ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Βρέχει χρήμα» τον Απρίλιο για να κρατηθούν όρθιες αγορά και κοινωνία

«Βρέχει χρήμα» τον Απρίλιο για να κρατηθούν όρθιες αγορά και κοινωνία

Newsroom

Στο 4% η ύφεση – Αυξάνονται  κάθε εβδομάδα οι επιπτώσεις – Πρόγραμμα SURE για “800άρια” ετοιμάζει και η ΕΕ – Tα νέα μέτρα στήριξης

Γύρω στο 4% τοποθετεί πλέον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την πτώση του ΑΕΠ της χώρας για φέτος, με τα ως τώρα δεδομένα. Στη μάχη αυτή πολλά θα κριθούν στο Eurogrpoup της ερχόμενης Τρίτης 7 Απριλίου. Ωστόσο η Ελλάδα καταφέρνει ήδη και κινείται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η μία μετά τις άλλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αγκαλιάζονται από την ΕΕ.

Ήδη για αρχή, όπως παρουσίασε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα αυξάνει κατά 5 δισ. ή +2,6% του ΑΕΠ το αποθεματικό του Προϋπολογισμού για κρατικές δαπάνες, ενώ η Ευρωζώνη κατά 2% μόλις. Αν φτάσουν μάλιστα τα 6,8 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν έτσι και το 3%, χωρίς να υπολογίζονται και όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που επινοεί και θέτει σε εφαρμογή η Αθήνα.

Μόλις εχθές όμως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με το οποίο θα μοχλεύσουν οι τράπεζες έως 7 δισ ευρώ για Κεφάλαιο Κινήσεως στις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοφανή ταχύτητα ενέκρινε το αίτημα μας για την δημιουργία Εγγυοδοτικού Ταμείου έως του ποσού των 2.000.000.000 ευρώ, με τα οποία οι τράπεζες, άμεσα θα μοχλεύσουν δάνεια Κεφαλαίου Κινήσεως έως 7.000.000.000 ευρώ. Η επανεκκίνηση της Οικονομίας μας εξασφαλίζεται».

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε ένα Ταμείο που θυμίζει τα 800 ευρώ που δίνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση! Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σίγουρη πως και τα 27 κράτη μέλη θα υποστηρίξουν το σχέδιό της, να χορηγήσει δάνεια η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, για να τους δοθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτούν προγράμματα, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ενώ μέρος του μισθού τους καταβάλλεται από το κράτος. Αν το SURE programme, όπως θα λέγεται,  εγκριθεί και ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά, μπορεί τότε και η Ελλάδα να καλύψει ή να επεκτείνει έτσι και το δικό της σχέδιο με τα 800 ευρώ που θα κοστίσει 1,4 δισ. τον μήνα Απρίλιο μόνον, καλύπτοντάς τα με κονδύλια από την ΕΕ.

Από χθες και μέχρι 10 Απριλίου «τρέχουν» οι αιτήσεις στο My Business Support για χαμηλότοκα δάνεια 1 δισ. από το κράτος. Και το 1 δισ. αφορά μόνον τον Απρίλιο.

Από τις 9 ως τις 16 Απριλίου ξεκινούν και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης και κατάρτισης των 600 για επιστήμονες. Και αυτό αφορά κοινοτικά κονδύλια, αφήνοντας περιθώρια για άλλες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τις 9 του μήνα η κυβέρνηση θα ετοιμάσει και ειδικό πρόγραμμα (σαν «επιταγοδάνεια») για να καλύψουν τις μεταχρονολογημένες όσες τις δηλώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου ηλεκτρονικά στις εκδότριες τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά και να μη «σκάσουν κανόνια» στην αγορά.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις