ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

E.Mπριλάκης: Ο ειδικός στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων και αθλητικών κακώσεων

E.Mπριλάκης: Ο ειδικός στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων και αθλητικών κακώσεων

Newsroom

Ο ορθοπαιδικός χειρουγός – Αθλητίατρος, Εμμανουήλ Μπριλάκης, έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων και αθλητικών κακώσεων.
Με εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Όντας συνεργάτης με νοσοκομεία μοναδικού κύρους στην Ελλάδα, ο Εμμανουήλ Μπριλάκης έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, διαφορετικών απαιτήσεων. Παράλληλα, διατηρεί σύγχρονα ιατρεία στα βόρεια και τα νότια προάστεια, πλήρως εξοπλισμένα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ο εξειδικευμένος ιατρός, παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στη ορθοπαιδική χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων ορθοπαιδικής, παγκοσμίως, σε πολλά από τα οποία έχει διατελέσει και εισηγητής ή εκπαιδευτής.

Αρθροσκόπηση ώμου – Τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική του ώμου έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη, κυρίως λόγω της εξέλιξης και διάδοσης μίας νέας επαναστατικής τεχνικής, ελάχιστης επεμβατικότητας. Πρόκειται για τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, η οποία αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου.

Η αρθροσκόπηση αρχικά είχε διαγνωστική χρήση. Στην πορεία, η εξέλιξη των εργαλείων, των τεχνικών και η εξοικείωση των χειρουργών με αυτή την, ανέδειξε την θεραπευτική της χρήση. Πλέον, κάνουμε λόγο για την πιο αξιόπιστη μέθοδο ακρίβειας και ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων του ώμου.

Η αρθροσκόπηση ώμου εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων του ώμου. Αφορά τόσο σε αθλητές όσο και σε ανθρώπους εκτός αθλητικής δραστηριότητας.
Βασικός στόχος είναι η διόρθωση βλαβών και, κατ’ επέκταση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Στις περιπτώσεις των αθλητών, η αρθροσκόπηση συμβάλλει στην ταχύτερη επιστροφή τους στην αθλητική δραστηριότητα.

Με την αρθροσκόπηση ώμου, ο γιατρός έχει πλήρη οπτική επαφή με το εσωτερικό της άρθρωσης. Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που συνδέονται με κάμερα high definition, η άρθρωση απεικονίζεται σε μεγέθυνση, διευκολύνοντας την εκτέλεση της επέμβασης στο μέγιστο βαθμό.

Η νέα αυτή τεχνική έχει αποκτήσει το προβάδισμα ανάμεσα στις επιλογές των εξειδικευμένων χειρουργών. Προσφέροντας την ελάχιστη επεμβατικότητα, ο ασθενής απολαμβάνει σημαντικά οφέλη αποφεύγοντας τη δυσάρεστη εμπειρία του πόνου και της αιμορραγίας της ανοικτής επέμβασης.

Από τι αποτελείται η άρθρωση του ώμου;

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από την ωμογλήνη και το βραχιόνιο οστό, τα οποία περιβάλλονται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος λειτουργεί προστατευτικά στην άρθρωση ελαχιστοποιώντας την τριβή ανάμεσα στα οστά και  απορροφώντας τους κραδασμούς.

Ο ώμος, σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος, έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Τα τρία οστά από τα οποία αποτελείται είναι:

  1. η ωμοπλάτη,
  2. το βραχιόνιο οστό και
  3. η κλείδα


Οι  στροφικές λειτουργίες του ώμου οφείλονται στο σχηματισμό του «στροφικού πετάλου» που προκύπτει από του εξής 4 τένοντες:

  • Υπερακάνθιος
  • Υπακάνθιος
  • Υποπλάτιος
  • Ελάσσονας στρογγυλός

Το στροφικό πέταλο γειτνιάζει με το ακρώμιο, το οποίο βρίσκεται στο ανώτερο μέρος της ωμοπλάτης. Τα δύο αυτά στοιχεία του ώμου, χωρίζονται από το θύλακο, ο οποίος τα προστατεύει από τη μεταξύ τους τριβή.

Πότε ενδείκνυται η Αρθροσκόπηση Ώμου;

Οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση ώμου αφορούν σε μεγάλο εύρος παθήσεων και τραυματισμών του ώμου. Αυτές μπορεί να είναι η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου, το Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης, η Ασβεστοποιός τενοντίτιδα, το Εξάρθρημα ώμου.

Άλλες περιπτώσεις όπου η αρθροσκόπηση ώμου κρίνεται κατάλληλη είναι:

Αρθροσκόπηση Ώμου – Ποια είναι τα Οφέλη της;

Τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη της αρθροσκόπησης ώμου σχετίζονται με τον ελάχιστα επεμβατικό της χαρακτήρα.
Πρόκειται για μία αναίμακτη διαδικασία, κατά την οποία ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει δυσάρεστες καταστάσεις πόνου και ταλαιπωρίας.

Επίσης, η ελάχιστη επεμβατικότητα της αρθροσκόπησης συντελεί στα εξής:

  • Μικρότερες πιθανότητες επιπλοκών (<1%)
  • Εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα
  • Ελαχιστοποίηση του τραύματος
  • Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες
  • Εξιτήριο την ίδια κιόλας ημέρα

Αρθροσκόπηση Ώμου – Πώς πραγματοποιείται;

Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται κατόπιν προεγχειρητικών εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ιατρικό ιστορικό του ασθενούς,
  • Καρδιολογικές εξετάσεις
  • Αιματολογικές εξετάσεις

Η αναισθησία που χορηγείται είναι είτε τοπική είτε γενική, ανάλογα με την περίπτωση και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. 

Διαμέσου μικρών τομών που θα πραγματοποιήσει ο χειρουργός, εισέρχεται ειδικό εργαλείο (αρθροσκόπιο), το οποίο προσφέρει οπτική καταγραφή της άρθρωσης. Ο γιατρός παρακολουθεί την εικόνα μέσω οθόνης υψηλής ευκρίνειας δημιουργώντας, έτσι, τις ιδανικές συνθήκες ακρίβειας στην εκτέλεση της διαδικασίας.

Για τη διευκόλυνση της επέμβασης, γίνεται συνεχής ανακύκλωση φυσιολογικού ορού με τη βοήθεια αντλίας. Έτσι προκαλείται διάταση στην άρθρωση και βοηθάει τον χειρουργό να κινείται ευκολότερα μέσα σε αυτή.

Με τη χρήση ειδικών εργαλείων, διενεργείται η αποκατάσταση της βλάβης. 

Αρθροσκόπηση Ώμου – Μετεγχειρητικά

Ο ασθενής μετεγχειρητικά θα πρέπει να ακολουθήσει με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού με σκοπό την ταχύτερη δυνατή επάνοδό του.
Η κινητοποίησή του ξεκινάει ήδη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Την ίδια κιόλας ημέρα, ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην οικία του.
Μια επιτυχημένη επέμβαση ακολουθείται από πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει στόχο την ανάκτηση του εύρους κίνησης και τη μυϊκή ενδυνάμωση του ώμου.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις