ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί: «Πρεμιέρα» με εκατοντάδες ακίνητα στο σφυρί

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί: «Πρεμιέρα» με εκατοντάδες ακίνητα στο σφυρί

Newsroom

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου καθώς για σήμερα είχαν προγραμματιστεί να μπουν στο σφυρί 530 ακίνητα – με τους 133 εξ αυτών να μπαίνουν σε αναστολή την τελευταία στιγμή – ενώ μέχρι το τέλος του μήνα έχουν μπει στη λίστα 2.500 ακίνητα.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φορτώνονται συνεχώς νέες υποθέσεις και πλέον ο ρυθμός με τον οποίο θα πραγματοποιούνται υπερβαίνει τους 2.000 κάθε μήνα.

‘Οπως έγραψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο από τον SSM, ο οποίος ζητά δραστική μείωση στα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων. Οι τραπεζίτες δε ετοιμάζονται ήδη για τα ανανεωμένα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα υποβάλουν για έγκριση στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Με τα νέα πλάνα θα αναθεωρηθούν οι στόχοι του 2019 και θα τεθούν για πρώτη φορά αυτοί για το 2020 και το 2021.

Η οδηγία που έχει φτάσει στις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη εν όψει της σύνταξης των νέων πλάνων είναι ότι πρέπει η νέα στοχοθεσία να μεθοδευτεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει «well below 20%», δηλαδή πολύ πιο κάτω από 20%. Στις τράπεζες ερμηνεύουν την οδηγία του SSM βάζοντας ως στόχο στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να περιοριστούν στην περιοχή μεταξύ του 15%-17%. Η πίεση προς τις τράπεζες αυξάνεται και από τους μετόχους καθώς τα ξένα funds δεν συγκινούνται με επιδόσεις που θα συντηρούσαν το απόθεμα των κόκκινων δανείων σε επίπεδα πάνω από το 20% των χαρτοφυλακίων.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ. Είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019. Η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευτυχής με τη συγκεκριμένη προοπτική, αλλά τα περιθώρια για πιέσεις στις τράπεζες δεν είναι πολλά.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις