ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παπαγιαννίτσης: Θέλω να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα!

Παπαγιαννίτσης: Θέλω να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα!

Δώρα Μιχαήλ

Ένας σημαντικός Έλληνας επιστήμονας, ένας Βολιώτης ερευνητής που μας έκανε περήφανους στο εξωτερικό και για καλή μας τύχη, από αγάπη για τον Βόλο και την Μαγνησία, επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και στον τόπο μας, μίλησε στο Volonakinews.gr για την επιστήμη, αλλά και την πολιτική.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Παπαγιαννίτση, Επίκουρο Καθηγητή της Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκλογές, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου στο πλευρό του Απόστολου Παπαδούλη.

Είναι μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα από κοντά. Είναι χαρά μου, που μου απέδειξε με την πορεία της ζωής του, ότι σημασία δεν έχει η ηλικία και ότι μπορεί κανείς με συνέπεια, αφοσίωση και αγάπη γι αυτό που κάνει να φτάσει σε κορυφαίες θέσεις, να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία μέσω της επιστήμης του, μη αφήνοντας στην άκρη τη προσωπική του ζωή, αφού παρά το τεράστιο βιογραφικό του, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο υπέροχων κοριτσιών.

Ένας άνθρωπος πολύ σεμνός, ταπεινός, σοβαρός, όπως είναι πάντα τελικά όλοι οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά για να φτάσουν τον στόχο. Ένας άνθρωπος που αποδεικνύει μέσω της δουλειάς του καθημερινά πως στο κέντρο είναι ο άνθρωπος και για τον άνθρωπο, πήρε την απόφαση να κριθεί και να του δοθεί η ευκαιρία να προσφέρει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χαρήκαμε βαθιά που τον γνωρίσαμε και ευχόμαστε να είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αφού είναι από αυτούς που μέσω της πορείας του έχει αποδείξει ότι όχι μόνο ξέρει να βάζει στόχους, αλλά κυρίως ξέρει να τους κατακτά!

Είναι από αυτούς, που αποδεικνύουν πως “ναι” αγαπούν αληθινά τον Βόλο, γιατί ο κ.Παπαγιαννίτσης, άφησε πίσω του μια μεγάλη καριέρα, για να ζει και να ξυπνάει στη πόλη μας, σε μια εποχή μάλιστα που συμβαίνει το αντίθετο και οι επιστήμονες μας φεύγουν στο εξωτερικό!

Διαβάστε την συνέντευξη του:

Κ.Παπαγιαννίτση είστε ένας νέος επιστήμονας με μια σημαντική σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Σε μια εποχή που οι νέοι μας φεύγουν για το εξωτερικό, εσείς αποφασίζετε να γυρίσετε. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Από το εξωτερικό αποκόμισα πολλές γνώσεις και εμπειρία. Παρόλα αυτά, πάντα στόχος μου ήταν να προσφέρω στο τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αυτός είναι και ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ και με τη τοπική αυτοδιοίκηση. 

Θεωρητικά, πολλές φορές υποστηρίζουμε πως η Ελλάδα έχει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Εσείς ένας διακεκριμένος επιστήμονας, πιστεύετε πως όντως ισχύει;

Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αποτελούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι γεμάτα από τέτοιους επιστήμονες. Αλλά και αν κάνουμε μία έρευνα θα διαπιστώσουμε ότι και στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού εργάζονται Έλληνες επιστήμονες. Αυτό ακόμη μπορεί να αποδειχθεί και από τα βιβλιομετρικά στοιχεία των Ελλήνων επιστημόνων.

Έχετε ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, είστε μάλιστα σχεδόν κάθε χρόνο ομιλητής σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ιατρικά συνέδρια του κόσμου, ποια είναι η γνώμη των ξένων επιστημόνων για τους Έλληνες επιστήμονες;

Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά την αξία μας μέσω της δουλειάς μας, και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος. 

Έχετε σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είστε και Ακαδημαϊκός και με αυτή την ταυτότητα θα ήθελα να σας ρωτήσω, θεωρείτε ότι τα δικά μας Πανεπιστήμια υπολείπονται σε κάτι αυτών του εξωτερικού;

Σε επίπεδο γνώσεων τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπολείπονται αυτών του εξωτερικού. Όμως τα Ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέες τεχνολογίες, ώστε οι Έλληνες φοιτητές να μην είναι μόνο θεωρητικοί γνώστες αυτών. Γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για την εύρεση πόρων για τον εξοπλισμό των πανεπιστημίων.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό θα αντιληφθεί πως είστε από τους επιστήμονες που αγαπούν πολύ την έρευνα. Ένας νέος ερευνητής τι τύχη μπορεί να έχει στην Ελλάδα ή αν θέλετε πόσο μεγάλη είναι διαφορά σήμερα μεταξύ των ξένων κέντρων έρευνας και των δικών μας;

Αγαπώ την έρευνα γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις γύρω από τη ζωή, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες. Θεωρώ ότι εάν εργάζεσαι σκληρά μπορεί να επιτύχεις όπου και εάν βρίσκεσαι. Αλλά, όπως είπα και παραπάνω, θα πρέπει να βρούμε πόρους για τον εκσυχρονισμό των ελληνικών κέντρων έρευνας.

Κ.Παπαγιαννίτη, γεννημένος μόλις το 1982, διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας πραγματικά γεννιούνται συναισθήματα θαυμασμού και ταυτόχρονα απορίας. Τι κρύβεται πίσω από μια τόσο μεγάλη πορεία; Είναι μοναχική η ζωή του ερευνητή;

Η ενασχόληση με την έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα και μοναχική ζωή. Αντίθετα θα πρέπει να ζεις ανάμεσα στους ανθρώπους ώστε να γνωρίζεις ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, όλοι μας θα πρέπει να θέτουμε στόχους, και να εργαζόμαστε μεθοδικά για την επίτευξη αυτών. Αλλά ποτέ ας μην ξεχνάμε το σημαντικό ρόλο της οικογένειας μας που πάντα βρίσκεται συμπαραστάτης των αποφάσεων μας. 

Στους φοιτητές σας, στα νέα παιδιά που θέλουν ν ασχοληθούν με την επιστήμη και που αγαπούν την έρευνα, ποιά είναι η συμβουλή σας;

Καθημερινά συμβουλεύω τα παιδιά μου να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν, και ποτέ να μην απογοητευθούν από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Αυτό συμβουλεύω και στους φοιτητές μου.

Ένας άνθρωπος πετυχημένος ως προς τους στόχους του, αναγνωρισμένος επιστημονικά και έχοντας λύσει τα βιοποριστικά του προβλήματα, γιατί παίρνει την απόφαση να είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο πλευρό του Απόστολου Παπαδούλη;

Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω θέλω να προσφέρω στο τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η επιλογή μου ως προς το πρόσωπο του Απόστολου Παπαδούλη βασίστηκε τόσο στις προσωπικές του ικανότητες όσο και στις θέσεις του προγράμματος του. 

Τέλος, θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κορύφωση της επιστήμης σε Θεσσαλικό, αλλά και τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα τοπική ανάπτυξη, αν εκλεγούν επιστήμονες σαν εσάς ή υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικής κοινότητας; Δώστε μας ένα παράδειγμα.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη μίας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της νέας Δημοτικής αρχής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παραδείγματος χάριν, η νέα Δημοτική αρχή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα μπορούσε να εργαστεί για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης, δηλαδή την ανάπτυξη ενός συστήματος σταθμών περισυλλογής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις