ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ακόμα μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ, μας περιμένει μετά το καλοκαίρι

Ακόμα μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ, μας περιμένει μετά το καλοκαίρι

Δώρα Μιχαήλ

Η μεγάλη πτώση στις εμπορικές αξίες των ακινήτων, ως αποτέλεσμα της τεράστιας μείωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων στα επτά χρόνια της κρίσης, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το τελευταίο μνημόνιο, οδηγούν σε νέα ύψη τη φορολογία των ακινήτων από την επόμενη χρονιά.

Αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση και να τον αντικαταστήσει με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως είχε δεσμευθεί, σχεδιάζει τη διατήρηση των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, παρά το ότι από την επόμενη χρονιά οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν.

Δηλαδή ενώ η φορολογητέα αξία ενός ακινήτου θα μειωθεί λόγω μείωσης της αντικειμενικής του αξίας, εν τούτοις ο φόρος που θα ζητηθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με τον σημερινό.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα στηρίζονται στον μέσο όρο τιμών όπως αυτός θα προκύπτει από την ηλεκτρονική βάση στην οποία θα καταχωρίζονται όλες οι συναλλαγές ακινήτων. Την ευθύνη για την ενημέρωση της βάσης θα έχουν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι κάθε φορά που θα ολοκληρώνουν μια αγοραπωλησία, θα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν το ηλεκτρονικό σύστημα για την επιφάνεια του ακινήτου, την τιμή πώλησης, ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέσου όρου που θα προσδιορίσει και τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Το θέμα είναι ότι όσες αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται αυτό τον καιρό, πραγματοποιούνται λόγω ανάγκης των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν χρήματα, συνεπώς τα ύψη των αγοραπωλησιών είναι εξαιρετικά χαμηλά. Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει από τους πιστωτές την διαμόρφωση ελάχιστων τιμών, ώστε οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα φορολογούνται τα ακίνητα, να μην καταρρεύσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, οι πτώσεις των αντικειμενικών αξιών να μην επιφέρει μείωση φορολογικών εσόδων, υποχρεώνουν την κυβέρνηση που θα στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά το καλοκαίρι, να υπολογίσει το φόρο του 2018 με βάση τις (αυξημένες) αντικειμενικές αξίες του 2017.

Παράλληλα, δεν μπορεί παρά να αυξηθεί και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης όπως επίσης και να μειωθούν τα αφορολόγητα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών από το επίπεδο των 150.000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα.

Εκεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται ο νέος ΕΝΦΙΑ, πιο διογκωμένος από κάθε άλλη φορά.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις