ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έρχεται αφρικανική σκόνη! Πρόγνωση καιρού από Μάριο Τσανιδάκη

Έρχεται αφρικανική σκόνη! Πρόγνωση καιρού από Μάριο Τσανιδάκη

Κατερίνα Μπακρατσά

Ο Σεπτέμβρης άρχισε να φοράει τα γυαλιά ηλίου του, τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα ανεβαίνει αισθητά και θα πλησιάζει στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τα επίπεδα καύσωνα. Στην Μαγνησία όπως τα έχουμε πει τα πεδινά μακριά από την θάλασσα θα φλερτάρουν μέχρι το Σάββατο τοπικά με 37-39 ίσως και λίγο παραπάνω λόγο ζεστού ρεύματος . Μαζί με την έντονη ζέστη θα υπάρξει και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης και σταδιακά θα αυξάνονται.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την όλη εξέλιξη για τις επόμενες ημέρες, ας ξεκινήσουμε με την Πέμπτη.

Πέμπτη 15/9.
Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη την Μαγνησία και στις Σποράδες με κάποια σκονοσυννεφα να κάνουν την εμφάνιση τους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23°C έως 33°C στα πεδινά της Μαγνησίας και τοπικά θα φθάσει τους 35°C μακριά από την θάλασσα. Στις Σποράδες δεν αναμένεται να ξεπεράσει η μέγιστη των μεσημβρινών ωρών τους 27-28°C. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί στην αρχή της ημέρας και προς το τέλος θα στραφούν σε ΝΑ κατευθύνσεις.

Παρασκευή 16/9.
Αίθριος καιρός καθόλη την διάρκεια της ημέρας με την σκόνη να παραμένει και να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29°C έως 34°C στα πεδινά της Μαγνησίας και τοπικά μακριά από την θάλασσα θα καταφέρνει ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει στους 37-38 βαθμούς κελσίου. Στις Σποράδες η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 28°C. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.

Σάββατο 17/9.
Οι υψηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα θα συνεχίζουν να δίνουν το πηδάλιο στον ήλιο, καλά θα κρατεί το καλοκαίρι με την θερμοκρασία να παρουσιάζει εκ νέου κορύφωση και να κυμαίνεται στα πεδινά της Μαγνησίας από 25°C έως 36°C και τοπικά μακριά από την θάλασσα θα φθάνει στους 39 και ίσως λίγο παραπάνω. Στις Σποράδες θα αγγίξει τους 28°C με 30°C. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς με ΝΑ διευθύνσεις. 

Κυριακή  18/9.
Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε ένα πέρασμα από λασποψιχάλες η ασθενείς βροχοπτώσεις νωρίς το πρωί της Κυριακής πολύ σύντομο θα είναι και ο ήλιος γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση του. Η θερμοκρασία στα πεδινά της Μαγνησίας θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 23°C έως 30°C ενώ τοπικά θα παρατηρηθούν 33-34 βαθμούς μακριά από την θάλασσα. Στις Σποράδες η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26°C. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν προς το μεσημέρι και θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με ένταση στα 4-6 μποφόρ ενώ το βράδυ θα στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση.

Επαληθεύτηκαν οι ενδείξεις μου για τον ψυχρό χείμαρρο από την ΒΑ Ευρώπη.


Εντυπωσιακό αποχαιρετιστήριο μας ετοιμάζει το καλοκαίρι και πολύ σύντομο. Η Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσουν ιδανικές συνθήκες για να πιούμε ένα μοχίτο και να κάνουμε μια βουτιά στην παραλία, όμως την επόμενη εβδομάδα τα μπουφάν πρέπει σιγά σιγά να τα ετοιμάζουμε καθώς το φθινόπωρο στέλνει τα χαιρετίσματα του και είναι έτοιμο να δείξει τα δόντια του με την ανάσα του να είσαι ολίγον τι χειμωνιάτικη. Πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από την Κυριακή και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε εντυπωσιακή “βουτιά” της θερμοκρασίας την οποία θα την αισθανθούμε απότομα. Το φθινόπωρο έρχεται “φουριόζο” προς την χώρα μας και θα διώξει  τον θερμό τομέα και  τις “καμήλες” τις Αφρικής νοτιότερα. 

Για την Μαγνησία προβλέπω αστάθεια από 20 του μηνός και μετέπειτα θα δούμε κατά πόσο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα και πόσο είναι πρόθυμα να κρατήσουν.


Θα βγει ενημέρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο για την επερχόμενη καιρική διάταξη και ατμοσφαιρική διαταραχή, η μετεοκουζίνα μας, φέρνει πολύ καιρικό ενδιαφέρον με πολλα  υποσενάρια στην βιβλιοθήκη των προγνωστικών μοντέλων να “μαρτυρούν” ένα δυνατό μπάσιμο του φθινοπώρου που μπορεί να είναι και αρκετά επικίνδυνο από άποψη φαινομένων.

Αυτή ήταν η ενημέρωση για τις επόμενες ημέρες θα τα ξαναπούμε το Σαββατοκύριακο όπου θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το καιρικό ντελίριο που έπεται, καλή συνέχεια σε όλους και σε όλες.

Πρόγνωση: Μάριος Τζανιδάκης.


Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις