μέρους της κυβέρνησης προς την ΑΓΕΤ, σε συνέχεια και κλιμάκωση των αδειών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ και της Περιφέρειας προς την εταιρία. Με τη συγκεκριμένη αδειοδότηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δόθηκε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ να «εισάγει» σκουπίδια, δηλαδή να μετατρέψει την πόλη σε αποτεφρωτήρα όλης της Ε.Ε.

Οι φοιτητές αναφέρουν ότι:
• Στην ΑΓΕΤ στο Βόλο έχουν δοθεί άδειες για να μπορεί να καίει συγκεντρωμένα ενναλακτικά απορριμματικά καύσιμα όπως τα ονομάζουν σε ποσότητα 1/6 σε σχέση με αυτά που καίγονται σε όλη την ΕΕ ( δηλαδή 1.015.000 τόνοι).
• Από αυτά οι 410.000 τόνοι είναι RDF/SRF. Με βάση τον κατάπτυστο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται να καίγονται σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας 480.000 τόνοι SRF/RDF. Δηλαδή στο Βόλο θα καίγεται το 85% των RDF/SRF όλης της Ελλάδας.
• Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα απορριμματικά καύσιμα αντιστοιχούν σε 13,5 κιλά ανά κάτοικο, στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 57 κιλά ανά κάτοικο και στο Βόλο σε πάνω από 8000 κιλά ανά κάτοικο!
• Σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΔΑ, το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών ( μαζί με το SRF/RDF) που θα παράγονται στην χώρα ανέρχονται σε 256.000/έτος με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Οι φοιτητές αναφέρουν ότι κυβέρνηση, ΕΕ, Περιφέρεια και Δήμος Βόλου είναι μαζί στο έγκλημα και παλεύουν για:
1. Όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ στην ΑΓΕΤ
2. Όχι στην κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου. ΕΕ Κυβέρνηση Περιφέρεια και Δήμος Βόλου από κοινού και με μοιρασμένους ρόλους προωθούν τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ
3. Η νομοθεσία τους και τα επιτρεπόμενα όρια που θέτουν καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Νόμος είναι το δίκιο, η υγεία και η ζωή του λαού.

Τέλος, καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην αρχή της οδού Ιάσονος, στο Βόλο.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας καλεί όλους τους εργαζόμενους, στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 12.00 το μεσημέρι στην αρχή της Ιάσονος.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, το έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού του Βόλου έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Είναι οι αδειοδοτήσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που δίνουν το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ να πνίξει την πόλη στα θανατηφόρα αέρια για να αυξήσει τα κέρδη της με την καύση σκουπιδιών.

Κυβέρνηση-ΕΕ, δημοτική και περιφερειακή αρχή στηρίζουν την καρκινογόνα καύση. Μετατρέπουν το Βόλο σε θάλαμο επικίνδυνων τοξικών ρύπων και αερίων. Η δημοτική αρχή εξάλλου, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα προωθεί την κατασκευαστή εργοστασίου SRF/RDF για τα κέρδη της ΑΓΕΤ, τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ.

Το Σωματείο Καθαριστριών
Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-ών Ν. Μαγνησίας, καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, στην συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην αρχή της Ιάσονος.

Οι καθαρίστριες καλούν για αντίσταση και πάλη για:
• την κοροϊδία και τις αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να πηγαίνουν μαζί με την προστασία των εργαζομένων και την υγεία του λαού.
• ν’ αποκαλύψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής Βόλου που όλοι τους έχουν συμβάλλει στην εγκληματική πολιτική εις βάρος των πολιτών τις πόλης, μετατρέποντας την περιοχή μας σε ένα επικίνδυνο θάλαμο θανατηφόρων αερίων.
• την αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική που αυξάνουν τα όρια των προς καύση καρκινογόνων ουσιών με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι την επίπτωση στη ζωή του πληθυσμού. Που με βάση αυτή τη νομοθεσία, σήμερα εντελώς νόμιμα, δόθηκε η άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει στο Βόλο 1 στα 6 σκουπίδια όλης της Ε.Ε.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου καλεί όλα τα μέλη του στην συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 12.00 το μεσημέρι στην αρχή της Ιάσονος.
Όπως αναφέρει, το έγκλημα εις βάρος της ζωής και της υγείας μας το συνυπογράφουν κυβέρνηση-ΕΕ, που όχι μόνο τάσσονται υπέρ της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και έχουν δώσει και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, αλλά προχωρούν στην αδειοδότηση για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF/RDF στην πόλη μας μετατρέποντας την σε θάλαμο επικίνδυνων ρύπων και αερίων.

«Δεν μας έπεισαν οι αρμόδιοι του ομίλου ΑΓΕΤ ότι το εργοστάσιο καίει με βάση τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν απάντησαν καν στην ερώτηση της προέδρου μας στην συνάντηση, που έγινε με δική τους πρωτοβουλία, σχετικά με τα όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ανά έτος σε κάθε κράτος. Αναρωτιόμαστε είναι δυνατόν η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή να μην προβλέπει επιτρεπόμενα όρια. Η αλήθεια είναι ότι τα όρια των επικίνδυνων ουσιών και οι όροι προστασίας της υγείας από τους επικίνδυνους ρύπους έχουν γίνει λάστιχο. Ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το πώς εξυπηρετούν τη κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Μαγνησία

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις