ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή των επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο

Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή των επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο

Newsroom

Το ολιστικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας παρουσίασε η κυβέρνηση λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού . Οι παρεμβάσεις είχαν «κλειδώσει» σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων και της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιάννη Βρούτση, ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:

«Δίνουμε μία διπλή μάχη. Η μάχη είναι υγειονομική και οικονομική. Μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο. Και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα». Ωστόσο ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι όποια επιχείρηση προβεί σε απολύσεις δεν θα λάβει την οικονομική ενίσχυση.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.

Τρίτον υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών. Αναζητούμε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».

Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».

Νωρίτερα ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «όταν με το καλό περάσει ο ιός έχουμε μπροστά μας κουπί, όλα όσα κάνουμε έχουν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία μας». Και συμπλήρωσε «τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο, η ζημιά είναι πραγματική» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού θα θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στην αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως αυτή δεν έχει χαρακτήρα απώλειας της θέσης εργασίας αλλά αντιθέτως διασφαλίζει τόσο αυτή όσο και το ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματα τους.

«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως όσοι είναι σε αναστολή εργασίας όταν η επιχείρηση ανοίξει και πάλι θα είναι στις θέσεις τους.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την άμεση θέσπιση σειράς μέτρων, ακριβώς για να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού των πολιτών, ο υπουργός εξέφρασε πως αυτά δεν ενέχουν αυταρχισμό δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός πως κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν. Επιπρόσθετα εξέφρασε πως αυτά δεν πρόκειται να αρθούν χωρίς να δώσει έγκριση η επιστημονική επιτροπή.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις