Δύο νέες ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη τόσο προς την Εφορία όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα γίνει τον επόμενο μήνα και θα προβλέπει ένα γενναίο κούρεμα οφειλών», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
«Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, δυνητικά, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, όταν επιβάλλονταν υπέρογκες εισφορές και έμπαιναν τα λουκέτα».
Οι 120 δόσεις θα ισχύσουν για όλους, ακόμη και για οφειλέτες με χρέος κάτω από τα 3.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά οφειλέτες που είχαν δημιουργήσει χρέη από το 2002 έως και τις 31/12/2017, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 30 ευρώ για τους αγρότες.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ωφεληθούν όλοι οι οφειλέτες με χρέη έως 55.000 ευρώ.
Κοινά στοιχεία των νέων ρυθμίσεων θα είναι:
- η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις,
- η ηλεκτρονική κατάθεση της σχετικής αίτησης κατά τα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων,
- το κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% και ειδικά προς την Εφορία κούρεμα έως και 95% των προστίμων και
- ελάχιστη δόση 50 ευρώ (μπορεί και μικρότερη),
- αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης όπως πχ δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού.
Σημαντικές παράμετροι που μένει να διευκρινιστούν είναι αν και πώς θα ενταχθούν και οι οφειλές του 2018, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με τα οποία θα κρίνεται αφενός η βιωσιμότητα του κάθε οφειλέτη και αφετέρου ο αριθμός και το ύψος των δόσεωνπου θα λαμβάνει και τι θα γίνει με όσους έχουν λάβει ήδη ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (φαίνεται μέχρι στιγμής πώς δεν θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση).
Στόχος είναι να τύχουν ανάλογων ευνοϊκών ρυθμίσεων με αυτές που υπάρχουν στον εξωδικαστικό για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και εκείνες οι κατηγορίες του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν με το στενό πλαίσιο της ρύθμισης σε 12 δόσεις. Ο λόγος για μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους, επιχειρήσεις που δεν είχαν μια θετική χρήση στις 3 προηγούμενες χρονιές ή έχουν κάνειπαύση εργασιών, για όσους δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδοςκαι για επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες.
Πιο συγκεκριμένα για την Εφορία, στόχος είναι να «τρέξουν» δύο ρυθμίσεις. Αφενός οι έως 120 δόσεις και αφετέρου η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε έως 24 και έως 48 ανάλογα με τη βιωσιμότητα του οφειλέτη αλλά και την περιουσιακή κατάσταση του καθενός αφού δύο οφειλέτες που χρωστούν το ίδιο ποσό αλλά δεν έχουν ίδια εισοδήματα δεν θα πάρουν ίδιο αριθμό δόσεων.
Για τη ρύθμιση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα υπάρξει «επανυπολογισμός» των οφειλών με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ στόχος είναι να βρεθεί λύση για τους ασφαλισμένους εκείνους που ενώ είναι στα όρια συνταξιοδότησης,εντούτοις, λόγω του ότι οφείλουν ποσά άνω των 20.000 ευρώ δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη.
Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους δύο σημαντικά δεδομένα. Αφενός από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέα χρέη, αφετέρου, αυτή φαίνεται πώς θα είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των οφειλών τους σε Εφορία και Ταμεία.