ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πώς θα μειώσετε κατά 40% τα πρόστιμα της εφορία

Πώς θα μειώσετε κατά 40% τα πρόστιμα της εφορία

Δώρα Μιχαήλ

Με δέλεαρ τη μείωση των επιβληθέντων προστίμων κατά 40% η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί όσους φορολογούμενους έχουν ελέγξει οι υπηρεσίες της, να παραιτηθούν από το δικαίωμα προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια και να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά που αναγράφονται στις οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Ειδικότερα, στην Εγκύκλιο ορίζεται ότι παρέχεται στο φορολογούμενο η δυνατότητα να αποδεχθεί, με ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη δήλωση, η οποία υποβάλλεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη προσδιορισμού του φόρου, εντός της προθεσμίας για άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής:

την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού που έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι την 17.1.2018 ή
την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού που θα εκδοθεί κατόπιν προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.
Προϋπόθεση είναι η εξόφληση της προκύπτουσας οφειλής εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της πράξης για την παροχή μείωσης του επιβληθέντος προστίμου.
Επίσης, προβλέπεται ότι η μείωση του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου εφαρμόζεται και επί των εκκρεμών στις 17.1.2018 υποθέσεων.

Ειδικότερα, στον όρο «εκκρεμείς» για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, περιλαμβάνονται:

Οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης
Οι υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούσε η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεση
Οι υποθέσεις που είχαν συζητηθεί και δεν είχε εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή είχε εκδοθεί μη αμετάκλητη απόφαση αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.
Η διαδικασία
Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων επί των εκκρεμών υποθέσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης – ανέκκλητης δήλωσης ανεπιφύλακτης αποδοχής της πράξης προσδιορισμού του φόρου ή της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση να μην έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αποδοχής.

Αν η εξόφληση δεν διενεργηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η ανωτέρω μείωση δεν ισχύει και παραμένει απαιτητό το σύνολο του ποσού.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα: Ελεύθερο Τύπο

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις