ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Aυτά είναι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση-Πότε θα ενεργοποιηθούν

Aυτά είναι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση-Πότε θα ενεργοποιηθούν

Newsroom

«Αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε και τα υπόλοιπα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού» δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς, ωστόσο, αυτή τη στιγμή να κρίνεται κάτι τέτοιο αναγκαίο.

Και αυτό εναπόκειται στους πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και συμπεριφέρονται με αίσθημα ευθύνης.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση, προβλέπει διάφορα πρωτόκολλα ενεργειών, που τα περισσότερα μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, το μέτρο περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων δεν είναι το τελευταίο μέτρο.

Σε έσχατη περίπτωση, αν δηλαδή, εφησυχάσουμε και δεν συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες να τηρούμε τα έκτακτα μέτρα, τότε είναι πιθανόν όπως λένε και οι ειδικοί επιστήμονες να χάσουμε ότι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το επόμενο μέτρο θα είναι πιο «επώδυνο» για τους πολίτες, καθώς προβλέπει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, κλειστά καταστήματα καθώς και περαιτέρω περιορισμούς σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται «μπροστά» περίπου 25 ημέρες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στα μέτρα που έχει λάβει, με αποτέλεσμα αυτό να έχει βγει μέχρι στιγμής θετικό ως προς την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα στους υπουργούς του κατά την πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη.

Ο σκοπός μας, είπε, είναι πάντα να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Και μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα «μένουμε σπίτι».

Γι΄ αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ευχαριστήσει τους πολίτες που κάνουν πράξη τις αποφάσεις της κυβέρνησης:

«Μέχρι στιγμής, πρέπει να αναφέρω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Τα οποία, τα πήραμε ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας. Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Τώρα, λοιπόν, αυτό έγινε και με το νόμο και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης».

Έμφαση θα δοθεί στη γενναία υποστήριξη του ΕΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση κινητοποιούνται οι πάντες, μαζί και το σύνολο της κυβέρνησης. Ήδη μετά τις πρωτοβουλίες ιδιωτών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που σπεύδουν σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, προχωρά και η συνεργασία ιδιωτικών μονάδων φροντίδας με το Δημόσιο για περαιτέρω κρεβάτια σε νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρά επίσης στις απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των εθελοντών, που έχουν ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες σε πολλές ειδικότητες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά και στην οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, γιατί είναι αλήθεια η επόμενη ημέρα δυστυχώς θα είναι δύσκολη, σαν να αρχίζει η χώρα από την αρχή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει ότι το 2020 θα έχουμε ύφεση αντί ανάπτυξης και ο στόχος είναι η ύφεση να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερο. Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει αναπτυξιακά εργαλεία, κατά του Covid-19 που «δηλητηριάζει» την οικονομία, η οποία μόλις είχε «αναρρώσει» από την προηγούμενη κρίση και τα μνημόνια που είχε περάσει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως δείχνουν και οι έρευνες που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, με τις έως τώρα ενέργειές του έχει κερδίσει την πλειοψηφία των πολιτών, που αποδέχονται τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ενισχύει την κυβερνητική συνοχή και εξασφαλίζει μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας ότι στο τέλος αυτή η μάχη θα κερδηθεί προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις