ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι νέες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους…

Οι νέες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους…

Newsroom

Από 39,06 ευρώ έως 107,42 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος κυμαίνονται – σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει σήμερα το money money.gr – οι νέες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ που έρχονται από 1/1/2019 για 200.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αρτοποιούς και βενζινοπώλες.

Οι εν λόγω εισφορές “αγνοούνταν” από την 1/1/2017 καθώς δεν έχουν καταλογιστεί μέχρι σήμερα στους υπόχρεους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας σημαντικός όγκος αναδρομικών οφειλών. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση υπολογίζονται στο 7% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (αργότερα προστέθηκαν στην βάση υπολογισμού και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους), ποσοστό που πέφτει στο 6,5% από 1η Ιουνίου 2019. Οι εισφορές πρόνοιας – εφάπαξ αντιστοιχούν στο 4% επί της ίδιας βάσης υπολογισμού.

Υποχρέωση ασφάλισης για επικούρηση ή και πρόνοια έχουν κυρίως οι μισθωτοί, ενώ από τους μη μισθωτούς ασφαλίζονταν στους εν λόγω κλάδους υποχρεωτικά μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες του ΕΤΑΑ και μια μικρή μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, συνολικά περίπου 200.000 ασφαλισμένοι. Από την 1/1/2017 το επικουρικό υπερταμείο εισπράττει μόνο από τους μισθωτούς που συνιστούν και την ευρεία πλειοψηφία των ασφαλισμένων του. Ταυτόχρονα αναζητούνταν η κατάλληλη φόρμουλα είσπραξης των οφειλομένων και τρεχουσών εισφορών από τους μη μισθωτούς, που να μην οδηγεί όμως σε οικονομική εξάντληση των υπόχρεων, οι οποίοι ήδη κατέβαλαν το 26,95% του εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη και υγεία.

Η λύση που δίνεται τώρα είναι διττή :

υπολογισμός αναδρομικά από 1/1/2017 των υποχρεώσεων για όλους με βάση το ελάχιστο πλαφόν, δηλαδή εισφορά σταθερού ποσού και
αποπληρωμή των αναδρομικών που συσσωρεύτηκαν για 24 μήνες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε 36 μήνες.
Η λύση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εισπραχθούν οι εισφορές, οφειλόμενες και τρέχουσες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να καταβάλλουν 4% έως 11% του καθαρού εισοδήματός τους για τις νέες τρέχουσες εισφορές, ενώ θα έπρεπε να αποπληρώνουν με αντίστοιχα ποσά και τις οφειλόμενες. Δηλαδή χωρίς την ρύθμιση, η μηνιαία επικουρική εισφορά για καθαρό ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα ανέρχονταν σε 105 ευρώ, αντί για 41 ευρώ. Αν ο ίδιος αυτοαπασχολούμενος ασφαλίζεται και για πρόνοια θα έπρεπε να καταβάλλει επιπλέον 60 ευρώ το μήνα, δηλαδή σύνολο 165 ευρώ μόνο για τη μηνιαία τρέχουσα εισφορά. Με σταθερό εισόδημα θα είχε συσσωρεύσει αναδρομικές οφειλές 3.960 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση για ετήσιο εισόδημα 25.200 ευρώ θα σήμαινε μηνιαίο ασφάλιστρο 231 ευρώ το μήνα τρέχουσα εισφορά και οφειλή αναδρομικών (με την παραδοχή του σταθερού εισοδήματος) 5.544 ευρώ.

Οι νέες εισφορές θα καταφθάσουν με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2019, δηλαδή προς τα μέσα Φεβρουαρίου και θα είναι πληρωτέα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αφορούν πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων στα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ :

Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%
Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%
Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%)
Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).
Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Πίνακες: http://www.money-money.gr/news/oi_nees_eisfores_epikoyrhshs_gia_aytoapasxoloymenoys

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις