ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σωτήρης Γιαμάκος: Γ@@@ τα υπουργεία σας!

Σωτήρης Γιαμάκος: Γ@@@ τα υπουργεία σας!

Newsroom

Σχόλιο του Σωτήρη Γιαμμάκου, Αρχιτέκτονα και εκπαιδευτικού, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βόλου με τη Ν.Καπούλα, για το γεγονός ότι ο Βόλος του Τουρισμού και του Πολιτισμού είναι εκτός των αξόνων του Ευρωπαϊκού πλαισίου RIS3!

Ο κ.Γιαμάκος σημειώνει:

Καμιά απάντηση εδώ και 15 μέρες από θεσμικό παράγοντα, τον Δήμο, ή άλλο φορέα για το γεγονός ότι ο Βόλος του Τουρισμού και του Πολιτισμού είναι εκτός των αξόνων του Ευρωπαϊκού πλαισίου RIS3!

Τι σημαίνει το παραπάνω πλαίσιο για τη ένταξη έργων ΣΔΙΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα τύπου Jessica κλπ;

Ο Βόλος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο RIS3 – έξυπνη εξειδίκευση στις αναπτυξιακές χωρικές πολιτικές -, δεν έχει δυνατότητες ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο κλάδο του Τουρισμού, του Πολιτισμού και των Δημιουργικών βιομηχανιών!

Στη περιοχή μας σύμφωνα με το παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει τον Εθνικό Σχεδιασμό, μπορούμε να καινοτομήσουμε, να αναπτυχθούμε και να αξιώσουμε χρηματοδοτήσεις μόνο στο Αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, το μέταλλο και τα δομικά υλικά!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας στην αποδοτική χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και την αύξηση των συνεργειών μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, έχει υιοθετήσει την Έξυπνη Εξειδίκευση ως το βασικό μεθοδολογικό πλαίσιο σχεδιασμού της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο 2014-2020 και τη θεωρεί ως αρχική προϋπόθεση για την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υποστηρίζουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Η Έξυπνη Εξειδίκευση περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε χώρας ή περιφέρειας και τη συμφωνία ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για την αξιοποίησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγικός τομέας, ο ακαδημαϊκός τομέας, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος και ότι οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς λίγες, ιεραρχημένες δράσεις που υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα. Σημαίνει επίσης ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωση των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της περιφερειακής οικονομίας.

Από την εθνική RIS3 προσδιορίστηκαν 8 κλάδοι με δυνατότητες ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος:

• Αγρο-διατροφή

• Υγεία – φάρμακα

• Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

• Ενέργεια

• Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

• Μεταφορές

• Υλικά – κατασκευές

• Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές βιομηχανίες

Στη περιοχή μας σύμφωνα με το παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει τον Εθνικό Σχεδιασμό, μπορούμε να καινοτομήσουμε, να αναπτυχθούμε και να αξιώσουμε χρηματοδοτήσεις μόνο στο Αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, το μέταλλο και τα δομικά υλικά!

1 Στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος Regional Innovation Strategy for Smart Specialisation που αποδίδεται σύντομα με τα αρχικά RIS3 Οι όροι «Έξυπνη Εξειδίκευση», «Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση» και «RIS3» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ίδια έννοια.


Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις